Bu ceza yönetmeliği ile ilgili bir çok merak edilen konu var. Bu konuları sizler için araştırdık ve yanıtlara ulaştık…

1- KÜFÜR EDİLDİĞİ ZAMAN NE OLACAK?
Artık küfür edildiği zaman sadece küfüre katılan tribün kapatılacak. Böylece sadece bir grubun yaptığı hata nedeniyle tüm taraftarların ve o kulübün ceza almasının önüne geçilmiş olacak.

2- BİRDEN FAZLA TRİBÜN KÜFÜR EDERSE NE OLACAK?
Küfürlü tezahürata katılan her tribün kapatılacak. 2 tribün küfüre katılırsa o 2 tribün 4 tribün birden katılırsa tüm stat kapatılacak. Yani bu cezada tek bir tribün kapatma değil, küfüre katılan her tribünün kapatılması gündeme gelecek.

3- MİSAFİR TAKIM SEYİRCİSİ NE OLACAK?
En büyük sorunlardan biri de ev sahibi takımlar ile birlikte misafir takım taraftarlarının da cezalandırılmasıydı. Yeni yönetmeliğe göre misafir takım taraftarı ev sahibinin tüm tribünleri kapatılmış olsa bile kendilerine ayrılan yüzde 5’lik tribüne gelip takımlarını destekleyebilecekler.

4- DEPLASMANDA EDİLEN KÜFÜR İLE İÇ SAHADA EDİLEN KÜFÜR AYNI SIRALAMA İLE Mİ DEĞERLENDİRİLECEK?
Hayır… Deplasmanda edilen küfür ayrı iç sahada edilen küfür ayrı değerlendirilecek. Yani iç sahada edilen küfürde ilk üç uygulamada para cezası verilirken 4. Uygulamada tribün kapama cezası haline gelecek. Deplasmanda edilen küfürler de ayrı değerlendirilecek. Deplasmanda edilen 4. Küfür sonunda o takımın bir deplasman maçına taraftar götürmesi yasaklanacak.

5- KÖTÜ NİYETLİ GRUPLARIN KÜFÜRLERİNE KARŞI BİR MADDE VAR MI?
Var. TFF yeni bir uygulama getirdi. Bir tribünün yüzde 10’u 1 saniye bile küfür etse o tribün kapanacak. Ancak yeni uygulama ile eğer o tribündeki diğer taraftarlar küfürün sona ermesi için mücadele edip o küfürleri ıslıklıyorlarsa ya da tepki gösteriyorsa o grubun kötü niyetli olduğuna hükmedilip o takıma ceza verilmeyecek. Bu da o tribündeki iyi niyetli taraftarların mağduriyetinin önüne geçilmesi anlamına gelecek.


Ahmet ERCANLAR / Hürriyet