CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik olduğu gibi İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yan kuruluşu İspark'ın cadde ve sokakları otopark olarak kullandığına dair 1 Aralık 2011 tarihinde İstanbul 8. İdare Mahkemesi'nde dava açtığını hatırlattı. Bu davanın 8. İdare Mahkemesi'nin 9 Ekim 2012 tarihli kararı ile reddettiğini söyleyen Tanal, "Bu karara karşı Danıştay'a başvurarak kararın temyizen incelenmesini ve bozulmasını talep ettik. Bu talebimiz neticesinde Danıştay 8. Dairesi, İstanbul 8. İdare Mahkemesi'nin kararının bozulmasına karar verdi. Tıpkı Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin hukuka aykırı otopark işletmeleri gibi bu karar ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin iştiraki olan İspark'ın caddelerde işlettiği otoparklar da hukuka aykırıdır" şeklinde konuştu.

"BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİNİN TOPLADIKLARI PARALARI ÇARÇUR ETTİĞİ ANLAŞILMAKTADIR"
Tanal, büyükşehir belediyesinin bulunduğu sınırlar içinde ilçe belediyelerinin topladığı paraları büyükşehir belediyesi hesabına yatırdığını dile getirerek, şu ifadeleri kullandı:
"Büyükşehir belediye başkanlıkları, Otopark Yönetmeliği uyarınca, her ilçe belediyesinin hesabına, faizli olarak hesap açtırması, halkın yararlanacağı ücretsiz bölge otopark yapılması lazım. Ancak büyükşehir belediyelerinin hiçbirinin, topladıkları bu paraları, otopark amacıyla kullanmadığı, çarçur ettiği, amaç dışı kullandığı, vatandaşlara ücretsiz yararlanacağı bölge otoparkı yapmadığı anlaşılmaktadır. Bölge otoparkları yapmayınca yol amaçlı tahsis edilen yollar, caddeler daraltılarak otopark olarak kullanılmaya başlandı. Vatandaş, oralara park edecek ama ücretini ödemeyecek. Bu işlem, bu uygulamanın hukuka aykırı olduğunun mahkeme kararıyla tescilidir. Mahkeme kararları anayasa uyarınca tüm idareleri bağlar. Bu idare kararlarını yerine getirmeyen belediyeler suç işlemiş olur. Vatandaşın tazminat davası açma hakkı var."

"HUKUKA AYKIRI OLDUĞUNU TESCİL ETTİK"
"Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediyelerinin, cadde ve sokakları otopark olarak kullanmasının hukuka aykırı olduğunu tescil ettik" diyen Tanal, şunları kaydetti:
"Vatandaşların bundan sonra ücret ödememelerini, uygulamaya yönelik olarak belediyeler hakkında suç duyurusunda bulunmalarını, hem de tazminat davası açma hakkı doğduğunu ikinci bir kararla tescil ettik. Nasıl vatandaş kanuna uyuyorsa, belediyeleri, bakanları, idareyi, kamu görevlilerini hukuka uygun hareket etmeye ve mahkeme kararına uymaya davet ediyorum. Uymayan kamu görevlileri hakkında vatandaşın suç duyurusunda bulunmasını talep ediyorum."