Gül, hapis cezalarını 5-12'den 1-3 yıla düşüren yasayı bu kez geri çeviremeyecek; ancak Anayasa Mahkemesi'ne dava açabilecek. Devletin zirvesinde bu gelişmeler yaşanırken kanun, Gül'ün imzasının hemen ardından Resmî Gazete'de yayımlanacak. Hukukçulara göre 31 tutukludan 'şike yapmak' ve 'teşvik primi vermek'le suçlananların tahliyesi hemen başlayacak. 'Silahlı suç örgütü kurmak ve üyesi olmak'la itham edilenler ise Metris Cezaevi'nden çıkamayacak.

Üzerinde değişiklik yapılan yeni yasanın, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayı sonrasında Resmî Gazete'de yayımlanması ihtimali üzerine zanlıları heyecan sardı. Bu hafta içerisinde netleşmesi beklenen sürecin akabinde Metris'in konuklarından birçoğu gün ışığına kavuşacak. Çünkü yasadaki yeni düzenleme kapsamına giren suçlardan dolayı yargılama aşamasında, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun ihtisas mahkemesi olarak görevlendireceği, asliye veya ağır ceza mahkemeleri yerine sulh ve asliye mahkemeleri yetkili olacak. Nitekim avukatlar, sadece şikeye bulaşanların, ceza alt sınırının 1'den 3 seneye gerilemesiyle tutukluluk hallerinin ortadan kalkacağını söylüyor. Bu yorumlar üzerine Beşiktaş Teknik Direktörü Tayfur Havutçu, Siyah-Beyazlı idarecilerden Serdal Adalı ve Sivasspor kalecisi Korcan Çelikay gibi sanıklara tutuksuz yargılanma yolu açılıyor.

Savcı Mehmet Berk'in, 'çıkar amaçlı silahlı suç örgütü kurmak ve üyesi olmak' iddialarını yönelttiği şahıslar ise hapis cezaları azaltılsa dahi özel yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sevk edilecek. Özel yetkili mahkemelerin bakacağı davalar, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 250. maddesinde geçiyor. TCK'nın 220. maddesinde yer alan, 'haksız ekonomik çıkar sağlamak amacıyla silahlı suç örgütü kurup yönetme suçu' da özel yetkili mahkemenin görev alanına giriyor. Bununla ilişkin olarak Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, Sarı-Lacivertli idarecilerden Şekip Mosturoğlu ile İlhan Yüksel Ekşioğlu, Sivasspor Kulübü Başkanı Mecnun Odyakmaz ve Teknik Direktör Bülent Uygun'un serbest kalamayacağı vurgulanıyor.

Rusya'da forma giyen Emenike men edilebilir

Fenerbahçe'den Rus ekibi Spartak Moskova'ya transfer olan Emmanuel Emenike'yle ilgili haberler Rusya'da yankı bulmaya başladı. Rus basınından Lifesport'ta yer alan haberde; Türkiye'de devam eden şike soruşturmasıyla ilgili bilgi verildi. FIFA'nın Emenike ile Türkiye Futbol Federasyonu'ndan resmi bir başvuru aldığı ve bu bildirimde Nijeryalı forvetin futbol oynamasının yasaklanmasının istendiği belirtildi. Emmanuel Emenike'nin menajeri ise futbolcusunun masum olduğunu savundu.



Zaman