AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki salonda 14 Şubat'ta görülmesine başlanan ilk duruşmasında kimlik tespiti yapılan sanıklardan Aziz Yıldırım, aylık gelirinin 30 bin TL olduğunu söyledi. 

Yıldırım, Mahkeme Heyeti Başkanı Mehmet Ekinci'nin mesleğini sorması üzerine ''İnşaat mühendisi ve Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanıyım'' dedi. Ekinci'nin, sabıkası olup olmadığını sorduğu Yıldırım, ''Buraya gelene kadar sabıkam yoktu'' karşılığını verdi. 

Başkan Ekinci de ''Burada da sabıkanız yok şu an'' diye konuştu. 

Tutuklu sanık Bülent Uygun da evli ve bir çocuk babası olduğunu ifade ederek, teknik direktörlük yaptığını ve tutuklanmadan önce aylık gelirinin 300 bin TL olduğunu söyledi. 

Kimlik tespitlerinin ardından 401 sayfalık iddianamenin TRT spikerleri Hakan Kıra, Muammer Demiröz ve Ömer Faruk Zora tarafından dönüşümlü olarak okunmasına başlandı. İddianamenin okunması, 4 duruşmada ve yaklaşık 30 saatte tamamlandı. 

Duruşmalara verilen aralar sırasında basın mensuplarıyla sohbet eden ve sorularını cevaplandıran Aziz Yıldırım, ''şike hakkında televizyonlarda konuşanlarla yüz yüze görüşeceklerini'' söyledi. 

İbrahim Akın'a 100 bin avro verdiğinin iddia edildiğini belirten Yıldırım, ''İbrahim Akın'a 100 bin avro verdiğimi ispatlasınlar, kendimi köprüden atarım. Hangi parayı, hangi hesap numarasına göndermişim? Ayıp, ayıp...'' dedi. 

Yıldırım, telefon tapeleri üzerinden bazı yorumların yapıldığını ifade ederek, konuşmaya başlayınca her şeyin ortaya çıkacağını söyledi. 

-Taraftarlara mesaj- 

İlk duruşmada Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi önünde toplanan Fenerbahçe taraftarlarına desteklerinden dolayı teşekkür eden Yıldırım, ''Taraftarlara söyleyin, gelmesinler. Bu soğukta beklemesinler. Yazık herkese. Duruşma için pazartesi günü Çağlayan'a gittiğimde oraya gelsinler'' dedi. 

Yıldırım, gazetecileri de eleştirerek, ''Herkes bir yerden tutmuş gidiyor. Şike yaptığımızı söylüyorlar. Böyle şike mi olur? Erkek adam bir defa ölür, on defa ölmez'' diye konuştu. 

Yıldırım, bir gazetecinin ''Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı (TFF) Mehmet Ali Aydınlar'ın istifasını nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusuna ''Mahkemedeyiz şimdi. Bana ne. Siz tapeleri okuyun'' şeklinde cevap verdi. 

Basın mensuplarının, ''Cezaevinde hangi kitabı okuyorsunuz?'' diye sorması üzerine Yıldırım, gülerek ''Nereden sevdim o zalim kadını'' cevabını verirken, ''Günleriniz nasıl geçiyor?'' sorusunu da ''Ağlayarak geçiyor'' diye cevaplandırdı. Yıldırım, daha sonra da gazetecilere, verdiği cevaplara ilişkin şaka yaptığını söyledi. 

Galatasaray ve Beşiktaş taraftarlarının, Trabzonspor ile takımlarının yaptıkları maçlar öncesi, Fenerbahçe'nin şampiyon olmaması için kendi takımlarının Trabzonspor'a yenilmesi yönünde SMS attıklarını öne süren Yıldırım, şunları kaydetti: 

''30 bin kişi mesaj atmış. Galatasaray Başkanı da söyledi ama bunu kimse dikkate almadı. 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun'a göre beni evden aldılar. Dolandırıcılık ve çete dolayısıyla... Adreste bulunamayanlar var. Bu kişileri neden bulmak istemediler? Bunları bir araştırın. Açık açık bu hadise şike değil, başka bir şey... Beni dinlemeye hangi tarihte başladılar? Ne şikesi? İş sadece şike olsaydı, başka kulüpler de dinlenirdi.'' 

Bugünkü duruşmaya verilen arada, yemek için salondan çıkan davanın tutuklu sanıklarından eski Giresunspor Kulübü Başkanı Olgun Peker, basın mensuplarının olduğu bölüme yaklaşarak, 20 Şubat'ta Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda devam edecek duruşmada yapacağı savunmaya ilişkin bilgi vermek istedi. 

Arkasından gelen Aziz Yıldırım'ın Peker'e hitaben ''Sen ne anlatıyorsun? Mayıs ayına kadar tutukluyuz'' demesi dikkati çekti. 

-Mahkeme Heyeti Başkanı Ekinci'nin sözleri- 

Mahkeme Heyeti Başkanı Mehmet Ekinci, ilk duruşmada, davanın futbol ve spor camiasında çok tartışıldığını hatırlatarak, ''Basında da yer aldı. Biz burada iddianameye bağlıyız. Biz burada sporu yargılamıyoruz. Biz burada takımları yargılamıyoruz. Hepsi yüzyıllık değerlerimiz. Tek yapacağımız, bizim görevimiz olan şey, iddianameye göre yargılama yapmak. Varsa bir yanlışlık, bir yakıştırma bunları ayıklayıp karar vermek bizim görevimiz'' dedi. 

Birinci duruşmanın sonunda, iddianamenin okunmasının cuma günü tamamlanacağını belirten Ekinci, ''Herkesin Sevgililer Günü kutlu olsun. Umarım herkes en kısa zamanda sevgilisine kavuşur'' diye konuştu. Ekinci, kendisini alkışlayan izleyicileri ''Alkış yok'' diyerek uyardı. 

Ekinci, davanın 3. duruşmasında da tutuksuz sanık Tayfur Havutçu'yu Beşiktaş'ın UEFA Avrupa Ligi 2. tur ilk maçında Portekiz ekibi Braga'yı deplasmanda 2-0 yendiği maçı kast ederek, ''Tayfur Bey, Beşiktaş'ı tebrik ediyoruz'' dedi. 

-Cezaevi önündeki durum- 

Duruşmaların ilk gününde Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nin önüne gelen çok sayıda taraftar, aralarında 38 metre uzunluğunda üzerinde Fenerbahçe Kulübünün ilk armasının bulunduğu ve ''Alın terimiz şerefimizdir'' yazılı ''İstanbul Anadolu Yakası GFB'' imzalı pankarttın da bulunduğu, ''Sana kalkan ellere kalkan olacağız'', ''Sevgi eylem gerektirir'', ''Sevdamızın peşindeyiz. Silivriliyiz Fenerbahçeliz'', ''Sana söz yine baharlar gelecek'' ''Sevdamıza kelepçe vuramazsınız'', ''Her şeyin farkındayız, sonuna kadar yanındayız'' yazılı çok sayıda pankart ve dövizler taşıdı. 

Sarı-lacivert meşaleler de yakarak yargılanan Fenerbahçeli yöneticilere destek vermek amacıyla tezahüratta bulunan taraftarlar, Fenerbahçeli yöneticilerin, Aziz Yıldırım'ın ''teşekkür ve sonraki duruşmalara gelmemeleri yönündeki'' mesajlarını iletmeleri üzerine, daha sonraki günlerde Silivri'ye gelmedi. 

Davanın duruşmaları 20 Şubat pazartesi gününden itibaren Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda yapılacak. 20, 21, 23 ve 24 Şubat'ta yapılması planlanan duruşmalarda, önce Olgun Peker ve Peker ile bağlantılı sanıkların, daha sonra Aziz Yıldırım ve bağlantılı sanıkların savunmalarının alınacağı öğrenildi. 

Mahkemenin 24 Şubat'taki duruşmada sanıkların ve avukatlarının tahliye taleplerini dinleyerek, bu konuda karar vermesi bekleniyor. 

-Ceza istemleri- 

Dava iddianamesinde, eski Giresunspor Kulübü Başkanı olduğu belirtilen Olgun Peker'in, ''haksız ekonomik çıkar sağlamak amacıyla silahlı suç örgütü kurup yönetmek'', ''dolandırıcılık'', ''yağma'', ''rüşvet'', ''şike'', ''konut dokunulmazlığını ihlal etmek'', ''mala zarar vermek'', ''tehdit'', ''resmi belgede sahtecilik'' ve 'özel belgede sahtecilik'' suçlarından 48 ile 115 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması isteniyor. 

Aynı iddianamede, Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın da ''haksız ekonomik çıkar sağlamak amacıyla suç örgütü kurup yönetmek'', ''dolandırıcılık'', ''şike'' ve ''teşvik primi vermek'' suçlarından toplam 22 ile 72 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor. 

Aziz Yıldırım tarafından kurulan örgüte üye olduğu iddia edilen Fenerbahçe Spor Kulübü Asbaşkanı Şekip Mosturoğlu'nun da ''suç örgütüne üye olmak'', ''dolandırıcılık'', ''şike'' ve ''teşvik primi vermek'' suçlarından 6 yıl 9 ay ile 21 yıl 3 ay arasında hapis cezasına çarptırılması talep edilen iddianamede, benzer suçlamalara ilişkin olarak Fenerbahçe Spor Kulübü yöneticileri İlhan Ekşioğlu'nun 19,5 yıl ile 65 yıl 3 ay, Alaeddin Yıldırım'ın 5 yıl ile 16 yıl 8 ay, Fenerbahçe Spor Kulübü Mali İşler Müdürü Tamer Yelkovan'ın 16 yıl 2 ay ile 53 yıl 8 ay, Fenerbahçe Spor Kulübü Amatör Şubeler Koordinatörü Cemil Turan'ın 8 yıl ile 26 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması öngörülüyor. 

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkan Vekiliği görevinden istifa eden Göksel Gümüşdağ'ın ''haksız ekonomik çıkar sağlamak amacıyla kurulan suç örgütüne üye olmak'' ve ''şike'' suçlarından 2,5 yıl ile 7,5 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması istenen iddianamede, Beşiktaş Jimnastik Kulübü (BJK) eski yöneticisi Serdal Adalı'nın ''şike'' suçundan 1,5 ile 4,5 yıl arasında, BJK futbol takımları genel direktörü Tayfur Havutçu'nun aynı suçlamaya ilişkin 1 ile 3 yıl arasında hapis, Trabzonspor Kulübü Başkanı Sadri Şener'in ''teşvik primi verme girişiminde bulunmak'' suçundan 1 yıl 2 ay ile 3,5 yıl, Trabzonspor Asbaşkanı Nevzat Şakar'ın ''teşvik primi verme girişiminde bulunmak'' ve ''tehdit'' suçlarından 1 yıl ile 3 yıl 9 ay arasında hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor. 

Sivasspor Başkanı Mecnun Odyakmaz'ın da ''örgüt üyesi olmak'' ve ''şike'' suçlarından 2,5 ile 7,5 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması istenen iddianamede, sözleşmeleri fesh edilen Eskişehirspor Teknik Direktörü Bülent Uygun'un 5 yıl 3 ay ile 16 yıl 9 ay arasında, sportif direktörü Ümit Karan'ın da 2 yıl 9 ay ile 9 yıl 3 ay arasında hapse çarptırılmaları isteniyor. 

Futbolcu İbrahim Akın'ın ''şike'' ve ''teşvik primi'' suçlarından 2 yıl 9 ay ile 8 yıl 3 ay arasında hapis cezasına çarptırılması istenen iddianamede, futbolcu İskender Alın'ın da benzer suçlamalara ilişkin 1 yıl 9 ay ile 5 yıl 3 ay arasında hapis cezasına çarptırılması öngörülüyor. 

Futbolcu Serdar Kulbilge'nin ''dolandırıcılık'' suçundan 4 ile 14 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması istenen iddianamede, futbolcular Mahmut Boz ve Murat Şahin'in de aynı suçlamaya ilişkin 2 ile 7 yıl hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor. 

Emmanuel Emenike, İlhan Çelikay, Korcan Çelikay, Mehmet Yıldız ve Mustafa Ulaş Ortakaya hakkında ''şike'' suçundan 1 ile 3'şer yıl arasında hapis cezası istenen iddianamede, Gökçek Vederson, Sercan Yıldırım ve Sezer Öztürk'ün de ''teşvik primi'' suçlamasına ilişkin 9 ay ile 2 yıl 3'er yıl arasında hapis cezasına çarptırılması öngörülüyor. 

İddianamede, diğer sanıkların da benzer suçlamalara ilişkin 1 ile 24 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmaları isteniyor.



AA