Ceyhun KUBURLU

Atatürk Olimpiyat Stadı’nda yaşanan olaylar, Beşiktaş’a pahalıya malolacak. Galatasaray derbisine kadar 4 maçta 4 galibiyet alan siyah-beyazlılar, saha olayları nedeniyle büyük bir cezayla karşı karşıya kalacak. Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’nun, siyah-beyazlılara en az 5 maç saha kapama ve seyircisiz oynama cezası verecek. Bu da Beşiktaş’ın bilet hasılatı ve lisanslı taraftar ürünü satışlarını vuracak. 

BİLET VE ÜRÜN SATIŞI

Bu sezon Anadolu takımlarıyla oynadığı maçlarda ortalama 1 milyon liralık bilet hasılatı ve taraftar ürünü satışı yapan Beşiktaş’ın 5 maçlık kaybı 5 milyon lirayı geçecek. Siyah-beyazlılar ligdeki performansıyla sezon başında Olimpiyat Stadını dolduruyordu. Beşiktaş, Galatasaray maçında 76 binden fazla bilet satarak rekor kırmış ve kasasına 4 milyon lira girmişti. 

SPONSORU KAÇIRABİLİR

Son 1.5 ayda 157 milyon dolarlık sponsorluk anlaşması imzalayan Beşiktaş, yeni projeleri de ertelemek zorunda kalabilir. Özellikle kol ve şort reklamı için önümüzdeki günlerde yeni şirketlerle sponsorluk anlaşmasına imza atması beklenen siyah-beyazlılar, buradan 3 milyon liralık gelir hedefliyordu. Ancak derbide yaşanan olaylar nedeniyle sponsor şirketlerin anlaşmayı bir süre erteleyebileceği belirtiliyor. 

KAYIP ARTABİLİR

Beşiktaş’a verilecek cezanın 10 maça kadar çıkması durumunda ise kayıp daha da büyüyecek. Eğer Beşiktaş’a rekor ceza verilirse kayıp 12 milyon liraya kadar çıkabilir. Bu durumda siyah-beyazlı kulübün maç günü hasılatı rakiplerinin gerisinde kalacak. 

Kira 50 bin lira güvenlik BJK’de

SİYAH-beyazlı kulüp, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) ile yaptığı anlaşma gereği bu sezon Avrupa ve derbi maçlarını Atatürk Olimpiyat Stadı’nda oynama kararı almıştı. Ancak Beşiktaş’ın lig performansı ve hava durumu taraftarın maçlara ilgisini arttırmıştı. Bu nedenle siyah-beyazlılar Süper Lig maçlarını bir süre daha Olimpiyat Stadı’nda oynama kararı aldı. Yapılan sözleşmeye göre, Beşiktaş Atatürk Olimpiyat Stadı’nda oynayacağı her karşılaşma için TMOK’a 50 bin TL ödeme yapıyor. Müsabaka günlerinde bilet kontrol ve giriş çıkış sorumluluğu Beşiktaş’a ait. Müsabaka günlerinde her türlü güvenlik tedbiri Beşiktaş tarafından organize ediliyor. Beşiktaş, Atatürk Olimpiyat Stadı’nın çim ve stat bakımına ise para ödemiyor.

E-bilet 2014’te hayata geçecek

OLAYLI biten derbi maçının ardından dün CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, bilet satışıyla ilgili konuyu Meclis gündemine taşıdı. Gözaltına alınan ve kameralara yansıyan taraftarların hangi tribün gruplarına bağlı olduğunu soran Tanrıkulu, şu sorulara da yanıt istedi: “Spor savcıları, e-bilet uygulaması ile ilgili ihalenin nasıl düzenlendiği, neden iktidar partinizle yakınlığı bilinen bir ticari gruba verildiğini de soruşturacaklar mıdır? Tüm biletler elektronik ortamda satılırken, bedava biletler nasıl temin edilmiştir?”  Bunun üzerine E-bilet uygulamasıyla ilgili çalışmaların başladığını hatırlatan Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Genel Sekreteri Emre Alkin, “Bu uygulama 2014 Nisan ayında başlayacak. Henüz e-bilet uygulamasına geçilmedi. Bu projede taraftarlara bir kimlik verilecek. Bu kimlik bilgileri üzerinden taraftarlar maç bileti alabilecek. Kimlikte taraftarın tüm kişisel bilgilerinin yanı sıra fotoğrafı da yer alacak. Bu da statlardaki kamelar sayesinde böyle olaylı maçlarda ‘yüz tanıma’ sisteminin kullanılmasını sağlayacak” dedi.

Borsada kayıp yüzde 11.40 oldu

BEŞİKTAŞ-Galatasaray maçında sahaya yüzlerce seyirci girmesi Beşiktaş’ın başını borsada da ağrıttı. Geçtiğimiz hafta yatırımcısına yüzde 48’lik getiri sağlayarak haftanın borsada en çok kazandıran ikinci hissesi olan Beşiktaş hisseleri dünkü olayların ardından ilk işlem gününde taban yaptı. Açılışta büyük bir hızla düşen Beşiktaş hisseleri yüzde 9,65 kayıp yaşayarak taban fiyatı olan 2.06 liraya geriledi. İkinci seansta Beşiktaş hisseleri bir kıpırdanma gösterse de 
hisse değerleri kapanışta daha da düştü. Beşiktaş hisseleri günü yüzde 10,96 kayıpla 2.02 TL’ye düştü  Beşiktaş’ın piyasa değeri 484 milyon 800 bin liraya düştü. Beşiktaş’ın piyasa değeri Cuma günü kapanışta 547 milyon 205 bin liradaydı. Böylece Beşiktaş’ın piyasa değeri yaklaşık 62 milyon TL eridi.

4’TE 4 UÇURMUŞTU

Son 3 ayda Beşiktaş hisseleri yaşanan gelişmelerle dalgalanmalar yaşamıştı. 18 Temmuz’da Fenerbahçe ve Beşiktaş’ın CAS kararına kadar Avrupa’da yola devam edecekleri açıklandığında BJK hisseleri 1,60 TL ile tavan yapmıştı. Beşiktaş ile Vodafone arasında sponsorluk anlaşması imzalanacağı açıklanan 19 Ağustos’ta BJK hisseleri 1.66 TL’ye kadar çıktı. 28 Ağustos’a gelindiğinde ise CAS Fenerbahçe’nin UEFA turnuvalarından 2 yıl men cezasını onadı. Bu karar Beşiktaş hisselerini de 1.46 TL’ye düşürdü.

OLAYLI derbinin ardından en az 5 maç saha kapatma cezası alması beklenen Beşiktaş, taraftar ürünü satışı, bilet hasılatı ve sponsorlardan 8 milyon milyon liralık kayba uğrayacak. Beşiktaş’ın dün borsada işlem gören hisselerinin değer kaybı da eklenince bu rakam 68 milyon TL’yi bulacak.