Futbolda şike iddialarına yönelik başlatılan soruşturma kapsamında dün önemli bir gelişme daha yaşandı. Emniyet ve savcılık, olayla ilgili delil niteliği taşıyan belgelerin bir kısmını Türkiye Futbol Federasyonu'yla (TFF) paylaştı. 'Çok gizli' ibareli 4 klasör, İstinye'deki TFF merkezinde kamera sistemi, parmak izi ve şifreli giriş çıkışı olan kozmik bir odada muhafaza altına alındı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlar Şubesi, İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Mehmet Berk'in üst yazısı üzerine TFF'ye gönderilecek kayıtların ayrımını yaptı. Polis, öncelikle hangi delilleri teslim edeceğini belirledi. Soruşturmanın derinleştirilmesini etkileyecek hiçbir ipucunun dosyalara konulmaması için özel hassasiyet gösterildi. Gizliliğe büyük ölçüde riayet edilirken toplam 30 klasöre sığdırılan dosyaların ilk 4 klasörlük bölümünün birer fotokopisi çekildi. Örnekler, daha sonra Organize Suçlarla Şube Müdürlüğü ekiplerince öğleden sonra Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne getirildi. Savcı Mehmet Berk izinde olduğu için yerine bakan Hakan Karaali, dosyaları itinayla birer birer kontrol etti. Karaali'nin onayı üzerine klasörler, özenle adliyeden çıkarıldı ve polis koruması eşliğinde TFF'ye gönderildi. Belgeleri taşıyan otomobil, İstinye'deki binanın otopark girişinden TFF binasına girdi. Federasyon'a getirilen belgeler, arka kapıdan içeriye alındı ve teslim tutanağı düzenlendi.

Delillerde Spor Toto Süper Lig'in ikinci yarısında oynanan 19 maçla ilgili polisin tespitleri tek tek sıralandı. Telefon dinleme tutanakları, fiziki takip kayıtları, gizli kamera görüntüleri, ortam dinleme dökümleri, ele geçirilen silahların bilgileri ve şüpheli ifade tutanakları, Futbol Federasyonu'ndaki 'kozmik oda'ya konuldu. Federasyon yönetim kurulu üyeleri ile Başkan Mehmet Ali Aydınlar'ın dahi bakamayacağı şike dosyalarını, Futbol Federasyonu Etik Kurulu incelemeye aldı. TFF Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, önceki gün yaptığı açıklamada belgelerin çarşamba gününden itibaren kendilerine gönderileceğini kaydetmişti. Aydınlar, "Soruşturma henüz başlamadı. Yanlış karar almamak istiyoruz. Doğru karar almak istiyoruz. Belgeler bize geldikten sonra, 'Küme düşme olacak mı olmayacak mı?' buna karar vereceğiz." ifadelerini kullanmıştı.

Ligler, en erken ağustos sonunda başlayacak

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, futboldaki şike iddialarına yönelik soruşturmayla ilgili belgelerin kendilerine iletilmesini değerlendirdi. İstinye'deki TFF binasına girişte basın mensuplarının sorularını cevaplayan Mehmet Ali Aydınlar, ligin başlama takvimine en kısa sürede karar vermek istediklerini vurguladı. Ligin başlama takvimiyle ilgili konuyu uzatmak istemediklerini aktaran Aydınlar, "Bu hafta sonu mümkünse, değilse önümüzdeki hafta başında, liglere başlayacağımız tarihe karar vermek istiyoruz. Mevcut takvimde mi başlanacak, yoksa erteleme mi olacak, bunu netleştirmek istiyoruz." ifadelerini kullandı. TFF'ye iletilen belgelerle ilgili uygulanacak prosedüre değinen Aydınlar, 5 kişilik TFF Etik Kurulu'nun belgeler üzerinde çalışacağını anlattı. Aydınlar şöyle devam etti: "Belgeleri Etik Kurulu inceleyecek ve inceledikten sonra bir rapor verecek. 'Burada şike vardır, teşvik primi vardır veya yoktur' diyecek. Biz de Etik Kurulu'nun raporuna göre karar vereceğiz. Ne kadar belge geldi bilmiyorum. Biz hukukçu arkadaşlarımızla ve Etik Kurulu üyelerimizle görüşeceğiz. Bize bir süre verebilirlerse, ona göre karar verebiliriz. Sanıyorum birkaç gün evrakları incelemeleri gerekebilir. Ondan sonra bir karar verebiliriz. Görevde olduğumuz sürece ligler ağustos sonundan önce başlamayacak."

Aydınlar, belgeleri kendisinin görüp göremeyeceği şeklindeki bir soruya şu cevabı verdi: "İstersem görürüm ama görmeyeceğim. Etik bulmuyorum çünkü. Yönetim Kurulu, Etik Kurulu'ndan gelecek rapora göre talimatları uygulayacaktır. Bizim, (teşvik, şike var veya yok) deme şansımız yok. Bizim statümüze göre bu kararı verecek yer Etik Kurulu'dur. İncelemeyi onlar yapacak, bu kararı onlar verecek." Aydınlar, Fenerbahçeli yöneticilerin önceki günkü ziyaretini de yorumladı: "Şirket birleşmesi ile ilgili konuları vardı. Onu görüşmeye geldiler. Biz de yönetim kuruluyla görüştük." İSTANBUL CİHAN

Kartal, Avrupa için UEFA'yı bekliyor

Beşiktaş Kulübü, Kamuoyu Aydınlatma Kurumu'na (KAP) gönderdiği bilgilendirmede Ziraat Türkiye Kupası'nın Türkiye Futbol Federasyonu'na iade edilmesi kararı alındığını bildirdi. Açıklamadan satırbaşları şöyle: "İsnat edilen suçlamaların gerçeği yansıtmadığına dikkat çekmek, arkadaşlarımıza olan desteğimizi belirtmek ve onların suçsuz olduklarına olan tam inancımızı kamuoyuyla paylaşmak ve ayrıca kulübümüz ve arkadaşlarımız hakkında Ziraat Türkiye Kupası üzerinden yapılan spekülasyonların önüne geçmek amacıyla, dava neticelendirilinceye kadar kupanın Türkiye Futbol Federasyonu'na iade edilmesi kararı alınmıştır." Türkiye Futbol Federasyonu'nun, Avrupa kupalarına gidecek takımların 31 Mayıs 2011 tarihinde UEFA'ya bildirildiğini ve bu listenin şu an için aynen geçerli olduğunu 19 Temmuz 2011 tarihinde yinelediğini vurgulayan Siyah-Beyazlı kulüp, bu sezon UEFA Avrupa Ligi'ne katılım konusunda ise UEFA'nın kararlarına uyulacağınının altını çizdi: "Dolayısıyla şirketimiz, Avrupa kupalarına katılım hususunda tek yetkili kurumlar olan UEFA ve Türkiye Futbol Federasyonu'nun yukarıda yazılı açıklaması uyarınca hareket etmek durumundadır."

'İbrahim Akın'ın ifadesi Beşiktaş'ı bağlamaz'

DGM eski savcısı olan Beşiktaş Kulübü Asbaşkanı Engin Baltacı, Türkiye Futbol Federasyonu'nun objektif bir karar vereceğine inandığını, Fenerbahçe-Beşiktaş arasında oynanması gereken Süper Kupa maçının ertelenmesinin doğru bir karar olduğunu söyledi. İlk ifadesini baskı altında verdiğini belirten İstanbul Büyükşehir Belediyespor'un golcüsü İbrahim Akın'ın beyanlarını değerlendiren Baltacı, "İbrahim Akın'ın baskı altında olduğunu söylediği anda verdiği ifadesinde dahi, Beşiktaş Kulübü, Serdal Adalı, Tayfur Havutçu veya Ahmet Ateş'le ilgili, 6222 No'lu yasanın düzenlediği anlamda bir suçu düşündürecek haklı cümleler yok, suç atıfları yok. Zannediyorum kendisi ifadesindeki başka maçlarla ilgili olarak tutuklanmıştır." ifadelerini kullandı.

'Serdal Adalı, pazarlık yapacak bir insan değil'

Türkiye Yarış Atı Yetiştiricileri ve Sahipleri Derneği 2. Başkanı Bahadır Gödek, futbolda şike soruşturması kapsamında tutuklanan Beşiktaş Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Serdal Adalı'yı ziyaret etti. Gödek, Metris Cezaevi'nin önündeki açıklamasında, iyi gördüğü Adalı'nın, moralinin yerinde olduğunu söyledi. Gödek, "Kendisinde öyle suçluluk psikolojisi yoktu." dedi. Bir gazetecinin, "Adalı, İbrahim Akın'a at verdiği için yargılanıyor. Siz de derneğin 2. başkanısınız. Bu konu hakkındaki görüşleriniz nedir?" şeklindeki soruya Gödek, şu cevabı verdi: "Adalı, böyle bir pazarlık yapacak seviyede bir adam değil. İbrahim Akın ile böyle bir pazarlık yaptığına inanmıyorum."

Beşiktaşlı avukat, Fenerbahçeli oluyor!

Şike soruşturmasında tutuklanan Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın avukatlarından Faik Işık, soruşturmanın yürütülüş biçimine tepki gösterdi. Faik Işık, Beşiktaşlı iken Fenerbahçeli olacağını belirtti. Önceki gece geç saatlerde CNN TÜRK'te yayınlanan "Ne Oluyor?" programına katılan avukat Işık, "Bizim gördüğümüz deliller arasında Yıldırım'ın tutuklu kalmasını gerektirecek sebep yoktur." ifadelerini kullandı. Sanıkların haksız yere tutuksuz yargılandığını ileri süren Işık, sanıkların korkutulduğunu ve tehdit edildiğini iddia etti.

Aziz Yıldırım'a 'Kocaman' destek

Futbolda şike iddialarına yönelik soruşturma kapsamında tutuklanarak Metris Cezaevi'ne konulan Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın dün de tanınmış ziyaretçileri vardı. Sarı-Lacivertli yöneticilerden Ünal Uzun, Teknik Direktör Aykut Kocaman ile futbolculardan Emre Belözoğlu, Volkan Demirel ile Mehmet Topuz dün saat 14.30'da Metris Cezaevi'ne geldi. Ziyaretçiler, araçlarını cezaevi otoparkına bırakıp içeri girdi. Metris Cezaevi'nde yaklaşık 15 dakika kalan Uzun, Kocaman, Belözoğlu, Demirel ile Topuz, ayrılışları sırasında basın mensuplarının sorularını cevapsız bıraktı. MUTLU ÖZAY İSTANBUL



Zaman