Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TESK Genel Kurulu'ndaki konuşmasında önemli mesajlar verdi. Dolardaki dalgalanmalara karşı birçok tedbir aldıklarını belirten Erdoğan, bu konuda yeni adımlar atılacağını vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ihalesi yapılmış ama başlanmamış ihalelerin yeniden ele alınacağını da açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Döviz kurundaki dalgalanma başta olmak üzere, ekonomimizi olumsuz yönde etkileyen tüm hadiseleri serbest piyasa çerçevesinin dışına asla çıkmadan çözmenin mücadelesini veriyoruz."ifadelerini kullandı.

Zor dönemlerin zor kararlar vermeyi ve uygulamayı gerektirdiğini belirten Erdoğan, "Biz de ülkemizin içinden geçtiği dönemin nezaketine ve önemine uygun kararlar almaktan ve uygulamaktan asla çekinmiyoruz" şeklinde konuştu.

"Dışarıyla işi olmayan hiç kimsenin dövizle yolu kesişmemelidir"

Dövizle kira ve satış döneminin sona erdirilmesi konusuna da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bizim anlayışımıza göre ihracat ve ithalat gibi dışarıyla işi olmayan hiç kimsenin dövizle yolu kesişmemelidir.dedi.

"Kurdaki dalgalanmaya karşı yeni adımlarımız olacak"

"Kamu harcamalarında mümkün olan en yüksek tasarrufu gerçekleştirerek bütçe dengesine katkıda bulunacağız" ifadelerini kullanan Erdoğan, "Döviz kurundaki dalgalanmayı önlemeye yönelik pek çok tedbiri hayata geçirdik, geçiriyoruz. Bu doğrultuda yeni adımlarımız olacak." şeklinde konuştu.

"Kamuda ciddi tasarrufa gideceğiz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Birçok bakanlıklarımız, genel müdürlüklerimiz kiracı. Bakanlık sayımızın 16'ya düşmesiyle birlikte kazanılan binaları değerlendirdik, planlaması yapıldı. Bundan böyle kiracı olan yerlerin tamamından çıkmak suretiyle onları buralara taşıyarak buradan da çok ciddi bir tasarrufta bulunduk." ifadelerini kullandı. Erdoğan, kamuda ciddi tasarrufa gidileceğini belirtti.

"Faiz konusundaki hassasiyetim aynı"

"Özellikle faiz konusundaki hassasiyetim aynı, değişen bir şey yok. Merkez Bankası bağımsız ya dolayısıyla o kendi kararını kendi alır, ayrı." diyerek konuşmasında şunları kaydetti:

"Yüzde 50'lere varan faiz oranı olduğu zaman... Böyle yüzde 50 karlılıkla kazanan çalışan var mı? Bu ancak esrar eroin tüccarlarında olur, normalde olmaz. Bu gerçek ortadayken faiz denilen bu sömürü aracını kullanmaya asla aracı olamayız, vesile olamayız."

"Merkez Bankasının enflasyon hedefini tutturduğunu görmedim"

"Ben bugüne kadar Merkez Bankasının, açıklamış olduğu enflasyon oranlarını tutturduğunu görmedim." ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Faiz sebeptir, enflasyon neticedir. 'Enflasyon sebeptir, faiz neticedir' diyorsan bu işi bilmiyorsun arkadaş" şeklinde konuştu.

"Doları bahane edip zam yapanlar iflah olmayacak"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bankalar kredi faizlerini aşırı şekilde yükselterek ve kredi musluklarını kısarak, reel sektör fiyatları şişirerek yangının üzerine adeta körükle giderlerse bundan herkes zararlı çıkar. Bu dönemde döviz bahanesiyle, dolarizasyonla sattıkları ürüne hiç alakası olmadığı halde bire 3, bire 5, bire 10 zam yapanlar iflah olmayacaklardır." ifadelerini kullandı.

Erdoğan, "Bu yaşadıklarımız bize zorla yamanmak istenen, özel olarak üzerimize atılmaya çalışılan sahte bir dalgalanmanın ürünüdür." dedi.