Kurtulmuş, gazete ve televizyonların Ankara temsilcileriyle bir araya geldiği iftarda, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve soruları yanıtladı.

OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu'nun üzerinde çok ağır yükün olduğu belirtilerek, "Bir yandan da alttan alttan bir muhalif kitlenin bir şekilde örgütlendiği söyleniyor. Yani bir takım kişilerin mağduriyet algısını artırmak için. Bu komisyon bunun altından kalkabilecek mi? Bu komisyon inceleyip sağlıklı kararlar verecek, mağdur etmeyecek ama FETÖ'cüleri de kurtarmayacak bir şey tutturabilecek mi" sorusu yöneltilen Kurtulmuş, ortada bazen kendilerine de gelen tek tek "yani bu olmaz artık" dedikleri örneklerin bulunduğuna işaret etti.

"Yani hiç olmayan adamı FETÖ'cü diye alıp işte onların adamını da bir türlü görmemek ya da onu bir şekilde kenara koymak." ifadelerini kullanan Kurtulmuş, "Bu tür şeyler var ama geçen son rakam, yani devletten bir şekilde devlet memuru olarak ihraç edilen, hakkında soruşturma başlatılan vesaire toplam devlet memurlarının yüzde 2,4'ü. Rakam olarak sanıldığı kadar çok büyük kabarık bir liste ile karşı karşıya değiliz." diye konuştu.

Toplam devlet memurları içerisinde hakkında işlem yapılan memur sayısının 115 bin dolayında olduğunu ifade eden Kurtulmuş, şu değerlendirmede bulundu:

"Ama bunun içinde bir kısmı memuriyetten atılmış bir kısmı açığa alınmış, bir kısmı hakkında soruşturma başlatılmış, hakkında bir türlü işlem yapılanların sayısı. Bunların çok kuvvetle muhtemel ki kahir ekseriyeti hakikaten bu örgütün mensubu. Rakam vermeyeyim, öyle bir rakam elimde yok ama yani diyelim yüzde 90-95'i zaten örgüt mensubu. Geri kalan mağduriyet dediğimiz kısım bu 2,4'ün çok az bir kısmı ile ilgilidir. Bunu söylemek için bu rakamı verdim."

"OHAL KOMİSYONU DOĞRU BİR ADIM"

Kurtulmuş, OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu'nun kurulmasının doğru bir adım olduğunun altını çizdi. Bu komisyonun Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gitmeden evvel bir ara hukuk kademesi oluşturduğunu dile getiren Kurtulmuş, komisyonun hızla dosya üzerinden çalışacağı için çok sayıda hukukçu aldığını aktardı.

Numan Kurtulmuş, "Dosyalar incelenecek, tek tek her dosya hakkında karar verilecek. Yönetmeliği hazırlanıyor, nasıl çalışacağına ilişkin yönetmelik hazırlanıyor. Hangi kriterler üzerinden kişilerin başvurularının değerlendirileceği." diye konuştu.

Komisyonun çalışmaları için başlangıçta iki yıl süre öngörüldüğünü hatırlatan Kurtulmuş, "Ama eğer gerekirse bitmezse bu başvurular sonlandırılana kadar bu süre devam edecek." dedi.

OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu ile kimsenin hukuki bakımdan hakkını kaybetmemesini, herkesin mutlaka başvurabileceği bir merci olması, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi öncesinde bir ara hukuk kademesi olmasını amaçladıklarını anlatan Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Son Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin vermiş olduğu karar, bu çerçevede doğrudur. Yani o kararla da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi oluşturulan bu komisyonun ara bir hukuk kademesi olduğuna karar vermiş, belli bir içtihat ortaya koymuştur. Dolayısıyla süreç zor, Allah kolaylık versin. Tek tek her dosya ayıklanacak. Ama şimdi daha net bir süreç işleyecek. Nasıl işlem yapacaklarının yönetmeliği ortada olacak, hangi maddeler çerçevesinde insanların bu örgütle irtibatlı olduğu ortaya konulacak ve inşallah hızlı bir şeklide karar verilecektir diye ümit ediyorum."

Kurtulmuş, bir soru üzerine komisyonun büyük ihtimalle temmuz başından itibaren çalışmalarına başlayacağını, müracaatları alacağını dosyaları incelemeye başlayacağını bildirdi. Kriterler üzerinde çalışıldığını aktaran Kurtulmuş, 15 Temmuz'un hemen akabinden başlayan mücadeleyle ilgili bir birikimin oluştuğunu, mahkeme kararları, sorgulamalar, bakanlıkların uygulamaları, Milli İstihbarat Teşkilatı'nın, emniyet istihbaratının kriterleri gibi çok sayıda uygulama olduğunu hatırlattı.

Kurtulmuş, "Bunlardan herhalde bu komisyon kendisine bir şablon oluşturacak. O şablona göre, en objektif ölçüler içerisinde kim nasıl FETÖ'cü kabul edilebilir, onu ortaya koyacak." ifadesini kullandı.

Bu kriterlerin kamuoyu ile paylaşılıp paylaşılmayacağına ilişkin soruya Kurtulmuş, "Tabi belli olacak zaten bunlar." yanıtını verdi.