Galatasaray yöneticisi Sedat Doğan, federasyonun şike soruşturmasında kararı sezon sonunda değil, bir an önce vermesi gerektiğini söyledi ve “Şu anda oynanan her maç tazminat konusu” dedi.

HaberTürk Gazetesi'nden Meriç Müldür'e konuşan Galatasaray yöneticisi Sedat Doğan, küme düşürme cezasının kaldırılamayacağını, şikeye hapis yerine para cezası verilmesinin de kabul edilemez olduğunu belirtti. G.Saraylı yönetici konuyla ilgili sorularımızı şöyle yanıtladı:
* Federasyonun kararı sezon sonunda vereceğini açıkladı. Sizce doğru mu?

“Bu iş ne kadar hızlı bitirilirse o kadar doğru olur. Biz kimseye ceza verilmesini istemeyiz. Ama bazı kurallar var. Evrensel kurallar neyse o uygulanmalı. Orada da "mümkün olduğunca kısa sürede karar ver" diyor. Bu ticari bir olay değil. Hızlı ceza verirsen hata yapabilirsin. Ancak kurallar temiz turnuva oynat talimatı veriyor. Yüzde 1 bile şüphe varsa, gereğini yap diyor. Hata yapmışsan bir kulübe tazminat ödersin. Ama cezayı zamanında kesmezsen çok takıma tazminat ödemek zorunda kalabilirsin. Yani şu anda oynanan her maç tazminat konusu. Takımların topladıkları puanlar karşılığı aldığı para, yayın gelirinden aldığı para, lig sonunda sıralamada bulunacağı yere göre alacağı para var. İnsanların gelirini etkiliyorsun. Yatırımcı etkileniyor. Bunların hesabını yapmak lazım.”

* Federasyon aynı zamanda bu sezonun geçerli olacağını söylüyor. Adı geçen kulüplere verilecek olası cezalar bir sonraki sezon uygulanacak. Yorumunuz?

“Yanlış bir uygulama. Gelecek sezon olur mu? O zaman niye 2 sezon sonra değil? Seneye sanki dava mı bitecek? Federasyonun iddianameyi beklemesine bile
gerek yok. Anayasaya eklenen maddeye göre TFF yönetimi de Tahkim Kurulu da yargı mercii. Tüm bilgiler belgeler onlarda var. Savcılık belgeleri kendilerine
göndermiştir. "Karar vermiyorum" diyemezsiniz.”

* 6222 sayılı kanunda değişiklikler gündemde. Nasıl değerlendiriyorsunuz?

“Doğrudur, değiştirilmesi gereken maddeler var. Kulüpçe çalışmalarımızı yaptık. Biz hukuki açıdan en hazır kulübüz. Ancak Levent ağabeyin (Bıçakcı) hazırlık yapması
enteresan bir konu. Kendisi ceza hukukçusu değil. Bu yasayı kulüp ayağının hazırlaması lazım.”

* Bazı kulüplerin "küme düşürme cezası" kalksın talebi var. Yeni yasa çerçevesinde şikeye hapis cezasının kaldırılıp, para cezasının getirileceği söyleniyor. Doğru buluyor musunuz?

“Küme düşme cezasının kalkması söz konusu olamaz. Öyle ya da böyle dahli olanlar sözlerine dikkat etmeli. Şikeye hapis yerine para cezası konusuna gelirsek... Türkiye"de şikeyi serbest bırakalım o zaman. "Parası neyse öderim" der adam. Zaten bu işi zengin insanlar yapıyor. Ben biliyorum ki şahsen ben bunu asla yapmayacağım. Şike yapmayacağım. O zaman niye kalkacak hapis cezası. Hapis cezası kalsa ne olur? Kamuoyunun ne düşündüğü önemli. Soralım bakalım kulüp taraftarlarına. "Takımınızın haksız şekilde şampiyon olmasını ister misiniz istemez misiniz?" diye. Bu Türkiye"nin sosyal hayatını etkileyen bir olay. Kimse işin felsefesine inmiyor.”



focushaber