Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana hakkında hazırlanan 156 sayfalık iddianame, 5. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

İddianamede, Zana'nın 2011 yılında Türk Silahlı Kuvvetlerince (TSK) Hakkari'nin Çukurca ilçesi Kazan Vadisi mevkisinde PKK/KCK mensuplarına yönelik gerçekleştirilen operasyonlarda ve Diyarbakır'ın Dicle ilçesinde özel harekat noktası ile İlçe Emniyet Amirliğine düzenlenen saldırıların ardından çıkan çatışmalarda ölü ele geçirilen teröristlerin cenazelerinin defin işlemlerine katıldığı belirtildi.

Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesinde 5 yıl önce, "8 Mart Dünya Kadınlar Günü" dolayısıyla İstasyon meydanında yapılan açık hava toplantısına Zana'nın da katıldığı yer alan iddianamede, şunlar kaydedildi:

"Zana'nın konuşmasında özetle, 'Sizler aydınlık beyinlerinizle sizler büyük direnişinizle başkanınızı aranıza getireceksiniz. Benim bundan hiç bir şüphem yoktur.' ifadelerini kullandığı tespit edilmiştir. Zana'nın yaptığı konuşmada tutuklandığı tarih itibarıyla 30 bin kişinin ölümünden sorumlu olan terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ı kastederek suçluyu kabullenmesi, sahiplenmesi ve saygı duyulması gereken bir halk lideri olarak anlatması ile üzerine atılı suçluyu övme fiilini işlediği anlaşılmıştır."

İddianamede HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana hakkında "silahlı terör örgütüne üye olmak", "kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama", "suçu ve suçluyu övmek" suçlarından 8 yıldan 20 yıla kadar hapis ve mahkumiyeti halinde Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddesinde öngörülen hak yoksunluklarına hükmedilmesine karar verilmesi isteniyor.