Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, İçişleri Bakanlığı  “açığı” 1.5 yıl sonra fark etti. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yazısı, 20 Kasım’da İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’nün yazısı ile 81 il valiliğine gönderildi. Kurumlara gönderilen genelgede, “Kamu görevinden çıkarılan ve pasaportlarının iptali istenen şahısların açık kimlik bilgilerinin pasaport birimlerine bildirilmediği ve pasaportlarının geçerliği olduğu yapılan incelemelerden anlaşılmaktadır” denildi.

Erdoğan, FETÖ ile mücadele için en dikkat çeken açıklamalarından birini 7 Kasım’da, partisinin Meclis grubu toplantısında, “Çocuklarınızı bunların okullarından alın diye meydanlarda haykırdığınız zaman boşuna haykırmadık. Akıllı olanlar Türkiye’yi terk etti gitti, maalesef aklı yetmeyenler burada tuzağa düştü” dedi. İçişleri Bakanlığı’nın tartışma yaratan bu sözlerin ardından FETÖ ile mücadelede önemli bir tespit yaptığı ortaya çıktı.

Pasaportta kriz hiç bitmedi

Söz konusu açık, KHK’lere bağlı pasaport işlemlerinde yaşanan aksaklıklara ilk örnek de değil. Daha önce, Mart 2017’de Hatay’da aksi yönde sorunlar yaşandı. Hatay OHAL Bürosu, “Bazı kamu kurum ve kuruluşlarımızın bildirimde bulunmadığı veya kamu görevlisi ve eşi hakkında bildirimde bulunduktan sonra yürütülen adli ve idari soruşturmaya neticesi, ‘kovuşturmaya yer olmadığı, hakkında ceza tayinine mahal bulunmadığı ve dosyaların işlemden kaldırıldığına dair’ kararlar verilmiş olmasına rağmen, daha önce bildirilen pasaport iptal veya şerhlerinin mağdur edildiği” belirlemesini yaptı.