Selahattin BUDAKOĞLU / BURSA (DHA) - 70 sanığı 10'ar yıl 7'şer ay 27'şer gün hapis cezasına çarptıran 6. Asliye Ceza Mahkemesi, sanıklardan sabıkası olmayan 66'sının cezasını erteledi. 20 sanığın beraat ettiği yargılama sonunda, olaylarda pala tabir edilen kesici alet kullanan 2 kişi 11'er yıl 5'er ay 27'şer gün hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, pala kullanan sanıkların da cezasını erteledi.

7 Mayıs 2011 tarihinde Bursaspor- Beşiktaşkarşılaşmasına konuk takımın taraftarlarının alınmasını protesto etmek için gösteri yapan grup ile polis arasında çıkan olaylarda bir çok işyeri yağmalandı. Çok sayıda resmi ve özel araçlara hasar verilirken, 120 polis memuru ise vücutlarındaki taş ve sopa izleri nedeniyle çalışamaz raporu aldı.

CEZALAR ERTELENDİ
 
Gözaltına alınan şüphelilerden 92'si hakkında, Bursa 6'ncı Asliye Ceza Mahkemesi'nde, 'Kamu malına zarar vermek', 'Görevli memura mukavemet' ve 'Yaralamak' gibi suçlardan 10 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Sanıkların tümünün tutuksuz yargılandığı davada bugün karar çıktı.

Aralarında, tribün lideri Selim Kurtulan'ın da bulunduğu 20 kişinin beraat ettiği davada, 70 sanık 'Kamu görevlerini yaptırmamak için direnmek' suçundan 1'er yıl 8'er ay, 'Mala zarar vermek' suçundan 3'er yıl 20'şer gün, 'Kamu malına zarar vermek' suçundan 1'er yıl 6'şar ay 22'şer gün, 'Görevli memuru yaralamak' suçundan, 4'er yıl 4'er ay 15'er gün hapis cezası ile cezalandırıldı. Mahkeme hakimi, toplam 10'ar yıl 7'şer ay 27'şer gün hapis cezası verilen sanıkların cezalarını erteledi.

AYRICA MÜSABAKALARDAN MEN CEZASI
 
Olaylar sırasında elindeki palayla görüntülenen Ufuk Erden ile satır kullandığı iddia edilen Mehmet Sakin, 'Kamu görevlerini yaptırmamak için direnmek', 'Mala zarar vermek', 'Kamu malına zarar vermek', 'Görevli memuru yaralamak' ve '6136 sayılı kanuna muhalefet' suçlarından toplam 11'er yıl 5'er ay 27'şer gün hapis ve 2'şer bin lira para cezasına çarptırıldı. Sanıkların bu cezasını erteleyen mahkeme hakimi, Erden ve Sakin ile olay günü stadyuma esrar sokmakla suçlanan M.Ö. hakkında, '6222 Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun' kapsamında haklarındaki karar kesinleşinceye kadar müsabakalardan men edilmesine karar verildi.

'İNANILMAZ CEZALAR'
 
Kararın ardından değerlendirmede bulunan tribün liderlerinden Recep Kurtuluş, kararla birlikte şoke olduklarını ifade ederek, "72 kişinin polise saldırdıkları ifade ediliyor. Hiç birimizin görüntüsü, kaydı yok. Buna rağmen inanılmaz cezalar yedik. Cezalar ertelendi fakat olmaması gereken bir şeydi. Biz Bursaspor'un sevdalılarıyız. Tanınmış olmamızın bedelini bu şekilde ödedik" değerlendirmesini yaptı.
 
Bursaspor- Beşiktaş maçı öncesi çıkan olaylarla ilgili olarak geçen mayıs ayında yaşamını yitiren Bursaspor Kulübü Başkanı İbrahim Yazıcı'nın da aralarında bulunduğu tutuksuz 42 hakkındaki Bursa 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi 'ndeki dava 4 Temmuz 2012'de karara bağlanmış ve tüm sanıklar beraat etmişti.