UEFA, transfer ödemelerindeki aksaklık nedeniyle Beşiktaş, Bursaspor ve Gaziantepspor'a 1 yıl Avrupa kupalarından men cezası verdi.

Beşiktaş Başkanı Fikret Orman, yaptığı basın toplantısında UEFA'nın bu kararını değerlendirdi.

Beşiktaş'ın böyle davalar içinde olmasının 'ıstırap verici' olduğunu söyleyen Orman şunları kaydetti:

"Her sene UEFA fair-play kuralları gereğince kulüpler UEFA'dan lisans almaktalar. Geçen seneki lisansla alakalı, 2011-2012 senesinde UEFA kupalarına katılabilmek için Beşiktaş kulübü 31.03.2011'de lisans başvurusu yapmış ve almıştır. Fakat bu lisans 30.06 ve 31.09 itibariyle UEFA tarafından izlenilmekte. 2011 senesindeki bu izlenmeler sonucu lisansla alakalı UEFA disiplik komitesi bir müfettişe bunu incelemesini görevini vermiş ve disiplin komitesinin müfettişi Türkiye'de serbest mali müşavirlerle görüşerek ve kendi incelemeleri sonucunda bir rapor hazırlamıştır. Bu rapora istinaden de Beşiktaş kulübü hakkında 2012 senesinde 1 mayıs tarihinde bir dava oluşmuştur. Ben ve yönetimim bunu Beşiktaş'ın prestjiyle alakalı addettiğimiz için önemsedik. Başkanlık düzeyinde ben ve arkadaşlarım bu davaya katılmışızdır" dedi.

"GEREKLİ CEVAPLARI VERDİK"
Beşiktaş'ı savunmak için gerekli cevapları verdiklerini ifade eden Başkan Orman, "Beşiktaş yaklaşık olarak 8-9 maddelik bir suçlama ile karşı karşıya kalmıştır ve gerçeğe aykırı beyanda bulunmakla suçlanmıştır. Biz ise Beşiktaş'ın çok büyük bir kulüp olduğunu ve görev değişikliği yapıldığını, elimizden geldiğince bizim zihniyetimizi anlattı. Sonucunda da disiplin komitesi bizi dinledi ve Beşiktaş kulübünün iyi niyetini anladığını ve 5 senelik bir inceleme süresince gözetim altında tutacağını, bu süre içinde kupalara katılabiceğini açıkladı" ifadelerini kullandı.

Verilen kararın üzerine disiplin kurulu müfettişinin tahkime gittiğini dile getiren Başkan Orman, "Müfetttiş tahkime başvurdu ve bugünkü dava tahkim davasıydı. Orada da aynı şekilde bizim iyi niyetimizi, şuanda Beşiktaş'ın FIFA nezdinde hiçbir dosyası olmadığını, hepsini ödediğimizi, tekrar Beşiktaş'ın UEFA kupalarına katılmak için yeterlilik belgesi aldığını, Beşiktaş'a ceza vermenin UEFA'ya bir şey kazandırmayacağını izah ettik. Onlar da bizim iyi yolda gittiğimizi ifade ettiler ancak geçmişi de yok sayamayacakları için önümüzdeki sezon Beşiktaş'ın UEFA'ya katılmasını men ettiklerini ve ve 200 bin euroluk da bir ceza verdiklerini ifade ettiler" şeklinde konuştu.

"ÜZÜNTÜLÜYÜM"
Başkan Orman, sözlerini "Üzüntülüyüm. UEFA kupalarına katılmaktan daha önemli olan şey kulübümüzün bu konularla muhattap olması. Beşiktaş ilk defa UEFA kupalarına katılmıyor. Bu sene şampiyon olan ezeli rakibimiz geçen sene UEFA kupasına katılamadı, diğer rakibimizin de çeşitli sebeplerle katılamadığı olmuştur. Prestij açısından üzüntü vericidir ama biz şikayet etme makamı değil, çözüm bulma makamıyız. Zaten göreve geldiğim günden beri söylediğim gibi radikal kararlar alacaktık, bu bizi biraz daha şevklendirdi" diye sürdürdü.

"ŞİRİN GÖZÜKEN TRANSFERLER OLMAYACAK"
Artık Beşiktaş'ın kendi itibarıyla oynayacağı ve kendisini kamuoyuna şirin gösterecek transferler yapmayacağını vurgulayan Başkan Orman, "Her şeyden önemlisi kendi çizgimizde, kendi bütçemizle borçlanabildiğimiz kadarıyla hareket edeceğiz. Bunun gereği neyse yapılmalı. Biz de onu yapmaktan hiçbir şekilde kaçınmayacağız" diyerek sözlerini tamamladı.


NTV