Özellikle UEFA Genel Sekreteri Infantino'nun, Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turu kura çekiminin gerçekleştirildiği gün yaptığı açıklamalar, Fenerbahçeliler'i endişeye sevkederken, çeşitli yorumlar da yapılmaya başlandı. CAS'taki iki Türk hakiminden biri olan Tahkim Kurulu eski Başkanı Türker Arslan da yorum yapanlardan biriydi ve çok endişeli olduğunu dile getirdi.

UEFA kararlarına gönderme

Konu hakkında görüşleri sorulan CAS'taki ilk Türk hakimi olan Kısmet Erkiner, Arslan'ın aksine çok rahattı ve UEFA'nın bu saatten sonra karar değiştirmeyeceğini söylüyordu. Şike soruşturmasının başladığı ilk günlerde yaptığı açıklamada, Türkiye'de mahkeme ve kurumların gerekçeli karar yazmayı bilmediği iddiasında bulunan Erkiner, bu kez Tahkim Kurulu için tam aksi bir görüş savundu. Kısmet Erkiner, "Tahkim Kurulu'nun gerekçeli kararını okudum. Sadece bugünkü kurulun verdiği değil, Tahkim'in geçmişten beri süregelen tüm benzer davalarda verdiği kararları, içtihatları gözetip, gerekçeli karara yazmışlar" dedi.

'Kimse bir şey aramasın'

Erkiner şöyle devam etti: "Bununla da yetinmeyip, UEFA'nın bu gibi konularda daha önce verdiği çeşitli kararlara gönderme yapmışlar. Hukuki olarak çok tutarlı bir karar. UEFA, gerekçesi böylesine güçlü olan bir kararı kabul eder." Tahkim Kurulu'nun gerekçeli kararının 1000 sayfa olduğunu, ekleriyle bunun 10 bin sayfaya çıktığını ifade eden Erkiner, "Bu gerekçeli karar, tercüme edilip UEFA'ya gönderildi. Disiplin Kurulu da inceliyor. Bu incelemenin uzun sürmesinin altında kimse bir şey aramasın. Ekleriyle 10 bin sayfayı bulan bir kararı incelemek öyle kolay bir iş değil. Sonunda ne olur? Bence hiçbir şey olmaz. UEFA, gerekçesi güçlü olan bu kararı aynen kabul eder. Yani bu saatten sonra hiçbir şey değişmez" açıklamasını yaptı.

Çok hızlı hareket eder

Kısmet Erkiner, Fenerbahçe'nin, ön eleme turlarını geçtikten sonra bile Devler Ligi'nde gruplara katılmaktan men edilebileceği iddiaları içinse, "İlk turda elediği takım, 'Fenerbahçe o zaman men edilse, ben turu geçecektim' demez mi, diyebilir. Bu nedenle UEFA, böyle konularda çok hızlı karar verir. Bir kez daha söylüyorum, UEFA kararını vermiştir ve bu saatten sonra bir değişiklik olmaz" sözlerini sarfetti.

Türker Arslan farklı düşünüyor

CAS'taki ilk Türk hakimi olan Kısmet Erkiner'in, Fenerbahçeliler'i rahatlatan sözlerine karşılık, bir diğer CAS hakimi olan Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkan Yardımcısı ve Tahkim Kurulu eski Başkanı Türker Arslan, aksi görüş belirtti. Arslan'a göre Fenerbahçe, tehlikeden hâlâ kurtulmuş değil. Özellikle işin içine FİFA'nın karışmasının Futbol Federasyonu açısından son derece olumsuz olduğunu belirten Arslan, "UEFA şimdilik kaydıyla Fenerbahçe'nin Avrupa Kupaları'na katılabileceğini nihai kararı ise Disiplin Kurulu'nun vereceğini açıkladı.

Bir başka olumsuzluk

FİFA Kura çekiminden sonra UEFA Genel Sekreteri'nin açıklamaları da nihai kararın UEFA Disiplin Kurulu'nca verileceğini ortaya koymuştur. Bu arada FİFA'nın da konuya yakın ilgi göstermesi bir diğer olumsuz gelişmedir. FİFA, TFF'nin konuyla ilgili aldığı tedbirleri ve uygulamaları yeterli görmezse Türkiye'ye bazı maçları yabancı sahalarda oynaması gibi yaptırımlar uygulayabilir. Umarım bu olumsuz gelişmeler bizleri üzecek seviyede sonuçlanmaz ve hiçbir yeni cezai müeyyide söz konusu olmaz" dedi. Arslan ayrıca inceleme sürecinin uzamasının da dikkatle takip edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Erkiner kimdir?

1942 İstanbul doğumlu. Galatasaray Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Çeşitli kuruluşlarda hukukçu yönetici olarak görev yaptı. Galatasaray Divan Kurulu ve TMOK üyesi. Galatasaray Binicilik Şube Kaptanlığı ve hukuk müşavirliği görevlerinde bulundu. İstanbul Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Spor Hukuku Enstitüsü Kurucu Başkanı. Türkiye Milli Paralimpik Komitesi Hukuk Kurulu Başkanı. Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi (CAS) ilk Türk üyesi.

(fanatik)