UEFA Tahkim Kurulu, Beşiktaş Kulübü'nün 1 yıl Avrupa kupalarından men cezasını onarken, Fenerbahçe Kulübü'nün 2+1 yıllık cezasını 2 yıla indirdi.

Mevcut karara göre Beşiktaş 2013-2014, Fenerbahçe ise 2013-14 ve 2014-15 sezonlarında Avrupa kupalarına katılamayacak.

Tahkim Kurulu'nun kararlarını açıklamasından sonra gözler kulüplere çevrildi ve ilk açıklamalar geldi. Fenerbahçe Kulübü resmi internet sitesinden, Beşiktaş da yöneticisinin ağzından CAS'a gidileceğini duyurdu.

Fenerbahçe'nin resmi internet sitesinde yer alan açıklama şöyle:
"UEFA Tahkim Kurulu, 10 Temmuz 2013 Çarşamba günü yapılan duruşmaya dair kararını bugün (15 Temmuz 2013) açıklamıştır. Açıklamada; Kulübümüze, 1 yılı ertelemeli 3 yıl (2+1) süreyle UEFA müsabakalarına katılamama yönündeki karar, "2 yıl men" olarak değiştirilmiş, CAS yolunun açık olduğu ifade edilmiştir. Kulübümüzün zaman kaybetmeksizin CAS'a başvuracağını kamuoyunun bilgisine sunarız.''

BEŞİKTAŞ'TAN AÇIKLAMA
Siyah beyazlı kulübün yönetim kurulu üyesi Melih Sami Esen, Tahkim Kurulu'nun kararı sonrası CAS'a başvuracaklarını belirtti.

Esen, "CAS'a kura çekiminden önce başvuru yapacağız. Bu karar çok ağır bir karardır. Elimizden geldiği ve gittiği yere kadar Beşiktaş'ın menfaatlerini savunmaya devam edeceğiz. Alınan kararın hukuki bir dayanağı olabilir ama her hukuki karar 'adil'dir demek zor" şeklinde konuştu.

AVRUPA'YA GİEDECEK TAKIMLAR DEĞİŞECEK
Öte yandan UEFA Tahkim Kurulu'nun kararının ardından, Türkiye'den Avrupa kupalarına yeni sezonda katılacak takımlar değişecek.

Geride kalan sezonda Spor Toto Süper Lig'i ikinci sırada tamamlayarak UEFA Şampiyonlar Ligi'ne 3. ön eleme turundan katılma şansı yakalayan Fenerbahçe'nin yerine, lig dördüncüsü Bursaspor bu kulvarda yer alabilecek.

UEFA Avrupa Ligi'nde ise Kayserispor ile Kasımpaşa, Türkiye'yi temsil etme şansı elde edecek. Beşiktaş'ın Avrupa kupalarından men edilmesi, Bursaspor'un ise Fenerbahçe'nin yerine UEFA Şampiyonlar Ligi'ne gitmesi nedeniyle Kayserispor, play-off turundan Beşiktaş'ın yerine, Kasımpaşa ise 3. ön eleme turundan Bursaspor'un yerine UEFA Avrupa Ligi'ne katılacak.



Hukukçular ne diyor?

UEFA Tahkim Kurulu’nun kararlarını açıklamasının ardından gözler bundan sonraki sürece çevrildi. Peki hukukçular UEFA Tahkim Kurulu'nun verdiği kararlar hakkında ne diyor? İşte hukukçuların görüşleri...

UEFA Tahkim Kurulu, Fenerbahçe’ye verilen 2+1 yıl Avrupa kupalarından men cezasını 2 yıla çevirirken, Beşiktaş’ın 1 yıl men cezası ise onandı.

UEFA Tahkim Kurulu’nun kararlarını açıklamasının ardından gözler bundan sonraki sürece çevrildi.

Karar iki hukukçu tarafından NTV Spor yayınında masaya yatırılırken, Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi (CAS) Hakimi ve eski Türkiye Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu Başkanı Türker Arslan'dan da bir değerlendirme geldi.

Arslan, durumun Türk futbolu adına üzücü olduğunu belirterek, "UEFA Tahkim Kurulu'nun bu kararlarının ardından, kulüplerin CAS'a gitme yolları var. Yürütmeyi durdurma talebinde bulunacaklardır. Ancak CAS kolay kolay tedbir kararı vermez" dedi.

CAS'ın ancak çok açık bir hukuka aykırılık, hak kaybı olması ve telafisi mümkün olmayan bir risk varsa, o zaman tedbir verebileceğini kaydeden Türker Arslan, "CAS, yürütmeyi durdurma talebine, 2-3 gün içinde cevap verebilir. CAS'tan çok nadir tedbir kararı verildiği için, ben tedbir kararı çıkacağına pek ihtimal vermiyorum" diye konuştu.

CAS davasının en az 4 ay süreceğini dile getiren Arslan, "7-8 ay veya daha uzun da sürebilir. Çünkü kapsamlı bir dosya. Duruşma yapılacak, hakemler karar verecek. CAS davası sonucunda ancak tazminat olabilir" dedi.

"TFF HALININ ALTINA SÜPÜRDÜ"
TFF'nin de bu kararın ardından zor durumda kalabileceğini söyleyen Arslan şunları kaydetti:

"Federasyonun işi zor. Yalan, yanlış kararlar verdiler, 'ben bu işi hallettim' dedi, halının altına süpürdü" diyen Arslan, "(Sahaya intikal etmemiş) böyle bir şey yok. Adama şike teklif ediyorsun, şike teklifini söylemedi diye ceza yiyor. 'Sahaya intikal etmemişti aralarında konuşmuşlardı', bunlar geçerli savunmalar değil. Bir takım kişilere ceza verdiler, kulüplere ceza vermediler. Ne yaptıkları belli değil. UEFA, Tahkim Kurulu'nun bu kararından sonra TFF'den 'Kurullarının vermiş olduğu kararları, bizim kararlarımıza uyumlu hale getir' talebinde bulunabilirler."

"AVRUPA'YA GİTME ŞANSLARI AZ"
Tahkim Kurulu'nun kararını, Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nadi Günal ve İstanbul Barosu Spor Hukuku Komisyon Başkanı Alpay Köse, NTV Spor'daki Spor Merkezi programında değerlendirdi.

Temsilcilerimizin Uluslararası Spor Tahkim mahkemesi(CAS)’ne gitme haklarının bulunduğunu belirten Gündal, süre çok kısaldığı için yürütmeyi durdurma kararı alınmasının çok zor olduğunu; bu yüzden de Fenerbahçe ve Beşiktaş’ın bu yıl Avrupa kupalarına katılma şansının az olduğunu söyledi.

"İMKANSIZ DEĞİL AMA ÇOK ZOR"
Kararlar açıklanmadan önce Beşiktaş’ın cezasının ertelenebileceğini, Fenerbahçe’nin cezasında indirime gidileceğini düşündüğünü belirten Günal, “Şu anda iki kulübümüzün de Uluslararası Spor Tahkim mahkemesi’ne gitme hakları bulunuyor. Özellikle de kura çekimleri söz konusu olacağı için yürütmeyi durdurma kararı isteyebilirler. Kararın kulüplere tebliğ edildiği tarihten itibaren yürütmeyi durdurma kararı için başvurabilirler; ancak süreç çok kısaldı. Bu yüzden bunun gerçekleşmesinin zor olduğunu düşünüyorum; ama imkansız değil” dedi.

Temsilcilerimizin bu sene Avrupa kupalarına katılmasının düşük bir olasılık olduğuna dikkat çeken Günal, “Spor Tahkim Mahkemesi’ndeki süreci izleyeceğiz ama bu sene bu kadar kısa sürede karar alıp bu kararın uygulanması zor gibi gözüküyor” şeklinde konuştu.

"KUPALARI İADE ETMEYİ DÜŞÜNMELİLER"
İstanbul Barosu Spor Hukuku Komisyon Başkanı Alpay Köse de, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın aldıkları kupaları iade etmeyi kabul etmeleri gerektiğini söyledi.

Türk futbolu ağır cezalarla karşı karşıya kalabileceğini belirten Alpay Köse konuyla ilgili, "Hukuki bir talebe karşı yazılı bir talebe karşı UEFA'nın talebini tanımaz bir tavır sergilenirse bunun sonucunda TFF'nin genelinin disiplin kuruluna sevk edilebilir ve Türk futbolu ağır cezalarla karşı karşıya kalabilir" dedi.

Bu süreçin çok hassas yürütülmesi gereken bir süreç olduğunu vurgulayan İstanbul Barosu Spor Hukuku Komisyon Başkanı, artık çatışma yoluna gidilmemesi, diyalog yolunun tercih edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın aldıkları kupaları iade etmeyi kabul etmeleri gerektiğini savunan Köse, "Takımlarımızın stratejilerini değiştirmeleri gerekiyor. Belki de yarından itibaren İki takımımızın da aldıkları kupaları iade etmeyi kabul etmeyi düşünmeleri gerekir. Çünkü UEFA'nın bu tepkisinin önüne geçilebilmesi için takımlarımızın yeni bir hamle yapması gerekiyor. gidişat olumlu olarak sürdürülmeye çalışsa da su anda cok kotü bir tablodayız. bundan sonra olumluya gitmek için stratejileri değiştirmek gerekiyor" şeklinde konuştu.



Hisselere UEFA darbesi

UEFA Tahkim Kurulu'nun cezaları açıklaması sonrasında Fenerbahçe ve Beşiktaş hisselerinde düşüş yaşandı.

UEFA Tahkim Kurulu'nun, UEFA Disiplin Kurulu'nun Fenerbahçe'ye verdiği 2+1 yıllık Avrupa kupalarından men cezasını 2 yıla indirmesi ve Beşiktaş'ın bir yıllık cezasını ise aynen onamasının ardından, Borsa İstanbul'da işlem gören iki takımın toplam piyasa değeri bir günde 58 milyon 900 bin lira düştü.

Fenerbahçe Futbol A.Ş. hisseleri dünkü kapanışa göre yaklaşık yüzde 4,18 oranında değer kaybıyla 27,40 liradan güne başlarken, dün kapanışta 717 milyon 500 bin lira olan toplam piyasa değeri de böylece 32 milyon 500 bin lira azalışla 685 milyon liraya geriledi.

Beşiktaş Futbol Yatırımları A.Ş. ise Borsa İstanbul'un açılışında önceki gün kapanışına göre yüzde 6,90 oranında değer kaybederek 1,48 liraya gerilerken, böylece toplam piyasa değeri de 26 milyon 400 bin lira azalarak 355 milyon 200 bin liraya düştü.

Analistler, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın Avrupa kupalarına katılamayacak olmalarının toplam gelirlerinde çok ciddi bir gerilemeye neden olacağını belirterek, bunun hisse fiyatları üzerinde baskı oluşturduğunu kaydediyor.

Önümüzdeki günlerde kulüp yöneticilerinin alacağı kararlar ve sonrasındaki gelişmelerin hisse performansları üzerinde önemli oranda etkili olacağını ifade eden analistler, sert ve dalgalı hareketler konusunda yatırımcıları uyarıyor. (AA)