CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, yüzde doksanının AK Parti'li isimlerden oluştuğunu iddia ettiği hakimlik sınavının iptal edilmesini istedi. Yarkadaş, "Bu sınav tekrarlanmalı ve mülakatlar kamera önünde yapılmalıdır'' dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda "Yargıdaki Kadrolaşma'' gündemi üzerine söz alan CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, "Adaletsizlik Türkiye'nin her yanını sardı. Meclisin 500 metre ilerisinde, KHK ile hukuksuzca işinden atılan Nuriye Gülmen ile Semih Özakça tam 63 gündür açlık grevi yapıyor ve hakkını arıyor. Onları selamlıyorum'' ifadesini kullandı. Yarkadaş, "İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş'ın damadı Ömer Kavurmacı ise hastanede muayene olup olmadığı bile belli değilken tartışmalı bir biçimde tahliye ediliyor'' dedi.

"YARGIDA ÇÜRÜME VAR...'

Yüzlerce tutuklunun cezaevinde hasta bir şekilde yaşadığını ve ölümle boğuştuğunu hatırlatan Yarkadaş, ''Bugün aslında bütün konuştuklarımız yargıdaki çürümenin ve yargıdaki kadrolaşmanın nelere yol açtığını göstermesi açısından önem arz ediyor'' diye konuştu. Yarkadaş, AK Parti'nin yargıda hızla kadrolaşabilmek için tüm adımları attığını da belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

"26 Aralık 2016 tarihinde, avukatlıktan hakimliğe geçiş sınavı yapıldı. İktidar, yargıda kadrolaşabilmek için, yazılıda gereken 70 puanlık baraj şartını kaldırarak âdeta AKP il ve ilçe başkanlıklarından gelebilecek tüm avukatların hâkim olabilmesinin önünü açtı. Ve iş öyle bir noktaya geldi ki; beş soru yapan bile yazılıyı kazandı. Sıra mülakata gelince, beş kişi bir odaya alınarak mülakat yapıldı. Ve bu kişilere, toplam kırkbeş saniye süren mülakatta, ana adı, baba adı soruldu. 4500 hakim adayının 1341'i kırkbeş saniyelik mülakatı kazanarak hakim oldu.''

YENİ İSİMLER AÇIKLADI

Hakim olmaya hak kazanan kişilerin isimlerinin Adalet Bakanlığı sitesinde yayınlandığını belirten Yarkadaş, "Oturdum bu isimleri tek tek araştırdım. Google'a girdim ve kim olduklarına baktım. Karşıma gerçekten çok ilginç bir tablo çıktı. O tabloda daha önce isimlerini açıkladıklarımın yanı sıra ilk defa buradan da açıklayacağım bazı isimlere rastladım'' dedi.

"FETÖ'CÜ" DERNEĞİN BAŞKANI DA MÜLAKATI KAZANMIŞ!

Yarkadaş, açıkladığı yeni isimlerin tamamının AK Parti il ve ilçe başkanlıklarında görev alan kişiler olduğunu iddia etti. CHP'li vekil, yeni hakimlerin içinde FETÖ'yle bağlantılı olduğu gerekçesiyle kapatılan Uşak Hukukçular Derneği Başkanı ve AKP Uşak Milletvekili Adayı F. T.'nin olduğunu da açıkladı. Yarkadaş, isimleri şöyle sıraladı:

"Örneğin K. S., AKP Nevşehir İl Başkanı; K. A., AKP Elazığ Milletvekili ve Milli Savunma Bakan Yardımcısı Ş. A.’ın kardeşi; A. A., AKP Zonguldak eski Gençlik Kolları Başkanı; B. S., AKP Trabzon Kadın Kolları Yerel Yönetimler Başkanı; O. Ö., AKP Mardin Artuklu İlçe Başkan Yardımcısı; S. B., AKP İzmir İl Yöneticisi, aynı zamanda Recep Tayyip Erdoğan’ın avukatı; F. P., AKP Kastamonu Taşköprü İlçe Başkanı; C. İ., AKP Sultangazi Meclis Üyesi E. İ.’ın eşi; İ. T., AKP Adıyaman Besni Belediye Başkanı; E. P., Ensar Vakfı'nın Ankara Şube Başkanı; F. T., AKP Uşak Milletvekili Adayı, Uşak Hukukçular Derneği Başkanı. Ki; bu dernek 15 Temmuz alçak darbe girişiminin ardından terör örgütü FETÖ'ye yakın olduğu gerekçesiyle kapatılmış...''

 CHP İLE ALAY EDEN KİŞİ DE HAKİM YAPILMIŞ

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın bir süre önce yaptığı bir konuşmayı da hatırlatan Yarkadaş, "Sayın Bozdağ, hakim ve savcıların sosyal medyada siyasi içerikli paylaşımlar yapmaması gerektiğini söylüyor. Ve o konuşmada 'Böyle bir hakime davam düşerse korkarım' diyor. Şimdi şu tabloya bir bakalım: Yeni Türkiye'nin yeni atanan hâkimi Kamil Açıkgöz tam da Adalet Bakanının anlattığı bir şekilde siyasi paylaşımlar yapıyor; Cumhuriyet Halk Partisi'nin Anayasa Mahkemesi'ne gitmesiyle alay ediyor.''

YASADIŞI TELEFON DİNLEMEYİ SAVUNUYOR

Yeni atanan K. A. adlı hakimin yaptığı paylaşımların bununla da sınırlı kalmadığını belirten Yarkadaş, sözlerine şöyle devam etti:

''AKP il başkanlığından getirilen ve bir tarikata mensup olduğunu bildiğimiz bu yeni hâkim neyle alay ediyor? Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, telefonunun yasa dışı bir şekilde dinlendiğini açıklıyor. Adaletin emanet edildiği bu hâkim sayın genel başkanımızın telefonunun yasa dışı bir şekilde dinlenmesine karşı çıkmak yerine 'Tabii ki, telefonlarınız dinlenecek, sizin telefonlarınız dinlenmeli' diye "tweet" atıyor. Siz, Sayın Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın dediği gibi kendinizi böyle bir hakime emanet eder misiniz? Ben edeceğinizi zannetmiyorum. Çünkü, 17-25 Aralıktan sonra da hiçbir AKP'li 'Biz bu yargıya güvenmiyoruz diyerek yargıya gitmedi. Şimdi, bizim bu yargıya güvenmemizi ve buradan adalet çıkmasını bekliyorsunuz.''

HAKİMLERİ YAZAN SİTEYE ERİŞİM ENGELİ

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, TBMM Genel Kurulu'ndaki konuşmasında, ''AKP'li hakimler''in ismini yayınlayan Memurlar.net adlı sitenin ilgili haberine erişim konulduğunu da belgesiyle açıkladı. CHP'li Yarkadaş, "Yandaş medya bu konuyu doğal olarak görmezden geliyor, merkez medyaysa korkutulduğu için yokmuş gibi davranıyor ama yine de bu ülkenin namuslu gazetecileri, onurlu gazetecileri bu konuya parmak basıyor'' dedi.

'BUNUN SONU HÜSRANDIR'

Gazeteciler, aydınlar ve yazarların AK Parti'li hakimlere emanet edileceğini belirten Yarkadaş, "Gazeteciler artık mahkemelerde değil, adeta AKP İlçe Başkanlığı'nda yargılanacaklar'' ifadesini kullandı. "Biz bu uygulamaları tarihte de gördük. Her kim ki yargıyı kendi denetimi altına almaya çalıştıysa emin olun ki bunun sonu hüsranla sonuçlandı'' diyen Yarkadaş, Adalet Bakanlığı'na da çağrı yaptı. Yarkadaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Adalet Bakanlığı 26 Aralık 2016'da yaptığı sınavda kimin yazılıda kaç puan aldığını, kimin mülakatı nasıl geçtiğini derhâl açıklamalıdır. Danıştay Başkanının kızı bu sınavı nasıl kazanmıştır? Adalet Bakanının Özel Kalem Müdürü mülakatı nasıl kazanmıştır? Bu sonuçlar açıklanmadığı takdirde adaletin üzerine gölge düşecektir. Yapılması gereken, sınav sonuçlarının açıklanmasıdır. Eğer açıklayamıyorsanız bu sınavı iptal etmeniz ve bu sınavları yenilemeniz gerekir.''

'SALONA KAMERA KOYUN'

Yarkadaş, bakanlığa bir de öneride bulundu:

"Mülakatlar yapılırken mülakatın yapıldığı salona mutlaka ve mutlaka bir kamera konularak kamu vicdanı da rahatlatılmalıdır. Aksi takdirde, Cumhuriyet Halk Partisi'nin Anayasa Mahkemesi'ne gitmesi ve bir mahkemenin varlığıyla alay eden hâkimin vereceği kararın hiçbir meşruiyetinin olmayacağını ve kamu vicdanında karşılık bulmayacağını da söylememiz gerekir.'' (Cumhuriyet)