TBMM'ye sunulan araştırma önergesinde, Devletin en kritik kurumlarının kadrolarında sistematik hızla teşkilatlanan FETÖ terör örgütü mensuplarının, hedeflerine ulaşmak için; ordu, polis, yargı gibi kamu kurumlarında çalışan vatansever insanların kumpaslarla tasfiye edildiği vurgulandı.

UYGUN ZAMAN ŞİMDİ

Daha önceki komisyonda da üye olarak yer alan önerge sahibi Çıray ‘'16 Nisan 2017 referandumuna giden sürecin ani bir şekilde başlatılmasıyla komisyon çalışmaları önce gölgede bırakıldı, sonra da iktidar kanadındaki üyelerin tasarruflarıyla yavaşlatılıp işlev ve amacını gerçekleştirmesi imkansız hale getirildi” dedi. Çıray şu görüşleri savundu:

‘'TBMM'nin yapabileceği en asil görevlerin başında kanlı hıyanet çetesi FETÖ terör örgütünü 15 Temmuz 2016 kalkışmasına ve darbe teşebbüsüne götüren siyasi arka planın ve asli aktörlerin  aydınlatılması gelmektedir. Önceki dönemde kurulan komisyonun çalışma sürecinde henüz FETÖ davaları başlamamıştı.  Bugün ise açılan davalarda kararlar çıkmış ve önemli itiraflara ulaşılmıştır. Darbe teşebbüsünü aydınlatmak ve siyasi ayaklarını ortaya çıkarmak için uygun zaman gelmiştir.” (Sözcü)