Bakanlık, dopinge karşı 4 maddelik yönetmelik değişikliği hazırlayarak Başbakanlığa gönderdi. Buna göre doping, sportif bir suç olmaktan çıkacak. Sadece sporcuların cezalandırıldığı sistem değiştirilirken, sporcunun yanı sıra antrenör ve federasyon başkanına da müteselsil sorumluluk getirildi.

DOPİNG KULLANAN SPORCUYA ÖDÜL YOK

Sporcuları doping kullanmaya sevk eden en önemli gerekçeler arasında gösterilen "Ödül Yönetmeliği"nde de tarihi bir değişiklik yapıldı. Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, daha önce sporculara verilen ödülleri yarı yarıya düşüren yönetmelik değişikliği yapmıştı. Ödüllerin indirilmesi ile yetinmeyen Bakanlık bu kez, "Spor Hizmet ve Faaliyetlerinde Üstün Başarı Gösterenlerin Ödüllendirilmesi Hakkında Yönetmelik"in 23. maddesinde yeni bir değişiklik yaptı. Yönetmeliğe eklenen yeni bir fıkra ile dopingli olduğu anlaşılan sporcunun başka müsabakalardan elde ettiği ancak taksitlendirme veya başka sebeplerle henüz ödenmemiş ödülleri de ödenmeyecek.

ANTRENÖRE DE CEZA GELİYOR

Başbakanlığa gönderilen yönetmelik değişikliklerinden bir başkasıysa 'Antrenör Eğitim Yönetmeliği'nin 16. maddesiyle ilgili oldu. Buna göre doping suçuna karışan sporcuyla birlikte, antrenörüne de cezalar verilecek. Sporcusunda doping çıkan antrenörlerin lisansları ilkinde bir yıl, tekrarında ise beş yıla kadar geçersiz hale getirilecek. Cezanın geçerli olabilmesi için ise ilgili federasyonun teklifi ve Genel Müdür'ün onayı gerekecek.

FEDERASYON BAŞKANLARI DA SORUMLU OLACAK

Dopingi bir yıl içinde Türk sporundan silmeye karar veren Gençlik ve Spor Bakanlığı, dopinge karşı etkin bir mücadele vermeyen federasyonlara ve federasyon başkanlarına da büyük sorumluluklar getirmeye karar verdi.
Sportif Değerlendirme ve Geliştirme Kurulu Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle, dopingle mücadele konusunda federasyonlara sıkı denetimler uygulanacak. Sportif Değerlendirme ve Geliştirme Kurulu,  bağımsız federasyonların çalışmalarını değerlendirerek doping konusunda gerekli tedbiri almayan federasyonlarla ilgili rapor hazırlayıp Gençlik ve Spor Bakanı'na sunacak. Raporlarda federasyon başkanlarının dopinge karşı etkin bir mücadele vermediği tespit edildiği takdirde federasyonun genel kurula götürülmesi gibi yaptırımlar da yer alıyor.

3 AY İÇİNDE CEZA ALACAKLAR

Bağımsız Spor Federasyonlarının Çalışma, Usul ve Esasları Hakkındaki Yönetmelik'in 18. maddesinde yapılan yeni bir değişiklikle de federasyon disiplin kurulları doping kullandığı tespit edilen sporculara cezalarını en kısa sürede vermek zorunda olacak. Bağımsız Spor Federasyonlarının Çalışma, Usul ve Esasları Hakkındaki Yönetmelik'e "Federasyon disiplin kurulları, yasaklı madde kullanan sporcular ve antrenörleri ile ilgili soruşturmaları üç ay içerisinde tamamlayarak karara bağlamak zorundadır" ibaresi eklendi.