Aslında futbolda alışık olunan şiddet sahneleri bir engelli sporu müsabakasında yaşanınca kamuoyunda şok etkisi yarattı. SONRADAN anlaşıldı ki çıkan arbedenin sebebi ne maç gerginliği ne de maçla ilgili bir durum değil. Taraftarlar maça zaten kavga etmek amacı ile gelmişler. Olaylar sırasında polis bazı taraftarları gözaltına aldı ancak tamamı serbest kaldı. Medya da taraftarların özellikle engelli maçında olay çıkardıkları için tutuklanabilecekleri beklentisi oluştu ama bana soran herkese serbest kalacaklarını söylemiştim. Zira son değişiklikler ile “şiddeti önleme” kabiliyeti elinden alınan ‘Sporda Şiddeti Önleme Kanununa’ göre savcıların tutuklama talep etmesi bile mümkün değil.

KURALLARI BİLE BİLMEZLER!

SPORDA şiddet konusunda sorulması gereken asıl soru şiddetin sporda neden bu kadar yaygın olduğu. Bu cevabı ararken karşımıza “holigan” kavramı çıkmakta. Holganizm aslında bir takımı desteklemek ya da spor müsabakasını izlemek amacı ile değil, temel hedef olarak şiddeti alan, bu amaçla örgütlenen bir anlayış.

BU açıdan holigan ile taraftarı kesin olarak birbirinden ayırmak gerekmekte. Aslında holiganlar deyim yerinde ise takımın taraftarı değil, sadece “şiddetin” taraftarı durumundalar. Onlar için spor müsabakası ya da o an için destekledikleri takımın durumu hiç önem taşımamakta. Sadece bir yolunu bulup şiddete ulaşma amacındalar. Nitekim tekerlekli basketbol maçında gözaltına alınan kişilere “steps nedir?” diye sorulsa tahmin ediyorum çoğu cevap dahi veremezdi.

FUTBOL özelinde ve spor genelinde örgütlenmiş olan bu holiganların taraftarlardan ayıklanmasının tek yolu ise etkin yasalar ve bunların sıkı uygulanmasından geçiyor. Ancak sadece holiganları hedef almak da yeterli değil. Holiganizme sebep olan unsurların da üzerine gidilmesi gerekiyor. Bunların başında da maalesef bozuk kulüp yapıları gelmekte. Bir dahaki yazımda bu konuda neler yapılması gerektiğini irdeleyeceğim.

KÜÇÜK BİR HATIRLATMA YAPALIM

ŞU aralar transfer gündemi çok yoğun olduğundan sık sık şu takım şu oyuncu ile anlaştı ancak kulübü ile anlaşamadı gibi haberler çıkmakta. Buradan özellikle kulüplerimize transfer edilmesi istenen oyuncunun kulübünden izin almadan görüşme yapmak, hele ki anlaşma sağlamak FIFA kurallarına açıkça aykırılıktır ve transfer yasağına kadar giden yaptırımlar getirebilir. Bizde adet olduğu üzere cezayı yedikten sonra değil, şimdiden bunun farkında olalım.