Türk Telekom Arena'nın ortak kullanımı konusundaki belirsizlik devam ediyor. Atatürk Olimpiyat Stadı'nın bir yıl süreyle restorasyona gireceği haberiyle birlikte TT Arena yeniden manşetlere çıktı.

TÜRK FUTBOLUNDA YENİ BİR KRİZ

İnönü Stadı'nın yerinde yeniden yapılacak olması nedeniyle statsız kalacak Beşiktaş, ezeli rakibi Galatasaray'ın stadında oynamak istiyor. Sarı-kırmızılı yönetim ise bu fikre sıcak bakmıyor.

Sarı-kırmızılıların aksine Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nün (GSGM) izninin yeterli olduğunu söyledi. Nitekim basın yoluyla uzun süredir devam eden bilmecenin çözümü için iki kulübün başkanı, bugün Ankara'da bir araya gelecek.

Ancak protokolde 'Kulübün yükümlülükleri' başlığı altında yer alan 8'inci maddenin a bendi, farklı yorumları beraberlinde getirdi.





"Kulüp, Genel Müdürlük'ün yazılı talebi üzerine Spor Kompleksi'ni Bağımsız ve Genel Müdürlük'e bağlı federasyonların faaliyetlerine Kulüp'ün de uygun görüşü alınmak suretiyle bedelsiz olarak tahsisedecektir" şeklindeki madde sayesinde "Galatasaray'ın izni olmadan başka bir takımın Arena'da oynayamayacağı" görüşünü savunanlar var.

Diğer bir görüş ise söz hakkının tamamen GSGM'de olduğu ve bu maddenin "kulübün isteklerinin de göz önünde bulundurulacağı" anlamına geldiği yönünde.

"Galatasaray'ın rızası alınmalı"

Gençlik ve Spor eski İstanbul İl Müdürü Vedat Bayram, "Ortak kullanım için Galatasaray'ın rızası alınırsa şık olur. Ama GSGM isterse stadı Beşiktaş'ın kullanımı için tahsis edebilir. Mal sahibi olan GSGM'dir. Bunu tartışmaya gerek bile yok. (Kirası Galatasaray'a ödenmek kaydıyla) şeklinde bir madde koyulabilir. Anlaşma sağlandığında Futbol Federasyonu da maç takvimini buna göre ayarlar. Galatasaray'ın (istemiyoruz) demesi ise fantazi. Yani her halükarda GSGM'nin kararına bağlı" ifadelerini kullandı.

İstanbulspor örneği

Bayram, 8'inci madde konusunda şu ifadeleri kullandı:
"Protokolde (Tahsis edecektir) deniyor, eğer (edebilir) yazılsaydı izin şart olurdu. Ancak net bir ifade var. Bu statları kulüplere devreden benim. Devir teslim tutanaklarında imzam var. Görevde olmadığım için sadece TT Arena'nın devrinde imzam yok. Bizim görevde olduğumuz 1998-2000 yılları arasında, İstanbulspor'un 1. Lig'e çıkması gibi mücbir bir sebep vardı. Futbolseverlerden o tarihleri hatırlamalarını rica ediyorum. Gerekli ücreti ödeyen İstanbulspor, 49 yıllığına Beşiktaş'a verilen İnönü Stadı'nda oynamıştır. Şu anda yaşanan durum aynıdır.  Kulüpler birbirinin muhatabı değil, asıl muhatap GSGM. Çünkü malın sahibi GSGM, faaliyetin sahibi TFF'dir. Bugün Beşiktaş'ın başına gelen yarın Galatasaray'ın başına da gelebilir."

Üst kullanım hakkı Galatasaray'da

Galatasaray eski yöneticisi Işın Çelebi, konuyla ilgili olarak, "Galatasaray'a Türk Telekom Arena için 49 yıllık intifa hakkı verildi. Yani üst kullanım hakkı. Geçici kabul yapıldığı için stat, şu anda Galatasaray'ın bir gayrimenkulüdür. Kulübün 'taşınmazı' haline gelmiştir. Bu nedenle stadın bir başka takımla ortak kullanımı için Genel Kurul kararı şarttır. Yönetim, bu gündemle Genel Kurul'u toplantıya çağırır" demişti.

Tüzüğün 24'üncü maddesinin 10'uncu fıkrası şöyle:
"Kulübe taşınmaz malların satın alınması ve gereksinim duyulmayan taşınmaz malların satılması, Kulübün mülkiyetine veya kullanma hakkına sahip olduğu taşınmazların üçüncü kişilere kiraya verilmesi, tahsisi, bu taşınmazlarla ilgili işletme ve ortaklık sözleşmesi yapılması, bu taşınmaz malların üzerinde ayni veya şahsi haklar ve mükellefiyetler tesisi konusunda Yönetim Kuruluna yetki vermek."

Fikret Orman: 5 kulüp, üç stat var

"İstanbul'da İnönü Stadı dışında 3 tane stat ve 5 kulüp var. Demek ki bu 5 kulüp, bu üç stattan birinde oynayacak. İstanbulspor geçmişte Beşiktaş'ın stadında oynamıştı. Beşiktaş o dönemde oynamamasını istiyordu. Ama idari bir karardı. Bu statlar kimsenin şahsi, tapulu malı değil. Beşiktaş, İstanbul'da bir statta maçlarını yapacak. Hangisinde olacağı Ankara ziyareti esnasında netleşmiş olur."

Çatı için 24 ay, yıllık kira 1.5 milyon lira






Hürriyet