Federasyon, talimata göre transfer dönemi başladıktan sonra yabancı kontenjanını değiştiremiyor. Yani önceden açıklanan 6+0+4 kuralında yapılacak bir düzenleme, Tahkim’e giderek yeni bir kaosa yol açabilir.

BUGÜN Türk futbolu adına kritik bir gün daha yaşanıyor. Türkiye Futbol Federasyonu, saat 10.00’da İstinye’deki merkezinde başlayan toplantıda, gündemin 1 numaralı maddesi haline gelen yabancı kontenjanını görüşüyor.

Yeni sezon için yabancı sayısını, sahada 6, tribünde 4 (6+0+4) olarak belirleyen TFF, kulüplerin yoğun itirazı ile karşılaşmıştı. Birçok kulüp geçen sezonki gibi sahada 6, kulübede 2, tribünde 2 (6+2+2) sistemine geri dönülmesini isterken, G.Saray ise AB vatandaşlarının ülkemizde yerli statüsünde oynaması teklifini sundu.

ENGEL OLUR MU TARTIŞMASI

BUNA karşılık Fenerbahçe de transfer politikasını 6+0+4 sistemine göre belirlediği görüşünü savunup, açıklanan kararın uygulanması konusunda ısrarcı oldu. İşte bu ortamda gözler, federasyonun bugün nasıl bir sonuca varacağına çevrilmiş durumda. Ancak ortada yeni bir tartışma var. O da TFF’nin yayımladığı “Profesyonel Futbolcuların Statüsü ve Transferleri Talimatı”. Bu talimatın 8. maddesinin, federasyonun yabancı kuralını değiştirmesine engel olabileceği iddia ediliyor.

HUKUKİ KRİZE YOL AÇABİLİR

ÇÜNKÜ bu maddeye göre; TFF, transfer sezonu başladıktan sonra yabancı kontenjanı ile ilgili kararını değiştiremiyor. Örneğin federasyon, yabancı kontenjanını kulüplerin çoğunluğunun istediği gibi 6+2+2’ye çevirirse, bu kez de hukuki bir tartışma başlayabilir. Bu maddeyi örnek gösterecek kulüplerin, Tahkim yoluna başvurması halinde Türk futbolunda yeni bir hukuksal sürecin ve beraberinde de krizin doğma ihtimali var.
Şimdi bu şartlarda, TFF’nin yabancı kontenjanı konusunda nasıl bir karar vereceği merakla bekleniyor.

8. MADDE NE DiYOR?

YABANCI uyruklu profesyonel futbolcuların hangi şartlarda ve hangi liglerde oynayacağını TFF belirler. TFF, bu belirlemeyle birlikte her bir kulübün oynatabileceği yabancı uyruklu futbolcu sayısını da birinci transfer ve tescil döneminden önce ilan eder.

Bu madde varken karar alınamaz

YABANCI tartışmalarının taraflarından Fenerbahçe Kulübü de 8. madde ile ilgili beklemede. Konuyla ilgili görüşlerini sorduğumuz sarı lacivertli kulübün hukukçuları, 8. madde değişmeden yabancı sayısıyla ilgili yeni bir karar alınamayacağını vurguladılar. Fenerbahçe cephesi, aksi takdirde bu kararın başvuracakları Tahkim Kurulu’ndan kesin olarak döneceğini ifade etti. Ayrıca sarı lacivertli kulübün, yabancı sayısının artırılmaması yönünde gerekli girişimleri yapacağı da öğrenildi.

G.Saray Adalet Divanı’na Fener Tahkim’e gidecek

Ezeli rakipler, yabancı konusunda bugün bekledikleri karar çıkmazsa izleyecekleri yol haritalarını belirledi.

G.SARAY ile F.Bahçe’yi karşı karşıya getiren TFF’nin yabancı kararını açıklamasının ardından bu kulüplerin nasıl bir tutum takınacağı da tartışma konusu. Eğer sarı kırmızılı kulübün önerdiği AB formülü kabul görmezse, Galatasaray ve yabancı futbolcuları Avrupa Adalet Divanı’na başvuruda bulunacak. Cimbom’un AB pasaportuna sahip oyuncuları, Türkiye Ligi’nde bu statüde oynayabilmek için haklarını burada açacakları dava ile arayacaklar. Diğer taraftan F.Bahçe de yabancı kuralı değişirse, Tahkim Kurulu’na giderek bunun iptalini isteyecek. 8. maddeye güvenen sarı lacivertliler bu konuda  son derece rahat görünüyor.