TRABZON (AA) - Eski milli futbolcular Hami Mandıralı ile Oktay Derelioğlu, Trabzon'da düzenlenen etkinlikte futbolculuk kariyerlerindeki anılarını öğrencilere anlattı.

Gençlik ve Spor Bakanlığı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunca organize edilen "İşte o an" isimli buluşma programı, Hami Mandıralı ve Oktay Derelioğlu'nun katılımıyla Münür Özkurt Yurdu'nun konferans salonunda yapıldı.

Moderatörlüğünü Erdoğan Arıkan'ın yaptığı programda, Hami Mandıralı ile Oktay Derelioğlu'nun attıkları gollerden oluşan bir sinevizyon gösterimi sunuldu.

Mandıralı, attıkları golleri izlerken etkilendiğini, ancak bu golleri atabilmek için hayatında çok fedakarlıklar yaptığını söyledi.

Futbol hayatına başladığı zamanların zor olduğunu anlatan Mandıralı, "Bu golleri atarken özel hayatımızdan da fedakarlıklar yaptık. Şimdi deniliyor ya, 'Niye kimseye öğretmedin?' diye. Kimse öğrenmek istemedi ki. Ben idmandan sonra çalışırken, herkes arabasına binip gidiyordu. Türkiye'de, 'Hami sadece topa vuruyordu' diye bir algı var. Futbol adına yapılması gereken her şeyi sahada yapan biriydim. Dünyada iki ayağını kullanabilen ender oyunculardan biriydim. Tek ayakla oynadığınız zaman kaleci ya da defans sizi anlayabiliyor." diye konuştu.

Maçlarda iki ayağını da kullanarak şut çekebilmesinin rakip takımlara zorluklar yaşattığını anlatan Mandıralı, "Benim büyük maçlarda oynarken avantajım vardı. Topla buluştuğum zaman rakip, vuracak mıyım yoksa vurmayacak mıyım diye düşünüyordu. Onlar o kararı verip hamle yapana kadar zaten şutu çekiyordum. İşte böyle bir şansım vardı ama bunlar için çok çalıştık." ifadelerini kullandı.

Mandıralı, yüksek süratle çektiği şutlar nedeniyle yaşadığı ilginç anıların da olduğuna değinerek, "O yıllarda maçlara giderken havalimanlarında yaşlı amcalar yanıma geliyordu ve 'Ayağını tutabiliyor muyuz?' diyorlardı. Herhalde farklı bir şey var zannediyorlardı ve 'Senin ayağın da etten kemikten.' diyorlardı. Ancak tabii ki vuruş tekniği ve güç var. Bunu çok çalıştığım için söylüyorum. Genellikle kaleciler top ağlara gittikten sonra hamle yapıyordu. Yani bu da teknik ve güçle birlikte oluyor." diye konuştu.


- Derelioğlu: "Trabzonspor'un aldığı fiyatın 10 katına Beşiktaş'a gönderildim"


Henüz 16 yaşındayken 1992 yılında Trabzonspor'da ilk defa profesyonelliğe adım attığını ifade eden Oktay Derelioğlu, bordo-mavili takımın futbol kariyerine çok büyük katkı sağladığına işaret etti.

Trabzonspor'dan Beşiktaş'a transferi sonrası yaşadıklarını anlatan Derelioğlu, şöyle devam etti:

"Trabzonspor'a geldiğimde çok önemli oyuncular ve hocalar vardı. Başta Hami Mandıralı gibi. Çok forma şansım olmadı ama sene sonu geldiğinde Trabzonspor'un aldığı fiyatın 10 katına Beşiktaş'a gönderildim. Trabzonspor'da aldığım eğitimden dolayı orada artık sürekli oynamaya ve forma şansı bulmaya başladım. Bu nedenle Trabzonspor bana çok değer katmıştır."

Yabancı oyuncuya karşı olmadığını kaydeden Derelioğlu, "Yabancı oyuncu olsun ama belirli bir kriter de olsun. Yabancı sayısında bir yerde kotayı koyalım. Mesela İngiltere'deki gibi her yabancı oynamasın, belirli kriterleri olsun. Alttan gelen oyunculara da katkısı olsun. 350 bin nüfuslu İzlanda her organizasyona katılıyor ama 80 milyonluk Türkiye her organizasyonda yok." ifadelerini kullandı.

Programda Hami Mandıralı ve Oktay Derelioğlu, öğrencilerin sorularını da yanıtladı.