CAS, 'vadesi geçmiş borçlar' ve 'yalan beyan' gerekçesiyle UEFA tarafından Beşiktaş'a verilen 'Avrupa kupalarından men' cezasını onadı.

Beşiktaş, avukatı aracılığı ile dün gerçekleştirilen CAS duruşmasında atılabilecek tüm adımları atarak kendisini temsil ettirmişti. Başkan Fikret Orman da, CAS hakem heyetine hitap ederek kulübün yeni yönetiminin anlayış farklılığını ifade etmişti. Ne var ki, bu davada Beşiktaş'ın durumunu en çok güçleştiren husus, tespit edilmiş ihlallerin yanında önceki yönetimin, kulübün borç durumu ile ilgili UEFA'ya gerçeğe aykırı beyanda bulunmuş olması oluşturmaktaydı.

Ayrıca Beşiktaş dosyasının, geçenlerde CAS'da olumlu karara bağlanan Bursaspor dosyasından da son derece farklı olduğu, Bursaspor'un sadece bir takıma ve nispeten cüzi ve hatta sonradan ödenmiş bir miktar borcu varken, Beşiktaş'ın pek çok oyuncuya, takıma ve SGK ile vergi dairesine milyonlarca euroluk borcu olduğuna dikkat çekildi. Bunların yanında, önceki yönetimin borç durumuyla ilgili gerçeğe aykırı beyanda bulunulmasının ise UEFA ve CAS bakımından cezanın verilmesinin ve onanmasının asıl nedeni olduğu vurgulandı.

KULÜPTEN RESMİ AÇIKLAMA

Siyah-beyazlı kulübün resmi internet sitesinde yer alan açıklama şöyle:
UEFA Tahkim Kurulu tarafından, 30 Mart 2011, 30 Haziran 2011 ve 30 Eylül 2011 dönemlerine ilişkin tespit edilen Finansal Fair-Play Talimatı ihlalleri nedeniyle, UEFA müsabakalarından men cezasına çarptırılmasına karşılık açmış olduğumuz CAS davasında kısa karar bugün açıklanmıştır.  CAS Hakem heyeti kararı uyarınca, UEFA Tahkim Kurulu'nun vermiş olduğu ceza onaylamıştır. Gerekçeli karar ileriki tarihlerde açıklanacaktır.

BEŞİKTAŞ'IN YERİNE ES - ES

Bu kararla birlikte Beşiktaş, bu sezon UEFA Avrupa Ligi'nde mücadele edemeyecek. Bu şartlar altında Eskişehirspor, siyah-beyazlı takımın yerine 'Kupa 2'de mücadele edecek.

HALİL ÜNAL: ÜLKEMİZİ EN İYİ ŞEKİLDE TEMSİL EDECEĞİZ

Beşiktaş'ın yerine UEFA Avrupa Ligi'ne gidecek olan Eskişehirspor'un Başkanı Halil Ünal, hurriyet.com.tr'ye şu sözleri söyledi: "Beşiktaş camiası adına üzülmemek elde değil. Sonuçta ceza aldılar. Kulüpler Birliği Başkanı olarak da üzüldüm. Artık geleceği planlamalıyız. Bunun ötesinde de artık hak bize doğdu. Ülkemizi Avrupa'da en iyi şekilde temsil edeceğiz. Gelen konukları da en iyi şekilde ağırlayacağız. Gerekli takviyeleri yaptık. Takımımız da şimdi Hollanda da sezona en iyi şekilde hazırlanıyor. Alper Potuk'u da satmayacağız, takımda kalacak."


İŞTE AVRUPA'YA GİDECEK TAKIMLARIMIZ

Şampiyonlar Ligi: Galatasaray, Fenerbahçe
UEFA Avrupa Ligi: Trabzonspor, Eskişehirspor, Bursaspor (Hürriyet)


YILDIRIM DEMİRÖREN YÖNETİMİNİN GERÇEĞE AYKIRI BEYANI CEZAYI GETİRDİ 

Beşiktaş, avukatı aracılığı ile duruşmada hukuken atılabilecek tüm adımları atarak ve her türlü argümanı kullanarak kendisini temsil ettirmişti. Ayrıca, Başkan Fikret Orman da, CAS hakem heyetine hitap ederek kulübün yeni yönetiminin anlayış farklılığını ifade etmişti. Bu davada Beşiktaş'ın durumunu en çok güçleştiren husus, tespit edilmiş ihlallerin yanında, Beşiktaş'ın önceki yönetiminin, kulübün borç durumu ile ilgili UEFA'ya gerçeğe aykırı beyanda bulunmuş olması oluşturmaktaydı. 

Beşiktaş'ın dosyası ile ilgili görüş beyan eden uzmanlar, davanın çok zor olduğunu, Beşiktaş'ın ihlallerinin diğer dosyalarla ve kulüplerle mukayese edilemeyecek oranda yüksek miktarda bulunduğunu ve ayrıca kulüp önceki yönetimi tarafından gerçeğe aykırı beyanda bulunulmuş olmasının davayı kazanılamaz kıldığını belirtmişlerdi. 

Ayrıca, Beşiktaş dosyasının, geçenlerde CAS'da olumlu karara bağlanan Bursaspor dosyasından da son derece farklı olduğu, Bursaspor'un sadece bir takıma ve o da 400 bin euro gibi nispeten cüzi ve hatta sonradan ödenmiş bir miktar borcu varken, Beşiktaş'ın pek çok oyuncuya, takıma ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile vergi dairesine milyonlarca euro'luk borcu olduğuna dikkat çekildi. Bunların yanında, Beşiktaş'ın önceki yönetiminin borç durumuyla ilgili gerçeğe aykırı beyanda bulunulmasının ise UEFA ve CAS bakımından cezanın verilmesinin ve onanmasının asıl nedeni olduğu vurgulandı. 

Duruşmaya girilmeden önce de, dosyanın mevcut durumu itibarıyla davada başarı şansının sıfıra yakın olduğunun altı çizilirken, konu ile ilgili değerlendirmelerini daha önce kamuoyu ile paylaşan Başkan Fikret Orman'ın "Biz önümüz kışmış gibi hesaplarımızı yapıyoruz, yaz gelirse bahtımıza diyelim" şeklindeki beyanı da Beşiktaş'ın bu konuda büyük beklentilerinin olmadığına işaret ediyordu. 

ESKİŞEHİRSPOR'UN AVRUPA YOLU KESİNLEŞTİ 

CAS'ın bu kararıyla birlikte, Beşiktaş'ın önümüzdeki sene Avrupa Ligi'nde mücadele etmesi yolu kapandı. Bilindiği gibi Türkiye Futbol Federasyonu da Beşiktaş'ın cezasının ardından UEFA Avrupa Ligi'nde mücadele etmek üzere Eskişehirspor'un ismini UEFA'ya bildirmişti.(Cihan)