16. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan Aziz Yıldırım'ın, bu cezası, Yargıtay tarafından onansa bile "özgür olduğu sürece" başkanlık yapmaya devam edebilecek.

Habertürk'ün haberine göre Yıldırım, cezasını çektiği süre içerisinde başkanlık yapamayacak. Cezası bittikten sonra ise Fenerbahçe'deki başkanlık görevini sürdürebilecek. Şike yasası olarak bilinen 6222 sayılı yasanın 11. maddesinde yer alan, "Bu maddede tanımlanan suçlardan dolayı cezaya mahkûmiyet halinde, kişi hakkında ayrıca Türk Ceza Kanunu'nun 53. maddesi hükümlerine göre, spor kulüplerinin, federasyonların bünyesinde sportif faaliyetler icra edilen tüzel kişilerin yönetim ve denetim organlarında görev yapmaktan yasaklanmasına hükmolunur" hükmünün iyi yorumlanamadığı için kamuoyunda yanlış bir algının ortaya çıktığı öğrenildi.

SADECE İNFAZI KAPSIYOR
Türk Ceza Kanunu'nun 53. maddesinin 2. bendinde yer alan "Kişi, işlemiş bulunduğu suç dolayısıyla mahkûm olduğu hapis cezasının infazı tamamlanıncaya kadar bu hakları kullanamaz" hükmü doğrultusunda Aziz Yıldırım'ın başkanlık yolunun açık olduğu belirtildi. Kanundaki kısıtlayacı hüküm sadece "infaz tamamlanıncaya kadar" şeklinde olduğu için, Yıldırım özgür olduğu süre içerisinde isterse ömür boyu başkanlık yapabilecek.

UZMAN GÖRÜŞÜ
ALPAY KÖSE / SPOR HUKUKU UZMANI

Mahkeme, vermiş olduğu ceza ile Aziz Yıldırım'ı hem hapse mahkum etmiş, hem de spor kulüpleri ve spor ile uğraşan tüzel kişilerde yöneticilik yapamamasına karar vermiştir. Ancak bu ceza Yargıtay'ın onayı halinde yürürlüğe girecektir. Yöneticilik yapamamasının süresi ise cezanın infaz süresince olacaktır. Yani cezanın infazının bitmesinden sonra yine kulüp başkanlığı yapması mümkündür. Ancak ayrıca seyirden men yasağı verildiğinden cezanın infazından sonra 1 yıl daha hem stat ve antrenman sahasına giremeyecek, hem de yine yöneticilik yapamayacaktır