AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’ın teklifine göre YSK, 7 asıl ve 4 yedek üyeden oluşacak. Üyelerin 6’sı Yargıtay, 5’i Danıştay genel kurullarınca kendi üyeleri arasından gizli oyla ve üye tam sayılarının salt çoğunluğuyla seçilecek. Üyelerin görev süresi 6 yıl olacak. Süresi biten üye yeniden görev alabilecek. Başkan ve başkanvekili, Kurul üyeleri arasından gizli oyla ve üye tam sayısının salt çoğunluğuyla seçilecek.

Teklifle, ‘Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’ da değiştiriliyor. Buna göre ilçe seçim kurulu başkanı, ilçede görev yapan ve sandık kurulu başkanlığına engel hali olmayan kamu görevlilerinin listesini yapacak ve bu listeden sandık kurulu başkanlarını belirleyecek. 

Sandık kurulu başkanının göreve gelmemesi halinde, yerine kamu görevlisi olan üye, bu üyenin de bulunmaması durumunda en yaşlı üye sandık kuruluna başkanlık edebilecek. Seçime katılan siyasi partiler ve bağımsız adaylar, sandık başı işlemlerini takip etmek üzere, her sandıkta birer müşahit bulundurabilecekler. 

Partiler ve bağımsız adaylar, ilçede bulunan sandık sayısının iki katına kadar müşahit adına düzenlenmiş fotoğraflı müşahit kartını ilçe seçim kurulu başkanlığına teslim edecek ve müşahit kartları ilçe seçim kurulu başkanlığınca kontrol edilerek mühürlenecek ve oy verme gününden önce ilgili parti temsilcisi veya bağımsız adaya teslim edilecek. 

Müşahit kartı yanında bulunmayan veya istenildiğinde ibraz etmeyen kişiler sandık başı işlemlerini takip edemeyecek.

7 YIL MÜDÜRLÜK
Teklife göre, seçim müdürü ve seçim müdür yardımcıları, nüfusa kayıtlı oldukları ilçelerde görev yapamayacak, geçici görevde geçen süreler de dahil aynı yerde 6 yıldan fazla çalışamayacak. Bu süreyi dolduranlar, ihtiyaç duyulması halinde YSK başkanının kararıyla en fazla bir yıl daha aynı yerde çalışabilecek. Seçim müdürlükleri, seçim kurulu başkanlarınca yılda en az bir defa, ocak ayı içinde denetlenecek. Seçim müdürlükleri, seçim kurulu başkanları tarafından ve Adalet Bakanlığı’nca çıkarılan yönetmelikle belirlenen usul ve esaslara göre adalet müfettişlerince denetlenecek.

DENETİM KISITLANIR
CHP’nin YSK temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu, kuruluş yasası olmadığı için müstakil bütçesi ve kadroları olmayan YSK’da bu eksikliğin giderildiğini belirtti. Seçim işlerini yürütmek üzere ayrı bir genel müdürlük de oluşturulduğunu belirten Yakupoğlu, ancak teklifte yer alan sandık kurulu başkanları ile müşahitlerin belirlenmesiyle ilgili düzenlemelerin partilerin sandık denetimlerini kısıtlayabileceğini savundu. Yakupoğlu, “Mevcut durumda partilerin gösterdiği adaylar da sandık başkanı olabiliyordu, şimdi ise ancak ilçe seçim kurulu hâkimleri istediği kamu görevlileri arasından bunu seçecek” dedi.

YSK TEKLİFİNE İKİ İTİRAZ
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, AK Parti’nin TBMM Başkanlığı’na sunduğu Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kanun teklifinin, siyasi partilerin sandık güvenliğine ilişkin denetimlerini engelleyeceğini savundu. Tezcan, MYK toplantısının ardından şunları söyledi: “Reza Zarrab, ‘milli mesele’ diye ortaya konulmaya başlandı. Merak ediyorum, Reza Zarrab’dan ne milli meselesi çıkacak, neresi milli. Bütün ilişkileri gayrı milli olan bir kişinin nesinden millilik çıkaracaksınız. Türkiye’de yargılamanın önünü kapatırsanız dışarda yargılamanın önü açılır. 

DENETİM VE GÜVENLİK
YSK’nın teşkilat yasasına ihtiyacı var. Getirilen 14 maddenin içerisine, bununla ilişkisi olmayan ve ciddi şekilde problem oluşturacak başka şeyler eklenmiş. Özellikle seçim güvenliğini tehdit eden iki önemli husus var. Birincisi müşahitliği fiilen ortadan kaldırmayı amaçlayan bir hüküm. İkincisi siyasi partilerin sandık başkanları önermesine ilişkin maddeyi de yürürlükten kaldırmak istiyorlar. Bu, siyasi partileri seçim sürecini denetlemekten kenara çekmek, sandık güvenliği konusunda daha olumsuz bir pozisyon yaratmak anlamına gelir.” (Hürriyet)