Aykut Kocaman
, NTV televizyonunda yayınlanan ''Yüzde 100 Futbol'' programında soruları yanıtlayarak, lige yaptıkları başlangıç, beklentileri ve şike iddialarına yönelik soruşturma süreciyle ilgili alınan kararları değerlendirdi.

Kocaman, ligin sonuyla ilgili ''Bir belirsizlik yok mu? 40 maç oynadıktan sonra teknik direktörler ne olacağını biliyor mu?'' sorusuna verdiği yanıtta, ''Diğer teknik direktörler, kulüp başkanları ya da futbolcuları bilemiyorum, sadece tahminimi söyleyebilirim ben bilmiyorum. Çünkü 2 artı 2 eşittir 4 durumu yok burada'' dedi.

Ligle ilgili baştan net bir karar verilmesi gerektiğini savunan Kocaman, şunları kaydetti:
''Açık yüreklilikle söyleyeyim, kaçınmaya da gerek yok, öyle bir yerdeyiz ki öyle bir pozisyondayız ki Fenerbahçe Kulübü olarak sanki bütün takımlar pürü pak sadece Fenerbahçe her şeyin içinde olarak gösteriliyor. Hiç kimsede hiçbir leke yok maşallah. Sadece Fenerbahçe böyle. Evelallah hepimiz tertemiziz, herkes tertemiz, Fenerbahçe bütün kirliliğin ortasında bir takım. Ve sezon sonuyla ilgili olarak benim bilgim yok derken, ben şunu hissediyorum, çok net, bir futbol adamı olarak söylüyorum, sadece Fenerbahçe'nin teknik direktörü olarak değil. Tamamen kulüp olarak boynumuzda iple dolaşıyoruz şu anda. Şu andaki gidişat o. Bilmiyorum dememin nedeni bu zaten. Siz biliyor musunuz? Ya da kim biliyor. Yarın tam tersi bir sonuç çıkacağını söyleyebilecek kimse var mı?''

"Son 5 maçta futbolun doğasına aykırı şeyler var desinler, futbolu bırakmaya hazırım"

Maçlarının temiz olduğunu ifade eden Aykut Kocaman, daha önce, bir futbol heyetinin oluşturulmasını ve heyetin, skorlarının bilindiği iddia edilen son 5, 6 maçı izlemesini istediğini hatırlatarak, ''Son 5 maçta futbolun doğasına aykırı birtakım şeyler olmuş desinler, futbolu şurada bırakmaya hazırım'' dedi.

Eski Fenerbahçe Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Dündar'ın telefonla programa bağlanarak görüşlerini aktarmasının ardından konuşan Kocaman, ilk basın toplantısında ifade ettiği bu konuyu vurgulamakta fayda olduğunu belirterek şunları söyledi:
''Maçlarımızın temiz olduğunu düşünüyoruz. Şunu rica ettim, bütün maçlarımıza, hatta daha da kısaltarak skorları bilindiği söylenen 5, 6 maçımızı izlemek için bir futbol heyeti oluşturulsun. Kanaat oluşturulması için buna ihtiyaç var. Futbol adamları otursunlar içlerinde bir tane Fenerbahçeli olmasın. Hatta hangi kulüp olurlarsa olsunlar, bu oyunlarda, son 5 maçta futbolun doğasına aykırı birtakım şeyler olmuş desinler, futbolu şurada bırakmaya hazırım. Çok iddialı söylüyorum bunu. Olabilir objektif olamamış olabilirim. Hayatım futbolun içinde geçti. Bir maçı izlerken maçta futbolun doğasına aykırı şeyler varsa hissederim. Tabi ki atladığım olabilir. Tekrar söylüyorum ben tarafım bu konuda. 5, 6 maçı izlerken büyük heyecanla izledim, birtakım uygulamalar da kafamın içinden geçiyordu. Burada ben atlamış olabilirim ama benim dışımda Fenerbahçe camiasından da olmasın. Futbolun doğal akışına aykırı bir şeyler var desinler, futbolu bırakacağımı söylüyorum, çok net.''

Aynı şeyin rakipleri için de yapılmasını çok istediğini kaydeden Kocaman ''Her şeyi alttan almanın bir anlamı yok'' derken, ''Trabzonspor'un maçları için mi?'' sorusuna da ''Rakiplerimiz için söylüyorum. İsim zikretmek doğru olmayabilir. Her türlü rakibimiz için'' yanıtını verdi.

Kocaman, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmede neler konuşulduğu sorusuna ise ''Şu anda olduğu gibi bundan evvel de yorum yapmadım. Yapmak da istemiyorum izninizle. Bu konuda hiç kimseyle bir şey konuşmadım'' şeklinde yanıt verdi.
 

''Bırakmanın, aklımdan geçmediğini söylersem yalan söylemiş olurum"

Fenerbahçe teknik direktörü, şike iddialarına yönelik soruşturma sürecinde yaşananların ardından görevi bırakma düşüncesinin aklından geçtiğini ifade etti.
Kocaman, ''Bırakmayı düşündünüz mü o süreçte?'' sorusuna şöyle yanıt verdi:
''Aklımdan geçmediğini söylersem yalan söylemiş olurum. Devam etmek gerekiyordu. Bütün bir camia artık kenetlenmiş ve topyekun mücadele etmeye karar vermişti. Benim orada çekilmemin bir anlamı yoktu. Bu tamamen kendi hesaplaşmam olacaktı. Sorumlu bulunduğum büyük bir camia var, başka türlü algılanacaktı. Gittiği yere kadar sonuna kadar mücadele etmeye, savaşmaya ve doğrularımızı, gerçek doğruları anlatmaya karar verdim, verdik.''

''TFF en önemli görevini atladı, kulübünü koruması gerekiyordu"

Aykut Kocaman, bu süreçte Fenerbahçe'nin UEFA Şampiyonlar Ligi'nden men edilmesi kararının, sarı-lacivertli kulübe vurulan en büyük darbe olduğunu ifade etti.

UEFA Şampiyonlar Ligi'nden men edilme kararından duygusal olarak çok yaralandıklarını anlatan Kocaman, şöyle konuştu:

''Kulübümüze en büyük darbe bu oldu. Burada çok önemli bir mantık hatası var. Futbol Federasyonu bence burada en önemli görevini atladı, kulübünü koruması gerekiyordu. Türk futbolu ve benzeri şeylere doğru götürdüler işi, yanlış bir uygulamaydı. İlk önce son derece net bir doğru karar verilmişti. Doğrular içinde en doğrusu, yanlışlar içinde en az yanlış olandı. Takımını ve kulübünü koruması gerekiyordu. Fenerbahçe Kulübü Türk sporunun 104 yıllık bir çınarıdır.''

''Şampiyonlar Ligi'ne katılsaydık, Lugano, Andre Santos ve Niang kesinlikle ayrılmazdı"

Kocaman, Lugano, Andre Santos ve Niang'ın ayrılmalarındaki en önemli etkenin UEFA Şampiyonlar Ligi kararı olduğunu söyledi.

Bu yöndeki soruyu yanıtlayan Fenerbahçe teknik direktörü, şunları kaydetti:

''Kesinlikle ayrılmazlardı. Şampiyonlar ligi kararı bu oyuncuların ayrılmasındaki en önemli etken oldu. Tabi ki kendilerince yan unsurlar olmuş olabilir onu bilemiyorum ama görünen en önemli etken bu karar oldu. Diğer tarafı çok karmaşa ama bu karmaşanın içinde çıkış yolumuz, işimize dönmek, top oynamak... Dünyanın en güzel işlerinden bir tanesidir bu. Futbolculuk hobi mesleklerden bir tanesi, para kazanılan ve zevkle yapılan mesleklerden bir tanesi. Yapmamız gereken tek şey, oyuna dönmek, sonra da beklemekti. Çünkü bu süreçte söylememiz gerekenleri söyledik. Yapmamız gerekenleri yaptık. Ama asli görevimiz futbol oynamak ve oynayanları oynatmaya çalışmaktı. Buraya dönmekten başka hiçbir yolumuz yoktu. Belki oyuncularımıza da mesleki anlamda bu dönemin önemli bir katkısı olacak diye düşünüyorum. Çünkü cevap vereceği yeri öğrendi oyuncular.''

Aykut Kocaman, ''Söyleyemediğin çok şey var mı?'' şeklindeki soruyu ''Mutlaka söyleyeceğimiz şeyler de olacak diyoruz ilerleyen zamanda. Biraz daha içimizde tuttuğumuz şeyler var tabi ki doğal olarak'' diye yanıtladı.

Fenerbahçe teknik direktörü, ligde şampiyonluk yarışında her maçın olağanüstü zorluk derecesiyle geçecek gibi göründüğünü belirtti.

Yeni transferlerden Henri Bienvenu ile ilgili bir soru üzerine Aykut Kocaman, futbolcusuyla ilgili ''Bienvenu, çok net baş role aday bir oyuncu. Genel yetenekleriyle takıma, 10 varsa eğer 10'unu da verecek ruha sahip bir oyuncu olarak görünüyor'' ifadelerini kullandı.

Ligde 11 günde 4 maç oynamış olacakları hatırlatılması üzerine Kocaman, ''Hiç bilgi sahibi değilim. Nedenini gerçekten bilmiyorum. Umarım birtakım deneyler bizim üzerimizde yapılmıyordur. İlerleyen dönemdeki uygulamaları da görmek lazım. 11 günde 4 maç enteresan'' diye konuştu.
 

AA