Bilgiye ulaşmanın kolaylaştığı çağımızda sorular önem kazanıyor. Bilgi doğru zaman ve yerde kullanıldığında derde devadır aslında.

Eskiler tanımın tanımını yapmış ve ‘’ bir tanım efradını cami, ağyarını mani olmalıdır.’’ demişler. İşte bilgi de öyle olmalı aslında soru ile ilgili her noktayı kapsarken, ilgisiz her noktayı dışlamalı.

Freight forwarder taşıma sektörünün yabancı olmadığı bu kavramın hukuki statüsü nedir ?

Peki yoğun bir şekilde alt taşıma sözleşmesi kurularak taşıma borcunun alt işverene devri yani sektörün jargonuyla  alt taşıyıcıya taşere edilmesi halinde;

Diyelim ki 100.000-USD değerinde bir emtianın taşınması söz konusu ve Freight Forwarder buradan 1.000-USD kazanıyor. Zaten işi de alt taşıyıcıya taşere etmiş. Dahası ortada sözleşme falan filan hiçbir şey yok. Sadece mailler var. Ve bir ihtarname geliyor diyor ki, mal hasara uğradı 100.000-USD’yi şu banka hesabına ödeyiniz ! 

  1. Artık hasardan kim sorumlu ?
  2. Diyelim ki fiili taşıyıcının kusuru olmaksızın mala zarar geldi, bu halde taşere eden halen sorumlu mu ?
  3. Yoksa uzun bir zincir şeklinde, fiili taşıyıcının yanında birden fazla alt taşıyıcının bulunduğu bir taşıma ilişkisinde yalnızca iki taşıyıcı mı sorumlu ?
  4. Peki sorumlu değil isek bunu nasıl ve ne şekilde kanıtlayacağız ?
  5. Peki sorumlu isem bütün hasardan mı sorumluyum yani bunun bir sınırı yok mu ?
  6. İşi taşere ederken sorumsuzluk anlaşması yapsam sorumlu olmaktan kurtulur muyum ?
  7. Önleyici sözleşme nasıl yaparım ?
  8. Bu işle ilgili taşıma ve yük senedine hangi ibareleri düşersem mala hasar gelmesi durumunda ‘bunun benimle alakası yok kardeşim’ derim.
  9. Taşıma işiyle ilgili kambiyo senedi dediğimiz(çek,bono ağırlıklı olarak uluslar arası işlerde kullanılan poliçe) yani sektöre göre çek veya senet almışsam bunun üzerine taşıma işine olduğuna dair bir kayıt üşmeli miyim ? ciromu çizersem tüm sorumluluğum kalkar mı ? ya da sorumsuzluk kaydı düşersem ne olur ? yoksa bunu yaparsam ciro zinciri mi kopar ?

Ve cevaba ulaşma arzusu; bilgiye atfedilen önemi perçinler.