İstanbul’da görevli Cumhuriyet Savcısı Mithat İlbeyoğlu, Cumhuriyet Savcısı Özcan Özdemir, Hâkim Mehmet Fatih Atalay ve banka müdürü Hamdi Ömür Urutan, Galatasaray taraftarı olarak geçtiğimiz yıl kombine kart ve Passolig aldı. Ancak daha lig başlamadan Manisa’da Fenerbahçe-Galatasaray arasında 25 Ağustos 2014’te oynanan Süper Kupa maçındaki kötü tezahüratlar nedeniyle Galatasaray’a, 13 Eylül 2014’teki Eskişehirspor maçında tribün kapatma cezası verildi. Bunun üzerine Savcılar Mithat İlbeyoğlu ve Özcan Özdemir ile Hâkim Mehmet Fatih Atalay ve banka müdürü Hamdi Ömür Urutan, söz konusu disiplin cezasının tedbirli olarak kaldırılması için 10 Eylül 2014’te Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Tahkim Kurulu’na itiraz dilekçesi verdi. Dilekçede, “kendilerinin disiplin cezasına dayanak olan saha olayları ve çirkin tezahürat ile ilgilerinin bulunmadığı, cezanın kendilerini de kapsamasının Anayasa ve yasalarla teminat altına alınan suç ve cezada bireysellik ilkesine aykırı olduğu” belirtildi. 

TFF REDDETTİ
TFF Tahkim Kurulu, itiraz dilekçesini kayda aldı. Ancak 11 Eylül 2014 tarihli toplantıda itirazı reddederek, Galatasaray’ın cezasını onayladı. 4 isim bu defa, bireysel başvuru haklarının doğduğunu belirterek, cezanın kaldırılması için Avukat Seda Atalay aracılığıyla Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu.
Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvuruda, “Suç ve cezada kanunilik ilkesi gereği, suçluluğu sabit oluncaya kadar kimse suçlu sayılamaz ve cezalandırılamaz. Ceza sorumluluğu şahsidir” diyen Anayasa’nın 38. maddesinin ihlal edildiği kaydedildi. Manisa’daki Fenerbahçe-Galatasaray maçına gitmedikleri halde kombine kart ve Passolig kartı sahiplerinin cezalandırılmasının Anayasa’ya aykırı olduğu ifade edilerek, polisin olayları çıkaranları tespit ettiği ve bu kişilerin cezalandırılması gerektiği savunuldu. Tüketici haklarının anayasal teminat altında olduğu da vurgulanan dilekçede, “Başvurucular, Galatasaray’ın kendi stadında yapacağı futbol maçlarını izleme hakkını satın aldı. Ancak kendilerinin sebebiyet vermediği olaylar gerekçesiyle, 13 Eylül 2014’te oynanan Galatasaray- Eskişehirspor futbol maçını izleyememeleri anayasal hak ihlalidir” denildi.

AYM KARAR VERECEK
Anayasa Mahkemesi ise geçtiğimiz günlerde başvuruyu kabul etti. Yüksek Mahkeme’nin yakında karara bağlayacağı başvuruyu yapan Avukat Seda Atalay, “Önceden kombine kart bedelini kulübe ödeyen ve anılan eylemlerin içinde olmayan taraftar cezalandırılmaktadır” dedi.


Hayati ARIGAN / HT GAZETE