2011 Avrupa Basketbol Şampiyonası'nda, A Grubu'nda yer alan A Milli Takım'ımız, dördüncü maçında Polonya ile karşılaştı. 12 Dev Adam, son saniyeleri büyük bir çekişmeye sahne olan maçta 84-83 mağlup oldu. Hakemler Polonya lehine verdikleri hatalı kararlarla mücadeleyi adeta rakibe hediye etti. Bu sonuçla Ay-Yıldızlıların, ikinci tura yükselebilmek için grubundaki son maçında bugün İspanya'yı yenmesi, Polonya ile Büyük Britanya arasındaki müsabakanın sonucunu beklemesi gerekiyor.

Portekiz ve Büyük Britanya'yı devirdikten sonra ev sahibi Litvanya'ya kaybetmekten kurtulamayan Milliler, Polonya randevusuna istediği başlangıcı yapamadı. İlk dakikalarda iki takım da skor üretmekte zorlanırken, Hrycaniuk'un basketleriyle kontrolü ele geçiren Polonya, 6 sayılık avantaj yakaladı: 9-15. Son bölümde oyunda dengeyi kuran Kırmızı-Beyazlılar, ilk çeyreği 17-14 geride tamamladı. İkinci periyot karşılıklı basketlerle başlarken, ilk 4,5 dakikayı Polonya 26-23 önde geçti. Devler, rakibin üst üste kaydettiği 3 sayılık basketlere rağmen aranın açılmasına izin vermedi; ancak soyunma odasına da 39-35 geride gitti.

İkinci yarıya etkili başlayan taraf Polonya idi. Rakip takım farkı 8 sayıya kadar çıkarırken, Preldzic'in önderliğinde Polonya'ya 8-0'lık seriyle cevap veren Türkiye, skora 43-43'lük eşitlik getirdi. Enes Kanter'in pota altında yaptığı ekstra katkıyla birlikte ipleri eline geçiren 12 Dev Adam, öne geçmeyi başardı. Ay-Yıldızlılar farkı açmaya başlarken, son bölümde hakemlerin üst üste çaldığı teknik faullerle arayı kapatan Polonya, son çeyreğe de 63-62 önde girdi.

Final bölümüne hızlı başlayan milliler, üst üste bulduğu kolay sayılarla öne geçerek farkı 7 sayıya kadar çıkardı: 75-68. Ancak 12 Dev Adam'a 7-0'lık bir seriyle karşılık veren Polonya, bitime 3,5 dakika kala skora 75-75 eşitlik getirdi. Son 46 saniyeye 82-81 geride giren Ay Yıldızlılar, maçı da 84-83'lük skorla kaybetti.

Rus ve Bulgar hakeme tepki

A Milli Basketbol Takımı'mızın başantrenörü Orhun Ene, oynadıkları basketbolun düş kırıklığına yol açtığıın dile getirdi. Polonya'dan daha iyi oyunculara sahip olduklarını belirten Ene, "Buna karşın hiçbir periyotta savunmada ve hücumda iyi oynayarak, maça ağırlığımızı koyamadık." dedi. Orhun Ene, Rus hakem Sergey Mikhaylov ve Bulgar hakem Miroslav Tomov'un yönetimine de tepki gösterdi: "Böyle sportmenlik dışı faullerden 8 sayı üst üste görmedim. Sahada neyi çaldığı neyi çalmadığı belli olmayan iki hakem vardı."

İspanya umutları iyice köreltti

2011 Avrupa Basketbol Şampiyonası Finalleri'nde grubumuzda yapılan maçta İspanya, ev sahibi Litvanya'yı 91-79 yenerek liderliği devraldı. Baştan sona üstün bir performans sergileyen İspanya, ilk periyodu 31-12 önde kapadı. İkinci çeyrekte de üstünlüğünü sürdüren İspanya, devreyi de 62-36 galip tamamladı. Üçüncü çeyrekte de oyunun hakimi olan İspanya, son 10 dakikaya 81-59 önde girdi. İspanya'da Navarro attığı 22 sayıyla en skorur isim oldu. Kritik üçlüklerle maçın kazanılmasında önemli pay sahibi olan Pau Gasol ise 17 sayı kaydetti. Grubun diğer maçında ise Büyük Britanya, Portekiz'i 85-73 yendi.



Zaman