Beşiktaş’ın UEFA Avrupa Ligi’ne katılması durumunda kulübün kasasına 15 milyon Euro girecekti. İki kulübün gelir kaybı 50 milyon Euro’yu bulacak. Böylece Galatasaray en yakın rakiplerine de önemli bir fark atmış olacak.

Galatasaray şampiyonlar ligi’nde Türkiye’yi temsil eden tek takım olursa kasasına en az 25 milyon Euro girecek. stat, lisanslı taraftar ürünü satışı ve sponsorluk gelirleriyle bu rakamı 50 milyon Euro’ya çıkaracak.

UEFA'dan Beşiktaş'a ve Fenerbahçe'ye Avrupa'dan men

Türk futbolu, 3 Temmuz'dan sonraki en büyük depremle sarsıldı. Beşiktaş ve Fenerbahçe kulüplerini Disiplin Kurulu'na sevk eden Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA) kulüplerimizi Avrupa kupalarından men etti.

Beşiktaş'ın 21 Haziran'da, Fenerbahçe'nin 22 Haziran'da yaptığı savunma sonrası UEFA Müfettişi Palacios'un raporunu inceleyen Disiplin Kurulu Beşiktaş ve F.Bahçe'nin savunmalarını da dikkate alarak son kararını açıkladı.

12 sayfalık karar metnine göre, Beşiktaş 1 yıl men cezası alırken Tayfur Havutçu ve Serdal Adalı suçsuz bulundu. UEFA Tayfur Havutçu ve Serdal Adalı için müfettişlerinden ek rapor talep etti.

FENERBAHÇE'YE 2+1 YIL AVRUPA'DAN MEN CEZASI

Fenerbahçe'ye ise 2+1 yıl Avrupa kupalarından men kararı aldı. Böylece sarı lacivertli kulüp 2 yıl Avrupa kupalarına gidemezken 5 yıl içerisinde benzer bir problem olması durumunda 1 yıl daha Avrupa kupalarına katılamayacak. Şahıslara ise şimdilik ceza verilmezken Beşiktaş kararında olduğu gibi UEFA müfettişleri Fenerbahçeli 5 yönetici için ek rapor hazırlayacak.

MERÇİL, "3 GÜN İÇİNDE KARARA İTİRAZ EDECEĞİZ"

Fenerbahçe Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Av. Yasemin Merçil, UEFA Disiplin Kurulu’nun kararının ardından şu açıklamalarda bulundu:

“Kamuoyunun malumu olduğu üzere, 2 yıl kesin 1 yıl da erteleme olmak üzere toplam 3 yıllık bir ceza gözüküyor. Fakat kararın gerekçeleri ile ilgili 13 sayfalık İngilizce bir metin var. Onun üzerinde çalışıyoruz. Şahıslarla ilgili olarak da şu anda ceza vermeye yeterli belge ve döküman olmadığını düşünerek, ve yahut da tam bir sonuca varamadıkları için disiplin kurulu müfettişinden ek bir rapor istenmesi gibi bir karar gözüküyor. Kararın detaylarını inceleyeceğiz. Kamuoyu ile paylaşabileceğimiz şu anlık bilgi bu kadarlık bir kısım. 3 günlük bir itiraz süresi var. Fenerbahçe karara itiraz edecek. Daha uzun bir gerekçeli karar bekliyoruz. Fenerbahçe tüm hukuki haklarını kullanacaktır. Kulüp zaten şahısların fiili nedeniyle ceza alıyor gözüküyor, dolayısıyla şahısların fiileri ile ilgili hüküm kurabilecek bir durumda değilse disiplin kurulu, kulüple ile ilgili de bu hükmü kuramaması gerekiyor. Dediğim gibi şu anda hangi gerekçelerle nasıl bu sonuca varıldığı konusunda tam bilgi sahibi değiliz. Gerekli tüm itirazları yapacağız.”

UEFA DİSİPLİN KURULU, FENERBAHÇELİ YÖNETİCİLER İÇİN EK RAPOR İSTEDİ

Başkan Aziz Yıldırım ve yöneticilerden Alaeddin Yıldırım, Mehmet Şekip Mosturoğlu, İlhan Yüksel Ekşioğlu ve Cemil Turhan'ın dosyalarını Müfettiş Palacios'a gönderen Disiplin Kurulu ; Serdar Adalı ve Tayfur Havutçu örneğinde olduğu gibi ek rapor istedi.Müfettiş Palacios 5 yönetici hakkında yeni rapor hazırlayınca disiplin kurulu son kararını verecek.

FENERBAHÇE KULÜBÜ 2 + 1'İN ANLAMINI AÇIKLADI

Fenerbahçe Kulübü, UEFA'dan gelen kararla ilgili bilgilendirme yaparak; tartışmalara son verdi. İnternet sitesine yapılan açıklama şöyle:

"Kulübümüzün 22 Haziran 2013, Cumartesi günü UEFA Disiplin ve Kontrol Kurulu’nda verdiği savunmaya dair UEFA’nın kararı şu şekildedir;
Takımımızın, UEFA müsabakalarına katılmaya hak kazandığı, önümüzdeki 3 sezon UEFA müsabakalarından men edilmesine, bahsi geçen cezaya ait 3. sezonun ise 5 yıl süreyle ertelenmesine, Başkanımız Sayın Aziz Yıldırım, Yöneticilerimiz Sayın İlhan Ekşioğlu ve Sayın Şekip Mosturoğlu, Altyapı Koordinatörümüz Sayın Cemil Turan ve eski Asbaşkanımız Sayın Ali Yıldırım için Disiplin Müfettişinden ek rapor alınmasına karar verilmiştir. Kulübümüz, verilen karar üzerine yasal süre içinde UEFA Tahkim Kurulu’na başvuracaktır."

BEŞİKTAŞ TAHKİM'E GİDİYOR

UEFA Disiplin Kurulu tarafından Avrupa'dan 1 yıl men cezası alan Beşiktaş Kulübü, 3 gün içinde Tahkim Kurulu'na başvuracak. Siyah-beyazlı kulüp daha sonra Tahkim'den çıkacak karara göre Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi'ne (CAS) başvuracak.

Bu arada Siyah-beyazlıların Tahkim Kurulu'na yarın başvuracağı öğrenildi.

Öte yandan Siyah-beyazlı kulüp yöneticileri, Tayfur Havutçu ve Serdal Adalı konusunda ek rapor istenip karar verilmemesi, ancak Beşiktaş'ın 1 yıl men edilmesini tepkiyle karşıladılar. Yönetim kurulu, yarın yapacakları itirazda bu duruma vurgu yapıp cezanın kaldırılmasını talep edecekler. Ayrıca Siyah-beyazlı kulübün avukatları bu gece hazırlayacakları geniş bir raporu da yarın Tahkim Kurulu'na iletecekler.

İŞTE BEŞİKTAŞ'IN KARAR İLE İLGLİ İLK AÇIKLAMASI

Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman, UEFA Disiplin Kurulu tarafından Avrupa kupalarından 1 yıl men cezası verilmesini anlamakta güçlük çektiğini söyledi. Orman, Lig TV'de telefonla canlı yayına bağlanırken, UEFA Disiplin Kurulu'nun verdiği cezayı değerlendirdi. "Şaşırtıcı ve anlamakta güçlük çektiğim bir karar" diyen Orman, "Netice itibarıyla Beşiktaş Kulübü bir tüzel kişiliktir. Bizim yaptığımız savunmaya göre de tüzel kişilikle ilgili bir ceza verilmesinin mümkün olmadığını düşünüyorum. Sayın Tayfur Havutçu ve Serdal Adalı ile ilgili ek savunma istenirken, tüzel kişiliğe ceza verilmesi şaşırtıcı, anlamakta zorluk çektiğim bir karar" ifadelerini kullandı.

Karara itiraz için 3 gün süreleri bulunduğunu vurgulayan başkan Orman, "Yanlış hesabın Bağdat'tan döneceğini düşünüyorum. Ceza verilmemesi gerektiğine inanıyorum ama 1 yıl ceza verildi. Hakkımızı UEFA Tahkim Kurulu'nda arayacağız. En kısa sürede itirazımızı bildiririz ve 2 hafta içinde da duruşması olur" diye konuştu. Alınan cezanın anlaşmaya vardıkları Hırvat teknik direktör Slaven Bilic'le ilgili bir sorun yaratmayacağının altını çizen Orman, yabancı transferi için olumsuz bir ortam yaratsa bile bir hafta içinde durumun düzeleceğine inandığını da sözlerine ekledi.

FENERBAHÇE'NİN YERİNE BURSASPOR şampiyonlar ligi'ne..

Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın Avrupa kupalarından men edilme kararlarından sonra gözler UEFA Tahkim Kurulu'na yapılacak itirazlara çevrildi. Tahkim ve sonrasında gerektiği takdirde CAS'a yapılacak başvurulardan sonra UEFA Disiplin Kurulu'nun verdiği kararlar değişmezse, TFF'nin kimleri Avrupa kupalarına göndereceği merak konusu. 2012-2013 sezonu tescil edilirken; Lig ikincisi Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Ligi'ne 3. Ön Eleme Turu'ndan, Lig üçüncüsü Beşiktaş'ın UEFA Avrupa Ligi'ne Play-Off aşamasından, Lig dördüncüsü Bursaspor'un UEFA Avrupa Ligi'ne 3. Ön Eleme Turu'ndan ve Ziraat Türkiye Kupası Finalisti Trabzonspor'un UEFA Avrupa Ligi'ne 2. Ön Eleme Turu'ndan katılmalarına karar verilmişti.

Bu aşamada Fenerbahçe ve Beşiktaş'a Avrupa yolu açılmadığı takdirde; ligi 4. bitiren Bursaspor'un Fenerbahçe'nin yerine Şampiyonlar Ligi'ne 3. Ön Eleme Turu'ndan, ligi 5. bitiren Kayserispor'un Avrupa Ligi'ne Play-Off aşamasından, Lig 6.'sı Kasımpaşa'nın UEFA Avrupa Ligi'ne 3. Ön Eleme Turu'ndan katılmaları söz konusu olacak.

NE OLMUŞTU

Beşiktaş'ın 2 yöneticisiyle (Serdal Adalı ve Tayfur Havutçu) birlikte, 2011 yılındaki Türkiye Kupası'nda şike yapıldığı iddiasıyla, Fenerbahçe'nin de maç sonuçlarını etkileme faaliyetleri şüphesiyle 5 (Aziz Yıldırım, Şekip Mosturoğlu, İlhan Ekşioğlu, Cemil Turan ve Ali Yıldırım) yöneticisiyle Disiplin Kurulu'nda sevk edilmişti. Bunun üzerine 20 Haziran günü Beşiktaş, 21 Haziran günü ise Fenerbahçe İsviçre'nin Nyon kentinde yüzyüze UEFA'ya savunmalarını vermişti.