ntvmsnbc ve Ajanslar

İSTANBUL - Şike soruşturması kapsamında başkanı, asbaşkanı, muhasebe müdürü, oyuncuları gözaltına alınan F.Bahçe’de herkesin merak ettiği soru ‘şimdi ne olacak?’ Sarı-lacivertli futbolcular mümkün mertebe kendilerini bu gelişmelerden uzak tutup yeni sezon için hazırlıklarını sürdürürken, hem takımın, hem teknik heyetin, hem taraftarların hem de tüm camiada akıllar soruşturmada.

Hemen hemen herkes “18. şampiyonluk alınacak mı?”, “Takım küme düşürülecek mi?”, “Puanlar silinecek mi?”, “Şampiyonlar Ligi‘nde oynanabilecek mi?” sorularına yanıt bekliyor.

Soruşturma tamamlandığında ve en kötü senaryonun gerçekleşmesi durumunda hapis cezalarının çıkabileceği ifade edilirken en kötü senaryonun gerçekleşmesi durumunda F.Bahçe kulübü hem maddi hem de manevi olarak ağır bir darbe alacak. Buna göre küme düşmesi halinde sarı-lacivertlileri şu tehlikeler bekliyor:

1- Yayın geliri
Fenerbahçe'nin küme düşmesi halinde bu sezon yayıncı kuruluştan en çok para olan sarı-lacivertliler ağır bir darbe yiyecek. Digitürk, 10.2’si Süper Lig katılım, 18.2’si de şampiyonluk payı olmak üzere kulübe 28.4 milyon TL’lik ödeme yapmıştı. Yeni sezonda Kanarya, Süper Lig yerine Bank Asya’da yer alırsa bu paradan da olacak.

2 Puan ödülü
Süper Lig’i geride kalan 34 haftada aldığı 26 galibiyet, 4 beraberlik ve 4 yenilgi ile tamamlayan Sarı-lacivertli takım, Türkiye Futbol Federasyonu’nun galibiyet (750 bin TL) ve beraberlik (375 bin TL) başına verdiği primlerden 21 milyon TL’lik gelir elde etmişti. Bütün maçların geçersiz kalması durumunda Kanarya 21 milyon TL’yi iade etmek zorunda kalacak. Eğer sadece Karabük, Sivas ve Eskişehir ile oynanan maçlarla sınırlı tutulursa F.Bahçe her takımı iki maçta da yendiği için 4.5 milyon TL kesilebilecek.

3- 1.lik Parası
Ayrıca şampiyonluğu elinden alınır ve Trabzonspor şampiyon ilan edilirse Süper Lig’i 1. sırada bitirdiği için TFF’nin verdiği 15 milyon TL de bordo-mavililere geçecek.

4 FENERIUM
4 kulübün en önemli gelir kapısı olan Fenerium mağazalarının da olası bir krizden direkt etkilenme tehlikesi var. Fenerium’lar sezon boyunca satış rekorları kırarken, şampiyonluk tişörtleri ilk çıktığı gün 10 bin adet satılmıştı. 18. şampiyonluk ile birlikte piyasaya birçok yeni ürün sürüldü. Şampiyonluk alınırsa bu ürünler de elde kalacak.

5 - DEVLER LİGİ
Fenerbahçe Şampiyonlar Ligi’ne katılım payı olarak şimdiden 7.1 milyon Euro’yu kasasına koymayı garantiledi. Devler Ligi yayın geliri de 12.8 milyon Euro civarında. Trabzonspor eğer elemeleri geçememiş olsaydı F.Bahçe, Şampiyonlar Ligi sahnesine 20 milyon Euro ile adım atacaktı. Ancak UEFA’dan yasak gelirse zarar çok daha büyük olacak.

6- 3 YABANCI
11 yabancısı bulunan F.Bahçe, yeni Futbol Federasyonu’un sınırı kaldırmasını bekliyor. Ancak takım Bank Asya 1. Lig’de mücadele etmek zorunda kalırsa sadece 3 yabancı oynatabilecek. Bu durumda 8 oyuncunun sözleşmesi feshedilecek. Kulüp bu isimlere kalan paralarını da ödemek zorunda olacağı için kasadan da önemli bir rakam çıkmış olacak.