Gül'ün açıklamasından satır başları:

(ABD ile vize krizi) Ben daha olumlu anlamda seyredilmesi gerektiğini düşünüyorum. ABD heyeti ile görüşmeler olumlu geçti. ABD'nin bazı talepleri karşılandı. Vizelerle ilgili olumlu bir gelişme bekliyoruz. Çözüm konusunda tarih vermek imkansız. Türkiye'deki yargılamalarla ilgili tüm hususlar uluslararası çerçevede yapılmaktadır. 

(Tutuklu ABD Konsolosluğu çalışanı Metin Topuz) Metin Topuz'un örgütlerle ne ilişkisi olduğu ortaya çıkacak, soruşturma devam ediyor. Şüphe kuvvetli olduğu için tutuklama kararı verilmiştir. Ama kesin şunu- bunu yaptı diyemeyiz, yargılama sonunda göreceğiz onu. Öncelikle bu Türk vatandaşı, ABD'nin üzerine alacağı bir şey yok ki. Eğer suçsuzsa en fazla kendi vatandaşımızı biz koruruz. Mahkeme sonucunda suçsuz olduğu ortaya çıkabilir ama kuvvetli şüpheler olduğu için şu anda tutuklu. 

(Gülen'in iade talebi) Örgütün lideri Gülen'le alakalı darbe öncesinde de iadesiyle ilgili talep yapılmıştı. ABD ile aramızda yapmış olduğumuz adli yardım anlaşmasına göre Gülen'in iade edilmesi gerekmektedir. ABD'ye, Türkiye'de bulunan biri saldırıda bulunsa Türkiye bu konuda şuna gitmeyecekti; Şuna gidin, kanıt verin demez. Türkiye iade ederdi. Çünkü bu uluslararası hukukun da gerekliliğidir. Ama ABD her türlü belge gönderilmesine rağmen iade hususunda bir gelişme olmamıştır. Ama şu an herhangi bir gelişme yoktur. 5 talepname oldu şimdiye kadar ama neredeyse 100 klasör belgemiz ABD'ye iletildi. 

(Müftülere nikah yetkisi yasası) Laikliğe aykırı bir düzenleme değil. CHP üyelerinin yüzde 90'ı bunu ilk yapacaklar olanladır. Kanunların ruhu sosyal hayatın ruhuyla uyum sağlamalıdır. Vatandaşa zorluk çıkarmanın gereği yok, müftüler de kamu görevlileridir. Buna ancak memnun olmak lazım, kayıt dışılığı da ortadan kaldıracaktır, çok yerindedir. CHP'nin bu konuda kullandığı dili şiddetle kınıyorum; bu asla ötekileştirilme değildir. Ben vatandaşlarımızın da bundan memnuniyet duyacağını düşünüyorum. Hem kadın hem erkek için aileyi düzenleme altına alan bir düzenlemedir. Diyanet'te sicili tutulmayacak, anında nüfus kaydına verilecek. 

(Lekelenme hakkı) Vatandaşımızın üzerine çamur at izi kalsın şeklinde bir durum oluştu. Suiistimaller yaşandı. Bunu önlemek anlamında bir düzenleme getirdik. (Lekelenmeme hakkı) OHAL düzenlemesi ile getirdiğimiz hakkı kullandık. OHAL döneminde özgürlükler kısıtlandı deniyor, biz çok önemli bir reform getirdik. Burada şüpheli kaydı açılmayacak. İsimsiz ihbar nedeniyle şüpheli kaydı açılmayacak. Savcı bakacak, genel, imza yok, soyut, neredeyse çöpe atılacak bir evrak gibi olacak. Vatandaşlarımız için iftirayı sona erdirecek çok önemli bir düzenleme. Savcılarımız da bunu değerlendiriyorlar. İftira atanlarla ilgili de savcılar resen soruşturmayı başlatıyor. Vatandaşlarımız haksız yere lekelenmeyecek. (CNN Türk)