Bilindiği  gibi son zamanlarda vergi dairelerinden mükelleflere yazılar tebliğ edilerek bu yazılar içersinde mükelleflerin kullandığı  faturaların sahte fatura olduğu  ve bu faturaların kayıtlardan çıkartılarak ilgili KDV, geçici vergi, kurum, gelir ve diğer ilgili beyannamelerin düzeltilmesi gerektiği tebliğ edilmektedir.

Uygulamada vergi daireleri  mükelleflere yazı tebliğ etmeyip, pratiklik  açısından telefonla mükellefleri  arayıp, bu durumu izah edip, problemli  faturaları  geri çekerek  düzeltme beyannamesi  verilmesi  gerektiğini şifai olarak söylemektedir.

Bilindiği gibi, Türkiye çapında sorunlu  faturalar çığ gibi büyüyerek bütün iş alemini sarmış durumdadır. Yazılan bir “vergi tekniği raporuna” istinaden Türkiye çapında  o mükelleften mal  alan  bütün mükellefler  özel esaslara alınmaktadır. Ayrıca, özel esaslara alınan mükelleflerden mal  alanlar da  ikinci aşamada KOD’a alınarak bunlar da aynı şekilde özel esaslara geçirilmektedir.  Böylece,  ikinci ve üçüncü seviyede  özel  esaslara alınan firmalardan mal alanların KDV beyannamelerinin düzeltilmesi talep edilmektedir.  (Müfettişler tarafından düzenlenen  raporların ekinde  özel esaslara alma tablosu eklenerek, buralarda rapora ilişkin bilgiler, hakkında  rapor düzenlenen mükelleflere ilişkin bilgiler ve ayrıca rapora istinaden  özel esaslar kapsamında alınacak mükellefler ayrıntılı olarak belirtilmektedir)

Yukarıda yer verilen problemlerin çözümlenebilmesi için KDV beyannamesinin VEDOP  sistemine girilerek, “ihtirazi kayıtla düzeltilip”  bu  düzeltme neticesinde alınan  tahakkuk  fişlerinin 30 gün içerisinde yargıya taşınmasında yarar olacaktır.  Ayrıca bu konuda  vergi dairesine düzeltme yapılmadan önce ayrıntılı bir dilekçe verilmesi gerekecektir.

Düzeltme sonucunda çıkan tahakkuk fişleri ve üzerinde yer alan  ilgili  vergiler  yargıya taşınarak sorun bir ölçüde çözümlenmiş olabilecektir. Bu aşamada  ödeme belgeleri, banka dökümleri ve diğer evrakların da dilekçe ekinde vergi dairesine verilmesi gerekecektir.