Dünya yıldızlarına milyon dolarlar ödeyerek transfer eden kulüplerin, futbolcuların aylık kazançlarını 886 ile 3 bin TL arasında gösterdiği tespit edildi.


Müfettişler denetim için düğmeye bastı

Türkiye Futbol Federasyonu'ndan Spor Toto Süper Lig, Bank Asya ve diğer liglerde mücadele eden kulüplerde top koşturan futbolcularla ilgili yazı istendi.

Federasyon’un gönderdiği bilgilerle kulüplerin SGK'ya yaptıkları prim bildirimleri karşılaştırıldı.

Kurum yapılan işçilik bildirimlerinde prim kaçırıldığını tespit eden müfettişler kulüpleri denetim yapılacak 'riskli gruplar' içine aldı.

Dünya yıldızlarına milyon dolarlar ödeyerek transfer eden kulüplerin aylık futbolcu kazançlarını 886 lira ile 3 bin lira arasında gösterdiğini tespit eden müfettişler önümüzdeki günlerde takımların kapısını çalacak.

Yapılacak incelemelerde ilk tespitler doğru çıktığı takdirde kulüplere ağır idari para cezaları uygulanacak.


Faturalara sıkı takip

Bu arada kayıtdışı istihdamla mücadele kapsamında banka kayıtları, elektrik, su, telefon faturaları ile Alo 170 şikayet hattı sayesinde 1 milyon sigortasız işçi kayda girdi.

SGK, şimdi de kayıtlı görünen ancak maaşı düşük gösterilen kişilerin peşine düştü.

Bu kapsamda yürütülecek 2012 denetimlerinde asgari işçilik incelemeleri yapacak müfettişler, asgari ücret alıyor gösterilen ve primi düşük ödenen 4 milyon 730 bin işçiyi tek tek inceleyecek.

İşyerlerine baskın Sosyal güvenlik kara deliğine neden olan düşük prim yatırmanın önüne geçmek için Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı yıl boyunca 5 sektörde en az 750 işyerine gidecek.


Düşük prim işçinin emekli maaşından çalıyor

Primlerin düşük yatırılması devletin kasasına verdiği zarar kadar işçinin de emekliliğinden çalıyor.

Yeni emeklilik sisteminde ne kadar çok prim yatırılırsa emekli maaşı o kadar çok yüksek olacağı için geliri düşük gösterilenlerin maaşları da düşük olacak.

Bu durum milyon dolarlar kazanan futbolcuları etkilemese de diğer sektörlerde çalışan işçilerin mağduriyetine sebep oluyor.


(Kaynak: Bugün)