AK Parti Tekirdağ Milletvekili adayı Mustafa Şentop seçime yönelik olarak açıklamalarda bulundu. Twitter hesabından paylaşımlar yaparak konuyu dile getiren Şentop açıklamasında; "Avukatların sandık çevresinde bulunmasıyla alakalı istisnai bir düzenleme yoktur" dedi.
 

İşte Şentop'un sosyal medyadan yaptığı açıklamalar:

1- Sandık çevresinde bulunabilecek kişilerle alakalı kanunda açık düzenlemeler mevcuttur. Avukatların sandık çevresinde bulunmasıyla alakalı istisnai bir düzenleme yoktur. Kısaca mevzuata işaret etmek isterim.

2- 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 72 ve 82 nci maddelerinde, sandık başı işlemlerinde ve sandık çevresinde bulunabilecekler belirlenmiştir.

3- 298 sayılı Kanunun 72 ve 82 nci maddelerinde bu hak, siyasi partilerin ya da bağımsızların müşahitlerine, dolayısıyla siyasi partilere ve bağımsız adaylara verilmiştir.

4- Bu husus Yüksek Seçim Kurulu'nun 135 sayılı genelgesinde de belirtilmiştir.

5- Kanuna göre, baroların veya başka bir sivil toplum kuruluşunun seçim çevrelerinde seçim iş ve işlemlerini takip etmek üzere avukat veya başka bir kişiyi görevlendirmeleri mümkün değildir.

6- Sadece, siyasi partiler Kanunun 82 nci maddenin ikinci fıkrası uyarınca seçim kurullarına, avukatları itiraza yetkili kişi olarak bildirmişkerse, avukatlar sandık çevresinde bulunabilirler.

7- Bu durumda, avukatlar sandık çevresinde baronun veya sivil toplum kuruluşunun ya da herhangi bir oluşumuntemsilcisi olarak değil, bir siyasi partinin temsilcisi olarak bulunabilecektir.

8- Bununla birlikte, avukatlar veya başka şahıslar, oy vermeye gelen seçmenleri engellememeleri ve sandık çevresi düzenini bozmamaları kaydıyla, sandık çevresi dışında bulunabilirler. Bu hususta da avukatlarla diğer kişiler arasında bir fark yoktur.

9- Öte yandan, 298 sayılı Kanunun 98 ve 100 üncü maddeler uyarınca oy verme işlemi bittikten sonra, sandığın ve zarfların açılması, oyların sayım ve dökümünü takip etmek üzere avukatların veya diğer kişilerin sandık çevresinde bulunmalarına yasal bir engel yoktur.

10- Ancak, avukatlar bu durumda da bir baronun veya herhangi bir oluşumun temsilcisi sıfatıyla değil, vatandaş olarak bulunabilecektir.