Kılıç, Spor Genel Müdürü Yunus Akgül ile birlikte Ankara'da yapımı devam eden, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Spor Genel Müdürlüğüne tahsis edilecek hizmet binasının inşaatını ziyaret etti.

Burada inşaatın son durumuyla ilgili bilgi alan Kılıç, inşaatta görev yapan işçilerle tek tek tokalaşarak çalışmaların nasıl gittiğini sordu. Kılıç, gazetecilerin şike iddialarına yönelik soruşturması ile ilgili olarak, ''Futbolla ya da futbol dışı branşlarla da ilgili olsa hep düşünmemiz gereken değer, Türkiye Cumhuriyeti'nin bir hukuk devleti olduğu ve hukuk devletinde atılan bütün adımların hukukun yazılı kuralları çerçevesinde işlemek ve işletilmek mecburiyetinde olduğudur. Şu an sürmekte olan işlem yargısal bir işlemdir. Şike iddialarına yönelik soruşturma sürecini son aşamasına kadar hepimizin hukuk boyutunda bekleme mecburiyetimiz var'' dedi.

Soruşturmanın selameti açısından gerek ilgili tarafların, gerek siyasilerin, gerekse yazılı ve görsel medyanın bütün beyanlarında ve eylemlerinde son derece dikkatli olması gerektiğini kaydeden Kılıç, şunları söyledi:

''Bu süreçler hassas süreçlerdir. Hukukun bütün gerekleriyle tecelli edebilmesi için hukuk adamları dışında kalan isimlerin, kesinlikle söylemlerine dikkat etmesi gerekmektedir. Bu noktada tüm takımlarımızın taraftar gruplarına bu gibi önemli süreçlerde düşen öncelikli görev, aklı selim, sağduyu, sabır ve soğukkanlılığı ellerinden bırakmamalarıdır. Çünkü bu süreçler üzerinde siyasetin, devletin, hükümetin, iktidar yetkililerinin etkili olması zaten mümkün değildir.''

-''TÜRK YARGISI BAĞIMSIZDIR''-

Suat Kılıç, ne Gençlik ve Spor Bakanlığının ne de genel anlamda hükümetin bu sürece müdahale etme hak ve yetkisinin söz konusu olmadığına dikkati çekerek, ''Süreç başından itibaren bir hukuk ve yargılama süreci olarak cereyan etmektedir. Türk yargısı bağımsızdır. Bağımsız yargıya, Türk adaletine güven duymak mecburiyetindeyiz. Adaletin kararlarını soğukkanlı bir bekleyiş içinde, neticeleninceye kadar takip etmek zorundayız'' dedi.

Kılıç, ''Diğer branşlarda benzer durumlar söz konusu olabilir mi?'' sorusunu ise şöyle yanıtladı:

''Bunu bilmemiz mümkün değil. Eğer Türkiye'nin değişik yerlerinde, savcılarımıza intikal eden duyumlar, bilgiler, belgeler, ihbarlar söz konusuysa bu gibi durumlar olabilir ama şu an için bizim bilgimiz dahilinde böyle bir gelişme yok. Futbolla ilgili konuşulanlar var. Dediğim gibi bilenin de bilmeyenin de konuşmaması lazım. Şu aşamada konuşması gereken tek yer Türk yargısıdır. Yargının da konuşması sözle değil, tamamen kararlarıyla olacaktır.''

Bakan Kılıç, Türkiye Futbol Federasyonunun (TFF) bu gelişmelerin ardından nasıl bir yol izleyeceği sorulduğunda, ''TFF, doğrudan bakanlığımıza bağlı bir kurum değil. Kendi kararlarında, kendi yönetim anlayışında, tamamen tek başına hareket eden bir kurum. Kendi bünyesinde değerlendirilecek bir karar alma mekanizması var. Kararları futbol hayatımız açısından bağlayıcı, kulüpler açısından elbette bağlayıcı ama TFF ile bakanlığımız arasında hiçbir bağ söz konusu değil. TFF bu süreçte hangi adımları atar, ne yönde karar alır veya karar alır mı, almaz mı, bunu bilebilecek durumda değilim'' ifadelerini kullandı.

-''DEVLET BAKANLIKLARI İCRACI BAKANLIKLARA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ''-

61. hükümetin kuruluşundan hemen önce devlet bakanlıklarının, icracı bakanlıklara dönüştürüldüğünü kaydeden Kılıç, ''Bizim bakanlığımız da Gençlik ve Spor Bakanlığı adı altında icracı bir bakanlık olarak dizayn edildi. Bakanlığımız bünyesinde bir müsteşarlık, 2 müsteşar yardımcılığı, 2 yeni genel müdürlük, daire başkanlıkları gibi bürokratik bölümler var. Bununla birlikte Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Spor Genel Müdürlüğü adıyla bakanlığımıza bağlı genel müdürlükler arasında yerini aldı. Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü de bize bağlı birimler arasında dizayn edildi'' diye konuştu.

Seçim öncesi ve sorasında verilmiş sözleri hızlı bir şekilde yerine getirmek için gerekli adımları atmaya gayret edeceklerini ifade eden Kılıç, ''Bakanlığımızda çalışacak isimlerle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. En yakın zamanda kararnameler hazır hale gelir ve bu yeni isimleri sizlerle tanıştırırız'' dedi.

Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü dışındaki tüm birimleri yeni yapılan binaya almayı düşündüklerini anlatan Kılıç, sözlerini şöyle tamamladı:

''Yeni dönemde Gençlik ve Spor Bakanlığı, ne gençliği sporun gölgesinde, ne de sporu gençliğin gölgesinde bırakacak. Türkiye'de nüfusun 40 milyondan fazlası 30 yaşın altında. Doğudan batıya, kuzeyden güneye ülkemiz gençliğini geleceğe hazırlamak üzere 'hiperaktif' diyebileceğimiz bir çalışma içinde olacağız ve bu bakanlığı gençleri yöneten bir bakanlık olarak dizayn etmeyeceğiz. Bu bakanlığı, gençlik politikalarını Türk gençliği ile birlikte oluşturan bir bakanlık anlayışıyla dizayn edeceğiz.''(Zaman)