AK Parti Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin İstanbul'daki "ana darbe davası"yla ilgili "Bu davada da standart, şablon, bir elden üretilmiş, inkara dayalı, inkar ederken ikrar eden bir savunma stratejisi izliyorlar." dedi.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin İstanbul'daki "ana darbe soruşturması" kapsamında aralarında FETÖ elebaşı Fetullah Gülen, 6 general ve 17 subayın bulunduğu, 9'u firari 15'i tutuklu 24 sanığın yargılanmasına devam ediliyor.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 10. duruşmasını izlemek üzere Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ne gelen Avcı, oturuma verilen arada gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

Nabi Avcı, bugün izledikleri davada kendilerini şaşırtan bir farka rastlamadıklarını söyledi.

Davada, FETÖ'nün darbe kalkışmasının "İstanbul beyni" denilebilecek bir grubun yargılandığına işaret eden Avcı, "Bu davada da standart, şablon, bir elden üretilmiş, inkara dayalı, inkar ederken ikrar eden bir savunma stratejisi izliyorlar." dedi.

Sanıkların, mahkemeyi, iddia makamını, yargıçları, mağdur yakınlarını ve avukatları tahrik ederek, usul hatası yapılmasını sağlamaya çalıştıklarını vurgulayan Avcı, şöyle devam etti:

"Fakat memnuniyetle görüyoruz ki hem bu davada hem diğer davalarda hem yargı heyeti hem iddia makamları hem avukatlarımız hem de ve özellikle şehit yakınları, gazilerimiz ve gazi yakınlarımız, büyük bir sabırla herhangi bir şekilde ileride bu davaların usul hatası yapıldığı iddialarına muhatap olmaması için gayet özenli bir biçimde süreci yönetiyorlar. Ben kendilerine bu sabırları, teennileri ve vakur duruşları için çok teşekkür ediyorum. Bütün halkımıza, özellikle medyaya bu davaları yakından takip etmeleri konusunda çağrıda bulunmak istiyorum."

"İnkara kodlanmışlar"

Duruşmayı izleyen TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili ve AK Parti İstanbul Milletvekili Fatma Benli de 15 Temmuz darbe girişiminin, millet iradesine karşı gerçekleştirilen bir işgal girişimi olduğunu kaydetti.

Davanın tarihi önemi olduğuna değinen Benli, bu davaları takip edenlerin, sanıkların belge ve delillere rağmen her şeyi inkar eden söylemlerini duydukları zaman, aslında FETÖ'nün bakış açısını görme imkanına sahip olacaklarının altını çizdi.

Bugün dinlenen sanığın eski Alay Komutanı olduğunu hatırlatan Benli, şöyle konuştu:

"Eski Alay Komutanı olmasına rağmen, devir teslim töreni bittiği halde, orada bulunmaması gerektiği halde, yeni görev yerine gitmeyip eski kışlasında, 15 Temmuz gecesinde darbe girişimini organize ettiği halde hepsini inkar edebiliyor. Telefonundaki ByLock uygulamasını inkar edebiliyor. WhatsApp'ta ikinci köprüye 'Takviye gönderin' tarzındaki ifadelerini 'Ben yapmadım belki başkası yapmıştır' tarzında iddia edebiliyor. Yalana ve her şeyi inkara o kadar çok kodlanmışlar ki kendisine hakimin sorduğu isimlerin bir kısmına tanıyorum bir kısmına tanımıyorum derken, 'Ayşegül' isimli kişiyi, 'Tanımıyorum' ama iki dakika sonra 'Pardon o benim karımdı' diyebiliyor. Bu, FETÖ'nün aslında yalana ne kadar çok kodlandığını, ne kadar suçüstü yakalanırsa yakalansınlar, bu millete yaşattıkları acının bedeli çok yüksek olduğu için her şeyi inkar etmeye yönelik olduklarını ve kendilerini bir nevi kandırdıklarını gösteriyor. Ama sonuçta Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devleti. Yargılamalar adil bir şekilde devam ediyor. Onlar iddialarında bulunacaklar, hakim onların ifadelerini dinleyecek. Biz de vatandaşlar olarak davaları takip edeceğiz ve sonucunda kararı bağımsız yargımız verecek."

"Hukuk fakültesi öğrencileri izlemeli"

AK Parti İstanbul Milletvekili Nureddin Nebati de örgütün nasıl planlı hareket ettiğinin bu davada daha iyi görülebileceğinin altını çizdi. Davaların sadece milletvekilleri ve teşkilatlar tarafından değil, toplumun tüm kesimlerince yakından izlenmesi gerektiğini vurgulayan Nebati, "Özellikle hukuk fakültesi öğrencilerine tavsiye ediyorum. Bir kriminolog olma vasfını burada kazanabilirler. Çünkü suç işleyen bu insanların nasıl riyakar, iki yüzlü bir şekilde hareket ettiklerini burada yakinen görüyorsunuz." dedi.

Nebati, davada zanlıların ortaya koydukları iddialar ve delillerin çelişkilerle dolu olduğunu belirterek, "Dolayısıyla bu davaların bir an önce neticelenmesi, suçluların da gereken cezayı almalarıyla inşallah Türkiye daha rahat bir şekilde geleceğe bakacaktır." ifadesini kullandı.

"Dahili ve harici bedhahlar"

AK Parti Denizli Milletvekilli Cahit Özkan ise 15 Temmuz kalkışmasında FETÖ'nün yalnız olmadığını, terör örgütünün "dahili ve harici bedhahlarla" Türkiye düşmanlarıyla beraber hareket ettiğini kaydetti.

Bugün mahkemede yalanlarla mahkemeyi yanıltmaya çalışan FETÖ'nün tek bir amacı olduğuna işaret eden Özkan, "Adalet elbette tecelli edecek ve adalet onları cezaevine gönderecek. Biz buna yürekten inanıyoruz. Ancak onların beklentisi, maalesef Türkiye'ye karşı birlikte hareket ettikleri dahili ve harici bedhahlar. Bakınız bu mahkemede savunma yapan sanıkların tamamı, dosyayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne götürmek ve oradaki karanlık, gizli lobileri sayesinde Türkiye'yi mahkum etme hevesindeler. Bu hevesleri kesinlikle boşa çıkacaktır." dedi.

Türk mahkemelerinin adil yargılama yapma kabiliyetine, kararlılığına sahip, bağımsız ve tarafsız olduğunu vurgulayan Özkan, "Türk mahkemelerine herkes güvensin. Sadece bu ülkenin yargısından hükümetine, parlamentosuna kadar güvenmeyen ne kadar yapı varsa onlar da FETÖ ile beraber hareket eden dahili ve harici Türk ve Türkiye düşmanlarıdır." ifadesini kullandı.