İSTANBUL - Güney Afrikalı atlet Oscar Pistorius, olimpiyat tarihinde ilk kez protez bacakla yarışan sporcu olarak tarihe geçecek. ‘Blade Runner’ olarak anılan sporcu, Londra’da Cumartesi günü 400 metre koşusunda karbon fiberden yapılan yapay bacaklarıyla koşacak.

Pistorius’un protez bacakla yarışlara katılmasının diğer atletler karşısında üstünlük sağladığı iddia edildi. 2008 Pekin Olimpiyatları’ndan men edilen atlet, bu kararı mahkemeye taşıdı. Mahkemenin verdiği son karar diğer sporculardan üstün şartlarda yarışmadığını kanıtladı.

Mashable’ın haberine göre Colorado Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada, Oscar Pistorius’un tükettiği oksijen miktarı diğer atletlerle karşılaştırıldı. Sonuç olarak, Pistorius’un diğer atlerle aynı miktarda enerji harcadığının kanıtlanmasıyla davayı kazandı.

Pistorius, protez bacak kullananan on binlerce insandan biri ancak 400 metreyi 50 saniyeden az koşarak içlerinden en hızlısı.

Güney Afrikalı atletin kulladığı protez bacaklar ‘Cheetah’ (Çita) olarak biliniyor. April Holmes ve Marlon Shirley’de paralimpik olimpiyatlarda bu protezi kullanıyor. (NTV)