İZMİR (AA) - MERİÇ ÜRER - İzmir'deki 15 Temmuz Şehitleri Kız Anadolu İmam Hatip Lisesinde Halk Eğitim Merkezi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğünün destekleriyle başlatılan okçuluk kurslarına öğrenci ve velileri ilgi gösteriyor.

Yaşları 10 ile 17 arasında değişen öğrenciler ile velileri, ata sporunda hedefi vurmak için birbirleriyle yarışıyor.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sonrasında kapatılan ve Milli Eğitim Bakanlığına devredildikten sonra 15 Temmuz Şehitleri Kız Anadolu İmam Hatip Lisesine dönüştürülen okulda, yaklaşık 1,5 yıl önce okçuluk kursları başlatıldı. Kursa ilgi gösteren öğrenci ve velileri haftanın 5 günü ders bitiminde antrenör eşliğinde özel olarak kurulan hedeflerin kurulduğu alanda ata sporunu öğreniyor.

Antrenmanlarını aksatmayan anneler ile kızları, zamanla kendilerini geliştirerek birbirleriyle yarışmaya başladı.


- "Kantinde oturacaklarına sporla uğraşsınlar"


Okçuluk antrenörü Fahrettin Sağlam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ata sporu olan okçuluğu sevdirmek ve sporu profesyonel yapmak için açılan kursta sistematik bir şekilde çalıştıklarını anlattı.

Çocuklarını okuldan almaya gelenlerin kantinde oturmak yerine spor yapmalarını sağlamak adına kursa velileri de davet ettiklerini ifade eden Sağlam, şunları anlattı:

"Öğrencilerin derslerinin bitmesine bir saat kala veli kurslarımız başlıyor. Velilerin öğrencilere göre performansları çok iyi. Çocukların kas gelişimi daha yeni, daha dinamik. Velilerimizde oturmuş, durağan hale gelmiş kas gelişimi. O yüzden daha iyi çalışıyorlar. Anne kızlar arasında da yarış var. Akşam eve gittiklerinde antrenmanın kritiğini yapıyorlarmış. 'Anne yanlış atıyorsun.' diyor bazıları. Dersten sonra yorgun olsalar bile antrenmanlara katılıyorlar. Çok güzel gidiyorlar. Haftanın iki günü yarışma formatında çalışıyoruz. Geri kalan günlerde temel teknikler üzerine çalışıyoruz."

Okçuluğun birçok faydası olduğuna dikkati çeken Sağlam, bu sporun dikkat, motivasyon, konsantrasyonu sağladığını, bazı öğrencilerin agresifliklerinden arındığını kaydetti.

Sağlam, "Atış esnasında dünyayla hiçbir bağlantınız olmadığı için tamamen hedefe yoğunlaşıyorsunuz, doğal olarak sinirlerini boşaltıyorlar, deşarj oluyorlar. Öğrencilerimizin algı, motivasyon, ders başarısı birinci öncelik. Yüzde 80'inde başarı artışı söz konusu. İlk başta sayımız 20-25'ti, şimdi 40'a çıktı." ifadelerini kullandı.


- "Önemli olan yapılmayanı yapabilmek"


Okulun 12. sınıf öğrencisi İrem Yıldırım, okçuluğa başladığından beri kendisini çok iyi hissettiğini belirterek "Derslere odaklanma sıkıntısı yaşıyordum. Antrenmanlardan sonra derslere odaklanmam çok iyi oldu. Bu durum beni daha da hırslandırdı. 1,5 senedir gidiyorum. Okçulukla stres atıyorum, eve gittiğimde de derslerimde başarılı olmamı sağlıyor." diye konuştu.

Öğrencilerden Hicran Bardakçı, okçuluğun kendisine çok şey kattığını, odaklanma yeteneğinin arttığını, ileride okçuluk antrenörü olmak istediğini dile getirdi.

Nurşen Bulut, 1,5 senedir okçulukla ilgilendiğini, bu sporun dik duruş sağlama ve koordinasyonu artırmada çok faydalı olduğunu ifade etti.

Okçuluk antrenmanına ilişkin afişleri görünce heveslendiğini söyleyen Meryem Ayten, "Kendini bu spora kaptırıyorsun. Antrenmanlar çok güzel gidiyor. Okçuluk dikkat sağlıyor. Hedefi tutturmak için uğraşıyorsun. Annemle aramızda rekabet var. Onu geçmeye çalışıyorum." dedi.

Annesiyle antrenmanlarda yarış halinde olduklarını ifade eden Hayrünnisa Kara ise "Annemin başlamasıyla birlikte ben de heveslendim. Anneme yetişmek için çabalıyorum." ifadelerini kullandı.

Velilerden Hanım Kara, okçuluk kursuna kendilerinin de davet edildiğini duyunca çok hoşuna gittiğini ve heyecanlandığını, ilk başta zorlandığını ancak antrenmanların şu an çok keyifli geçtiğini söyledi. Kara, "Haftanın 7 günü deseler geleceğim. Aşırı derecede rahatlatıyor, stres attırıyor. Kızımla arada yarış yapıyoruz. Ben kazanıyorum genelde daha önce başladığım için. Bu yarış da çok keyifli oluyor." şeklinde görüşlerini aktardı.

Fatma Ayten ise başta çok zorlandığını ancak sonradan antrenmanların çok eğlenceli geçtiğini, okçulukla stres attıklarını ve her geçen gün daha da hırslandıklarını bildirdi.