Yıldırım’ın, ‘tutuklamanın hukuki olmadığına’, ‘ifade özgürlüğü ile seçilme ve siyasi faaliyette bulunma haklarının ihlal edildiğine’ ve ‘soruşturma dosyasına erişimin kısıtlandığına’ ilişkin iddialarını ‘açıkça dayanaktan yoksun olmaları nedeniyle kabul edilemez’ buldu ve başvuruyu reddetti. AYM, Yıldırım’ın “Yakalama ve gözaltına almanın hukuka aykırı olduğuna” ilişkin iddiasını ise, “Başvuru yollarının tüketilmemiş olması nedenleriyle kabul edilemez olduğuna” karar verdi.

HDP: DÜŞMAN HUKUKU

AYM’nin kararı partide tepki yarattı. Meclis Genel Kurulu’nda konuyu gündeme getiren HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım şunları söyledi: 
“AYM bugün şunu demiştir; ‘Ben eski kararlarımı gerekirse siyasallaşmış halimle yerle yeksan ederim. Kendi kararlarımı bile tanımam.’ İçtihatlarını, evrensel hukuk normlarını ayaklar altına alarak bunu yapmıştır. Balbay kararında iç hukuk yolları mı tükenmiştir? 3.5 yıl önce aldığı kararla çelişerek kendini rüsva haline getirmiştir. Bu karar siyasidir. Deyim yerindeyse ülkenin bir bölümüne düşman hukuku uygulanmıştır.”

İLK VE PİLOT KARAR

AYM kaynakları Hürriyet’e, ‘kabul edilemezlik’ kararının ilk ve pilot karar olduğunu bildirdiler. Bu karar, HDP’liler başta olmak üzere tutuklu vekillerin bireysel başvuru dosyalarını da etkileyecek ve benzer şekilde sonuçlanmasına neden olabilecek. 

GAZETECİLERİN DOSYASI GÜNDEME ALINMADI

AYM Başkanı Zühtü Arslan’ın, bir yılı aşkın süredir AYM’nin önünde bulunan ve AİHM’ye de taşınan Mehmet ve Ahmet Altan kardeşlerin başvurusunun da hızlandırılması talimatı verdiği bildirildi. Ancak AYM dün tutuklu gazeteciler yönünden örnek olacak bu dosyayı gündemine almadı. Avukat Ergin Cinmen, “Siyasi nedenler olduğunu zannediyorum. Biz de AİHM’ye başvurduk” dedi.

Oya ARMUTÇU / Hürriye