İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Fuzuli Aydoğdu, "Futbolda şikede kumpası" soruşturmasını tamamladı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Fuzuli Aydoğdu tarafından hazırlanan 434 sayfalık iddianame Başsavcılık onayından geçerek İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’ne düştü. Mahkemenin iddianameyi kabul etmesi ya da reddetmesi için 15 günlük süresi bulunuyor. 

İddianamede Fetullah Gülen 1 numaralı şüpheli olarak yer aldı. Mehmet Baransu, Ekrem Dumanlı, İhsan Kalkavan, Hidayet Karaca ve FETÖ’nün başka soruşturmalarında tutuklu bulunan eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer ve Mutlu Ekizoğlu’nun da aralarında bulunduğu 15’i tutuklu, 19’u adli kontrol şartıyla serbest, 7’si firari 108 kişi şüpheli olarak gösterildi

İddianamede sanıklara, “silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek” “silahlı terör örgütü üyeliği”, “iftira” , “özel hayatın gizliliğini ihlal”, “haberleşmenin gizliliğini ihlal” ve “resmi belgede sahtecilik” gibi suçlamalar yöneltildi. .

İddianamede 76 müşteki bulunuyor. Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, asbaşkan Şekip Mosturoğlu, futbolcu Emmanuel Emenike, Beşiktaş'ın eski yöneticisi Serdal Adalı ve teknik direktör Rıza Çalımbay da müştekiler arasında. 

İŞTE O İDDİALAR

İddianamede şike soruşturmasının Gülen'in talimatıyla yapıldığı iddia edildi. Gülen'in bir sohbetinde "Futbol camiasına da girelim, kitleleri etkilemek için" gibi ifadeler kullandığı, bu sohbetten sonra Zaman gazetesinde bir toplantı yapıldığı belirtildi. İddianamede gazetedeki bu toplantıda ise şike soruşturmasının detaylarının konuşulduğu öne sürüldü. 
Hidayet Karaca, Ekrem Dumanlı, İlhan İşbilen ve Suat Yıldırım bu toplatıya katılanlar olarak iddianamede yer aldı.

AZİZ YILDIRIM NEDEN HEDEF OLDU? 

İddianamede Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım’ın FETÖ tarafından neden hedef olarak seçildiğine de değinildi. FETÖ’nün Aziz Yıldırım’ı ‘Ergenekoncu’ olarak tanımladığı ve askeri ihalelerde yer aldığından hedef aldığı iddianamede anlatıldı.

Öte yandan şike soruşturmasının o dönem Başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından başlatıldığı şeklinde FETÖ örgütü tarafından algı oluşturulmaya çalışıldığı da iddianamede belirtildi.

AMAÇ KAOS ÇIKARMAKTI

İddianamede Gezi Parkı eylemleri, 17-25 Aralık soruşturmaları ve MİT TIR’ları soruşturmaları ile birlikte Şike davasının da açılmasıyla FETÖ örgütünün toplumsal kaos oluşturmaya çalıştığı ifadeleri yer aldı.


Damla GÜLER / hurriyet.com.tr