Kuzey Irak’ta 25 Eylül’de yapılması planlanan referandum öncesinde Türkiye’den sürpriz bir adım geldi. Meclis, hükümete sınır ötesi askeri harekat yetkisi veren Irak ve Suriye tezkeresini görüşmek üzere olağanüstü toplanıyor.

1 AY ÖNE ÇEKİLİYOR

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş dün, Erbil’in referandum kararı öncesinde Meclis’in yarın, Irak ve Suriye tezkeresini görüşme gündemiyle olağanüstü toplanacağını açıkladı. AK Parti yönetimi, Meclis’in olağanüstü toplantı çağrısını bugün sabah Meclis Başkanı İsmail Kahraman’a iletecek.

AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş, yaptığı son dakika açıklamasında "AK Parti Grubu olarak Parlamento'yu da bu süreçte olağanüstü toplantıya çağırdık. Meclis Genel Kurulu Cumartesi günü toplanacak. Gündemimizde Irak'la ilgili gelişmeler bulunuyor. Cumartesi günkü olağanüstü genel kurul toplantısında Irak ve Suriye'ye sınır ötesi asker gönderilmesiyle ilgili tezkerenin süresinin bir yıl daha uzatılması da bulunuyor" dedi. 

Elitaş "TBMM Genel Kurulu, Irak ve Suriye'ye sınır ötesi operasyon konusunda hükümete verilen yetkinin uzatılmasına ilişkin Başbakanlık Tezkeresi için 23 Eylül Cumartesi günü saat 16.00'da olağanüstü toplanacak"  ifadesini kullandı.

Yarın saat 16.00’da toplanacak Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek tezkerenin süresi uzatılacak. Normalde süresi 30 Ekim’de dolan tezkerenin görüşmesinin öne çekilmesi, referandum ısrarını sürdüren Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi lideri Barzani’ye yönelik en net mesaj olarak yorumlandı.

HANDE FIRAT: 48 SAAT ÇOK KRİTİK

Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Hande Fırat, Türkiye'nin bu kararını 'Barzani'ye verilen en net mesaj' olarak yorumladı. 25 Eylül'de yapılması planlanan referandum öncesinde Türkiye'nin aldığı bu kararla Barzani ve Kuzey Irak'a en net mesajı verdiğini belirten Fırat 'TBMM'de Irak ve Suriye'de asker bulundurmasına ilişkin tezkere görüşülecek. 

Önümüzdeki 48 saat çok kritik. Cumhurbaşkanı Erdoğan dönecek. Döner dönmez MGK toplantısı, ardından Bakanlar Kurulu ve hemen onun ardından TBMM'nin olağanüstü toplanması. Eğer referandum yapılırsa MGK'da A'dan Z'ye yaptırımlar devreye sokulacak.'

ABDÜLKADİR SELVİ: İKİNCİ AŞAMAYA GEÇİLDİ

Hürriyet Gazetesi Yazarı Abdülkadir Selvi, Ankara olağanüstü hareketliliğin yaşnması sürpriz olarak karşılanmamalı. Yarından itibaren hiçbir şey olağanüstü olarak görülmemesi gereken bir sürece girdik. 

Şimdiye kadar Türkiye, Barzani'ye bu referandumun yapılmaması gerektiğini, bölgede krize meydan vereceğini Türkiye diplomatik yollardan iletti. Barzani bu mesajı almamakta. Artık ikinci aşamaya gelindi. Yarın MGK'nın toplanması, Bakanlar Kurulu'nun toplanması ve Meclis'te tezkerenin kabul edilmesiyle birlikte Türkiye ikinci aşamaya geçmiş durumdadır. Barzani'nin bunun çok iyi anlayacağını düşünüyoruz. Barzani gereğini yerine getirecek mi, yoksa Türkiye gibi bir dostu kaybedip Türkiye'yi tehdit olarak karşısında görecek mi, Barzani bunu değerlendirecek. 

Türkiye diplomasinin arkasına askeri seçeneğini de kuracak. Ortadoğu'da Barzani'nin anladığı dilden konuşacak Türkiye. Sınırın kapatılması, Habur'un kapatılması, boru hattının kapatılması gibi seçenekler belli masada ama asıl önemli olan Türkiye askeri seçeneği gündeme aldı. 

MHP TAM KADRO KATILACAK

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da tezkereyi desteklediklerini belirterek, “Cumartesi günü MHP olarak tam kadro Genel Kurul’da yer alacağız. Referanduma karşı duruşumuzu, Meclis’in iradesini tüm dünyaya duyuracağız” dedi.

Suriye sınırına tank takviyesi

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye sınırındaki birliklere takviye olarak gönderdiği araçlardan 2’si Hassa 8’i Reyhanlı ilçesine gönderildi.

TSK çeşitli birliklerinden karayolu ile 2‘si Hassa, 8’i Reyhanlı ilçesine olmak üzere 10 tank polisin güvenlik önlemleri altında Cilvegözü Sınır Kapısı’na sevk edildi.

Tankların takviye olarak Suriye sınırındaki askeri birliklere gönderildiği belirtildi. Askeri araç sevkiyatının devam etmesi bekleniyor.