ÜSKÜP (AA) - Makedonya'nın başkenti Üsküp'te "Gelenek devam ediyor" temasıyla düzenlenen yağlı güreş turnuvasında Türkiye'den Serkan Üğdüler başpehlivanlığı elde etti.

Makedonya Kültür Bakanlığının finansal destek sağladığı turnuva, Üsküp'e bağlı Studeniçan Belediyesi ve Studeniçan Güreş Kulübü tarafından düzenlendi.

Studeniçan köyündeki turnuvaya, Türkiye ile farklı ülkelerden yaklaşık 200 güreşçi katıldı.

Etkinliğe Makedonya Başbakanı Zoran Zaev ve Studeniçan Belediye Başkanı Azem Sadiki'nin yanı sıra spor, kültür ve siyaset dünyasından birçok kişi ve sporsever katıldı.

Turnuvanın finalinde, Türkiye'den Üğdüler ile ev sahibi ülkeden Orhan İmeri karşı karşıya geldi. Uzun süren mücadelenin ardından Üğdüler, rakibini yenerek turnuvanın başpehlivanı oldu. Turnuvada üçüncülüğü Makedonyalı güreşçi Samir İbrahimi elde etti.

Makedonya Başbakanı Zaev, burada yaptığı konuşmada, yağlı güreş geleneğinin ülkenin zenginliklerinden biri olduğunu ifade ederek, bunu, Avrupa Birliği'ne (AB) de taşıyacaklarını belirtti.

Ülkesini Avrupa'da temsil eden böyle geleneklerden duyduğu memnuniyeti dile getiren Zaev, "Avrupa'da gittiğimiz her yerde kendimizi, sahip olduğumuz bu kültürel miras ve spor geleneğiyle tanıtmamız ve Avrupa'nın tüm gelişmiş ve demokratik ülkeleri ile omuz omuza olmamız için biz vatandaşların önünde ciddi bir karar ve kaçırılmaması gereken bir şans mevcut." şeklinde konuştu.

Makedonya'da gençlerin, atalarından gelen bu geleneğe sahip çıkmasından memnuniyet duyduğunu ifade eden Zaev, geleneği gelecek nesillere aktarmanın kendileri için bir görev olduğunu kaydetti.

Studeniçan Belediye Başkanı Sadiki de güreşin bu bölgelerde asırlık bir geçmişe sahip olduğunu söyleyerek, "Kültür ve spor yoluyla sadece geleneklerimiz korunmuyor, aynı zamanda ülkemizi dünya çapında da tanıtıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Makedonya ve Yunanistan arasındaki isim sorununu çözen anlaşmaya ilişkin 30 Eylül'de düzenlenecek referanduma da değinen Sadiki, bunu, ülkenin NATO ve AB üyeliği için tarihi bir şans olarak niteleyerek, bu sayede kültürel değerlerin daha kolay dünyaya tanıtılabileceğini vurguladı.

Yöresel yiyeceklerin ikram edildiği turnuvada, halk oyunları gösterileri yapıldı.