Yargının bağımsızlığı, tarafsızlığı ve verimliliğinin artırılması amacıyla hazırlanan yol haritası, cuma günü kamuoyuna ilan edilecek. Belgedeki hedefler arasında, Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın şehit düştüğü saldırı sonrası çok tartışılan Adliyelerin idari yapılarında değişiklik de bulunuyor.

Adalet Bakanlığı koordinasyonunda hazırlanan belge, yargının önümüzdeki süreçteki rehberi olacak. Başbakan'ın açıklayacağı belgede adliyelerle ilgili ana hatlarıyla şu adımların yer alması bekleniyor:

-Adliyelerin fiziki kapasiteleri iyileştirilecek. Bakanlık, her yıl en az 10 hizmet binası yapılmasını hedeflemişti.

-Başta büyük adalet sarayları olmak üzere adliyelerde basın ve halkla ilişkiler bürolarının kurulması tamamlanacak. Yüksek mahkemelerin tamamında "basın sözcülüğü" kurumu oluşturulacak.

-Hakimler ile savcıların idari-mali konulardaki görev ve sorumluluklarının azaltılması planlanıyor. Bu kapsamda, adliye yönetiminin idari işler yönünden profesyonelleşmesi sağlanacak.

-Mahkeme ve savcılık teşkilatlarının adliye içindeki konumları ve mekanları yeniden yapılandırılacak. Bu kapsamda güvenlik konusunun da değerlendirilmesi bekleniyor. Gerekirse, sadece başsavcılıkların genelgeleriyle değil, adliyeye girenlerin aranması dahil işlemlerin mevzuatta değişiklikle düzenlenmesi öngörülüyor.

-Adliyelerde engellilere yönelik önlemler de alınacak. Kadınlar, çocuklar ve engelliler için yol gösterici dokümanlar hazırlanacak.

-Her adliyenin internet sitesinin olması sağlanacak. Hukuki sorunlar ve dava akış süreçleri konusunda vatandaşlar bilgilendirilecek.

-Kurumlardan adliyeye sevk yapılmadan, sesli ve görüntülü iletişim sistemi üzerinden ifade alınması sağlanacak.

-Her yıl düzenli olarak "Yargı Şurası" toplanacak.

-Askeri mahkeme binaları, askeri yasak bölge dışına çıkartılacak.

-Askeri yargıda da istinaf yargılamasına geçilecek.


Oğuzhan Şahin/TÜRKİYE