MEHMET TUFAN -  İSTANBUL 
Süper Lig’in 5’inci haftasındaki Beşiktaş-Galatasaray derbisindeki olayların faturası belli oldu. Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu, Siyah-Beyazlılara 4 maç seyircisiz oynama cezası verdi. Hakem Fırat Aydınus’un tribüne gönderdiği Kartal’ın Hırvat teknik adamı Slaven Bilic 3, vatandaşı Ramon Motta’ya sert girip direkt kırmızı kartla 90+2’de oyundan atılan Galatasaray’ın Brezilyalı futbolcusu Felipe Melo ise 2 müsabakadan men edildi. Sarı-Kırmızılıların 2-1 önde götürdüğü mücadeleye ilişkin skor kararını verecek Futbol Federasyonu yönetimi ise beklemede. PFDK’nın ardından Beşiktaş’ın itiraz hakkını kullanacağı Tahkim sürecinin de tamamlanmasını bekleyen TFF, böylece kurullar üzerinde baskı oluşturmamayı amaçlıyor.

Olimpiyat Stadı’nda, geçtiğimiz pazar yapılan, duraklama dakikalarında ev sahibinin taraftarının sahaya girmesi sebebiyle tatil edilen dev karşılaşmaya ilişkin dün hareketli saatler yaşandı. Disiplin Kurulu’nun kararına kilitlenen Beşiktaş’tan pek de sürpriz sayılamayacak bir atak geldi. TFF’nin İstinye’deki merkezinde gerçekleştirilen zirveye saatler kala flaş bir gelişme hâkimdi. Talimatlar gereği sözlü savunmaya sıcak bakmayan PFDK, Siyah-Beyazlıların başkanı Fikret Orman’ın bu talebini onayladı. Orman, beraberinde kulübün avukatları ve hazırlanan görüntülerle kritik toplantının bir bölümüne katıldı. İkinci Başkan Ahmet Nur Çebi ise Akaretler’de, açıklamayı ve negatif bir gelişme halinde muhtemel kamuoyu bilgilendirmesini yapmak için hazır bulundu. Saatler 19.58’i gösterdiğinde kuruldan çıkan sonuç duyuruldu. PFDK’nın cezaları ve gerekçeleri şöyle:

Beşiktaş: Taraftarlarının yol açtığı olaylar sebebiyle 4 resmî müsabakayı sahasında seyircisiz oynama. Teknik Direktör Slaven Bilic’e, hakeme yönelik hakaretinden 3 resmî müsabakada soyunma odası ve yedek kulübesine giriş yasağı ve 13 bin TL ceza. Çirkin ve kötü tezahürattan 40 bin TL. Yeterli sayıda özel güvenlik görevlisi bulundurulmamasından 10 bin TL. Tribünlere kapasite üzerinde seyirci alınmasından ve merdiven aralıklarının boş bırakılmamasından 20 bin TL. Toplamda 70 bin lira ceza.

Galatasaray: Felipe Melo’ya rakip takım sporcusuna yönelik ciddi faulü ve ihraç sonrası sportmenliğe aykırı hareketinden ötürü 2 resmi müsabakadan men ve 13 bin TL ceza. Görüntülere rağmen Galatasaray kaptanı Selçuk İnan ve Beşiktaş’ın Sambacısı Motta’nın hareketleri raporlara eklenmedi. Öte yandan Eskişehirsporlu Hürriyet Gücer’e, evlerindeki Medical Park Antalyaspor sınavında rakip takım sporcusuna yönelik şiddetli hareketinden 3 mücadeleden ihraç ve 13 bin TL ceza.

‘Kararlar art niyet kokuyor’

Beşiktaş İkinci Başkanı Ahmet Nur Çebi, Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’nun cezalarına sert çıktı. Çebi, kabul etmelerinin mümkün olmadığı kararların düzeleceğine inandığını söyledi. Akaretler’deki kulüp binasında basın mensuplarının karşısına çıkan Ahmet Nur Çebi, Başkan Fikret Orman’ın hadiseye karışmayan taraftarların olayın sebebi olarak gösterilmemesi gerektiğini dile getirdiğini anlattı. Sahaya atlayanların Beşiktaşlı olmadığına inanan deneyimli yönetici hayli tepkiliydi: “Öyleyse bu ceza neden? PFDK raporunun çalakalem yazıldığını ve art niyet koktuğunu söyleyebilirim. Beşiktaş’ın önü kesilmek mi isteniyor, demekten kendimizi alıkoyamıyoruz. Buna kimsenin gücü yetmez. Gözlemci raporlarının da aşırı abartıyla yazıldığı dikkatimizden kaçmadı.” Kulübe bağlı kolluk kuvvetleri ya da istihbarat birimlerinin bulunmadığının altını çizen Çebi, “İlgili müracaatlar yapıldı ve bu insanlar camiamızdan temizlenene kadar mücadelemiz ve uğraşımız devam edecek.” ifadesini kullandı. Hocaları Hırvat Slaven Bilic’e de haksızlık yapıldığını belirten tecrübeli idareci, Galatasaray’ın Brezilyalı futbolcusu Felipe Melo’ya da yüklendi.

Bu yıl şampiyonluk havası var

Beşiktaş, olaylı Galatasaray derbisinin yaralarını sarıyor. Ümraniye Tesisleri’nde, 6’ncı haftada, deplasmanda oynayacağı M.P. Antalyaspor karşılaşmasına hazırlanan Siyah-Beyazlılarda yüzler gülüyor. Geleceğe umutlu bakan isimlerden biri de Tomas Sivok. Bu yıl İbrahim Toraman’ın kulübede oturmasıyla kaptanlık bandını da takan Çek stoper, “Son üç senedir şampiyonluktan bahsetmiyordum; ancak şimdi çok kaliteli ayaklara sahibiz. Kupayı havaya kaldırmamamız için hiçbir sebep yok.” dedi. Lige iyi başladıklarını; ama Olimpiyat Stadı’ndaki Galatasaray sınavındaki skora üzüldüklerini vurgulayan Tomas Sivok, mücadelenin ilk yarısında iyi, ikinci devresinde kötü olduklarını itiraf etti. Deneyimli savunmacı, ileriye dönük olumlu mesajlar verdi: “Özveriyle çalışıyoruz. Birliktelik üst düzeyde. Herkes formayı kaptırmamak için kendini baskı altında hissediyor.” Dünkü idmanda ayak, kafa pası ve top kontrol çalışması yapıldı. Muhammed Demirci’nin, Kartal’ın eski Portekizli yıldızı Ricardo Quaresma’yla özdeşleşen trivela vuruşunda meşin yuvarlak ağlarla buluştu. Yardımcı antrenörlerden Edin Terzic’in isabetli ortaları ve golleri büyük beğeni kazandı.