Türk futbolunda dün hareketli saatler yaşandı. UEFA'dan aldığı talimatı gerekçe gösteren Futbol Federasyonu, Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Ligi'ne katılmasına izin vermedi. Pazartesi günü Başmüfettişi Pierre Cornu'yu İstanbul'a gönderen Avrupa Futbol Federasyonları Birliği, 'sürpriz' olarak nitelendirilse de disiplin talimatları gereği Sarı-Lacivertlilerin yerine Devler Ligi'nde Spor Toto Süper Lig'i geçen yıl ikinci sırada tamamlayan Trabzon'un mücadele etmesine hükmetti.

TFF, UEFA'nın önceki gün kendilerine gönderdiği yazıya istinaden, Sarı-Lacivertlilerin bu yıl Devler Ligi'ne gitmekten vazgeçmesi gerektiğini bildirdi. Fenerbahçe'yi ve Türk futbolunu sarsan Federasyon'un tarihi bildirisi şöyle: "UEFA, 23 Ağustos 2011'de Türkiye Futbol Federasyonu'na gönderdiği yazıda, ülkemizde sürmekte olan şike soruşturması çerçevesinde, Fenerbahçe'nin bu sezon Şampiyonlar Ligi'ne katılmaktan çekilme kararı vermesi gerektiğini, kulüp bu yola gitmeyecek olursa, Türkiye Futbol Federasyonu'nun Fenerbahçe'yi 2011-2012 sezonunda Şampiyonlar Ligi'ne katılmaktan men etmesi gerektiğini, bu 2 yoldan herhangi birisi benimsenmeyecek olursa, UEFA'nın kendi disiplin soruşturmasını başlatabileceğini ve Türkiye Futbol Federasyonu aleyhine disiplin yaptırımları uygulama yoluna gideceğini bildirmiştir. Bu yazı üzerine durum derhal Fenerbahçe Kulübü'ne bildirilmiştir. Fenerbahçe, 24 Ağustos'ta TFF'ye gönderdiği cevabi yazıda, TFF'nin bu konuda iddianamenin mahkemece kabulünün beklenmesine yönelik kararına saygı duyduğunu ve kendisine tanınan kısa süre içinde böylesine önemli bir konuda herhangi bir karar almasının fiilen mümkün olamayacağını bildirmiştir. 24 Ağustos'ta TFF Yönetim Kurulu'nun yaptığı olağanüstü toplantıda durum ele alınmış ve gerek Fenerbahçe'nin maruz kalabileceği, ağır disiplin yaptırımları gerekse ülkemizin maruz kalabileceği disiplin yaptırımları göz önünde bulundurularak, Fenerbahçe'nin bu sezon Şampiyonlar Ligi'ne katılmaktan men edilmesine karar verilmiştir." TFF'nin bu kararının ardından toplanan UEFA Başkanı Michel Platini ile İcra Komitesi'nin 4 üyesinden oluşan Acil Durum Paneli, Trabzonspor'la ilgili gelişmeyi dünya kamuoyuyla paylaştı.

Aykut Kocaman, yönetime istifasını sundu

Şampiyonlar Ligi'nden men edilen Fenerbahçe'ye bir kötü haber de teknik direktör Aykut Kocaman'dan geldi. Sarı-Lacivertli kulüp dün akşam hareketli saatler yaşarken genç hocanın istifa ettiği bilgisine ulaşıldı. Şike soruşturması boyunca adeta Fenerbahçe'nin sesi soluğu olan ve çok yıpranan Aykut Kocaman'ın istifasını yönetime sunduğu, sinirli şekilde de kulüp binasından ayrıldığı bildirildi. Yönetimin ise Bank Asya 1. Lig'e düşürülseler dahi başarılı çalıştırıcıyla yola devam etmek istediği ve Kocaman'ı kararından döndürmek için uğraştığı öğrenildi. "Fenerbahçe küme düşürülürse görevi değil, teknik direktörlüğü bırakırım." dediği iddia edilen başarılı çalıştırıcının bundan sonra kendisine nasıl bir yol haritası çizeceği de bugün belli olacak. Öte yandan Semih Şentürk, Federasyon'un kararına tepki gösterdi. Golcü futbolcu, "Ben böyle şey görmedim. Sahada kavga eden biziz. Birbirimizle kenetlenip, aldığımız şampiyonluk hiçe sayıldı. Şampiyonlar Ligi'ne neden gidemiyoruz?" diye sordu.

Başkan Aydınlar: UEFA bizi tehdit etti

Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Ligi'ne katılmasını men etme kararını kendilerinin aldığını söyledi. UEFA'nın kendilerini tehdit ettiğini belirten Aydınlar, "Eğer biz Fenerbahçe'yi Şampiyonlar Ligi'ne göndermiş olsaydık ve Fenerbahçe'nin ileride suçlu olduğuna dair karar çıksa idi Türkiye 8 yıl UEFA kupalarına katılamayacaktı. Fenerbahçe ceza almadan bu süreci geçebilir. Sonuçta bir senesini kaybetti. Beşiktaş'ı ise iyi niyetli olması kurtardı." dedi. 29 Haziran'da başkanlığa seçildiğini hatırlatan Aydınlar şöyle devam etti: "Bunların olacağını bilseydim başkan olmazdım. 1 Temmuz'da ilk toplantımızı yaptık. Ertesi günün sabahı telefonumu açtığımda mesajlar gelmeye başladı. Biz, iki ayda iki senelik süreci yaşadık." dedi. UEFA'dan salı günü öğleden sonra yazı geldiğini vurgulayan TFF Başkanı şöyle devam etti: "UEFA, Şampiyonlar Ligi'ne çok önem veriyor. Bu konuda sıfır risk istiyor. UEFA yöneticileri sıfır tolerans, en ufak bir şüphe varsa Fenerbahçe'yi Şampiyonlar Ligi'ne kabul edemeyeceklerini söyledi. Gizlilik kararının kaldırılmasını istediler. Polisin açıklaması olduğunu, 19 maçta şike olduğununun gündeme geldiği, bu kadar şüphe varsa boşuna tutuklamaların olmayacağını söylediler. UEFA yetkilileri belge görmedi. Medyadaki haberlerin yeterli olduğunu söylediler."

Levent Bıçakcı (eski TFF Başkanı): Karar Fenerbahçe'nin lehine
"Daha önce olması gereken bir gelişmeydi. F.Bahçe hakkında bu kadar geniş çaplı bir soruşturma yürütülürken F.Bahçe'nin Şampiyonlar Ligi'nde yer alması ileride daha büyük sorunlara yol açabilirdi. Bunun için UEFA'nın uyarısı ile TFF önemli ve yerinde bir karar aldı. Altı ay sonra böyle bir karar çıksaydı, o an büyük soru işaretleri ortaya çıkabilirdi. Çünkü o dönem F.Bahçe, Devler Ligi'nde mücadele ediyor olacaktı. Objektif olarak bakarsak bu karar şu an için F.Bahçe'nin lehine."

Şenol Güneş (Trabzonspor Teknik Direktörü): Futbolu batağa götürdük
"Bu kararla Türk futbolunun bitme noktasında olduğunu düşünüyorum. Çok kötü yönetildik ve yönetiliyoruz. Birbirimizle kavga etme adına ülke futbolunu batağa götürdük. Bundan hiç kimsenin menfaati olamaz. Suçu kovalayacağımıza birbirimizi kovaladık. Bugünkü karar, Türk futbolunun ayıbı ve Türk futboluna vurulmuş önemli bir darbedir. Suç varsa ortaya çıkarılmalıydı. Çok ihmal edildi. Burada F.Bahçe'ye veya başka takıma olmuştur diye bakarsak yine hata yapmış oluruz.''

Mehmet Demirkol (Spor Yazarı): Federasyon eleştirilir konuma geldi
"Şoke olmuş durumdaydım. Keşke bu işi daha doğru halledebilseydik. Daha kolay ve makul bir şekilde çözebilseydik. Yöntem doğru olmadı. TFF eleştirebilir düzeye geldi. Dışarıdan birilerinin böyle bir istekte bulunması hoş olmadı. Şikeyle ilgili kesin bir kararın verilemeyeceği vurgulandı. Başmüfettişin ardından böyle bir açıklama yapıldı. Biz bu işi kendimiz halledemedik sonucu çıkıyor. Bundan sonrası için UEFA tarafından başka kulüplere yaptırım uygulanacağını sanmıyorum."

Uğur Vardan (Spor Yazarı): 3'üncü dünya ülkesi gibiyiz
"53 yıllık ligimizin en gereksiz tartışmalarından birini geride kalan haftada play-off tartışmasıyla yaşadık. Baştan beri kriz yönetilemiyor. Deniyor ki 'UEFA, Şampiyonlar Ligi'ne çok önem veriyor.' Biz Süper Lig'e önem vermiyor muyuz? UEFA buraya geldi, sanki 'sömürge valisi' gibi davrandı; 'Siz bu sorunu çözemiyorsunuz' dedi. Gururumuz çok kötü bir şekilde kırıldı. Hâlâ 3'üncü dünya ülkesi gibiyiz yönetimde. Yukarıdaki abilerimiz karar veriyor. Ben bu Federasyon'un istifa etmesi gerektiğini düşünüyorum."

Gürcan Bilgiç (Spor Yazarı): Mehmet Ali Aydınlar yanlış yönlendirildi
Bence şok yaşanıyor. Kimsenin beklemediği bir karar ve süreç. UEFA, bugüne kadar kimseye yapmadığı bir yaklaşımı Fenerbahçe için gerçekleştirdi. Daha önce böyle bir olayda ve soruşturmada iç işlerine karıştığını bilmiyorum. Dava sürecine gelinmemiş bir olay. UEFA, Yunanistan'ı bekledi, Portekiz'i bekledi. Türkiye'yi neden beklemedi? Bu son karar Federasyon tarafından çekilen beyaz bayraktır. Ben Sayın Mehmet Ali Aydınlar'ın da yanlış yönlendirildiğine inanıyorum.(Zaman)