Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 2013 yılında biyokimya, mikrobiyoloji ve dermatoloji gibi farklı branşlarda uzmanlık eğitimi alan 62 asistan hekime üç ay süreyle acil serviste nöbet tutma zorunluluğu getirdi. Hekimler karara itiraz edince hastane yönetimi, hastanede sadece iki acil tıp servisi bulunduğunu ve bu nedenle acil tıp servisi dışında uzmanlık eğitimi alan asistanların acil serviste görevlendirildiğini bildirdi.

Bunun üzerine İstanbul Tabip Odası acil servis uzmanı olmamalarına rağmen farklı branşlarda eğitim alan asistan hekimlerin acil serviste nöbet tutmalarının hukuka aykırı olduğunu savunarak İstanbul 7. İdare Mahkemesi’ne başvurdu. İstanbul 7. İdare Mahkemesi ise uygulamayı hukuka aykırı bularak iptal etti.

UZMAN DEĞİLSE ACİLDE NÖBET TUTAMAZ

Hastanelerin acil servisinde sadece uzman hekimlerin veya özel sertifika almış pratisyen hekimlerin nöbet tutabileceğini vurgulayan mahkeme, uzmanlık eğitimi alan hekimlerin eğitim aldıkları uzmanlık dalı dışında görevlendirilmeyeceğini belirtti.

Uzmanlık eğitimi görenlere hiçbir zaman uzman nöbeti tutturulmayacağını belirtilen kararda şu ifadeler kullanıldı: "Acil sağlık hizmetinin bu konuda donanımlı olan acil servis uzmanı ve özel bir eğitim almış sertifikalı pratisyen hekimler tarafından yapılacağı, eğer bu dallarda kadro açığı var ise bu açığın giderilerek hizmet kalitesinin artırılması, başka bir ifade ile pozitif yükümlülüğün yerine getirilmesi idare için kamusal ve sosyal devlet olmanın gereğidir. Aksi halde bu sağlık hizmetinden yararlananlar bakımından her zaman telafisi olanaksız sonuçlara yol açabilmesi kaçınılmazdı. Bu durumda, yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri ile acil servis bölümünün önem derecesi ve niteliği gereği bu bölümdeki nöbetlerin acil servis uzmanı ve bu konuda eğitim almış pratisyen doktorlar tarafından yürütülmesi gerekirken başka alanlarda uzmanlık eğitimi gören hekimler tarafından yürütülmesi yönünde tesis olunan dava konusu işlemde hukuka ve mevzuata uyarlık bulunmamıştır."


Haber: İDRİS EMEN - Radikal