720 sayfalık dosyaya göre, incelenen 22 maçın 3'ünde şike teşebbüsü, 2'sinde de teşvik primi girişimi tespit edildi. F.Bahçe'nin 6-0 kazandığı A.Gücü, 2-0 galip geldiği İstanbul Büyükşehir Belediyespor ve yine deplasmanda 4-2 üstün tamamladığı G.Birliği karşılaşmalarında şike teşebbüsünde bulunulduğu kaydedildi.

Trabzon'un 3-1'le geçtiği İstanbul Bş.Belediyespor maçı ile golsüz biten Eskişehir-Trabzonspor müsabakasında teşvik primi girişimi yapıldığı vurgulandı. Ancak 5 maçta da teşebbüsün sahaya yansımadığı görüşüne yer verildi.

Bununla birlikte Gençlerbirliği-Fenerbahçe ve Fenerbahçe-Ankaragücü maçlarındaki şike girişiminin yöneticiler eliyle yapılması sebebiyle kulübe izafe edilebileceği kaydedildi. Raporda, şike girişiminin mevcut olduğu belirtilirken teşebbüsü kimlerin yaptığı ortada bırakıldı.

Türkiye Futbol Federasyonu'nun herkesten gizlenen Etik Kurulu raporuna göre çarpıcı ayrıntılar yer alıyor. İncelemesi yapılan 22 maçtan 3 tanesinde şike teşebbüsü, 2'sinde de teşvik primi girişimi tespit edildi.

Fenerbahçe'nin 6-0 kazandığı Ankaragücü, 2-0 galip geldiği İstanbul Büyükşehir Belediyespor ve deplasmanda 4-2 üstün tamamladığı Gençlerbirliği maçları, şikeye teşebbüsünde bulunulan karşılaşmalar olarak göze çarptı.

Trabzonspor'un Avni Aker'de 3-1'le tamamladığı İstanbul Büyükşehir Belediyespor ve dış sahada golsüz eşitlikle biten Eskişehir maçlarıyla ilgili ise 'teşvik primi' girişiminin gerçekleştiği ifade ediliyor.

Ancak söz konusu 5 müsabakada da teşebbüsün sahaya yansımadığı tespitine yer veriliyor. Bununla birlikte Gençlerbirliği-Fenerbahçe ve Fenerbahçe-Ankaragücü maçlarındaki şike girişiminin yöneticiler eliyle yapılması sebebiyle kulübe izafe edilebileceği belirtiliyor.

Aynı şekilde teşvik girişiminin saptandığı Eskişehir-Trabzon maçındaki fiilin de Fenerbahçe Kulübü'ne izafe edilebileceği vurgulanıyor. Şike girişimi bulgusuna rastlanan Fenerbahçe-İBB ile Trabzon-İBB karşılaşmalarına ilişkin de ilginç bir ayrınta ortaya çıktı. İBB'li futbolcu İbrahim Akın ile menajeri Yusuf Turanlı'nın para aldıklarını itiraf ettikleri; dolayısıyla ortada bir şike girişiminin mevcut olduğu kaydedildi. Fakat bunu kimin yaptığı ortada bırakıldı.

Fenerbahçeli yöneticileri suçlamak için yeterli kanaat oluşmadığı dile getirildi. Bu yüzden girişimleri kulübe izafe etmenin doğru olmadığı öne sürüldü. Bu şike ve teşvik girişimini kimin yaptığı merak konusu oldu. Süper Lig maçlarıyla ilgili bölümü 450 sayfa olan raporda, bu ligden 22 maçla ilgili inceleme yapılmış.

ŞİKEYE TEŞEBBÜS

Fenerbahçe-Ankaragücü

(15 Mayıs 2011) 6-0

Fenerbahçe yetkililerinden İlhan Ekşio-ğlu'nun Cemil Turan, Yavuz Ağırgöl, Yusuf Turanlı'ya 400 bin dolar verdiği, bu paranın Mehmet Yenice tarafından MKE Ankaragücü futbolcularına iletileceğini düşündüğü, ancak dosyadaki bilgi ve belgelerden herhangi bir A.Gücü futbolcusu ile telefon görüşmesi yapılmadığı, bu ilişkinin Yenice üzerinden yürütüldüğünün düşünüldüğü, ancak gerçekte paranın Ankara'ya hiç götürülmediği halde Yenice'nin Ekşioğlu ile yaptığı telefon görüşmelerinde sanki para Ankara'da futbolculara dağıtılmış gibi bir izlenim vermeye çalıştığı anlaşılmaktadır.

Sonuç olarak; Aziz Yıldırım'ın, bu müsabakada somut olayla ilgisinin bulunmadığı, İlhan Ekşioğlu'nun, Cemil Turan'ın, Yavuz Ağırgöl'ün, Mehmet Yenice, Yadigar Boğa'nın, Yusuf Turanlı'nın şike teşebbüsünde bulunduğu...

Ekşioğlu'nun Fenerbahçe Yönetim Kurulu üyesi olması nedeniyle şike teşebbüsü eyleminin Fenerbahçe Kulübü'ne izafe edilmesinin uygun olduğu; ancak bu eylemden Fenerbahçe'nin diğer yöneticilerinin haberdar olduğuna ilişkin bir kanıta rastlanmadığı, özellikle Ekşioğlu'nun yönetim kurulu tarafından bu maçta yetkilendirildiğine ya da görevlendirildiğine dair bir belge ya da karara rastlanmadığı, ayrıca gözlemci raporlarında ve müsabakanın seyrinde Ankaragücü futbolcularının sahadaki oyunlarından şüpheye düşülmesini haklı kılacak bir anormallik gözlemlenmediği oybirliğiyle mütalaa olunur.

Teşvik primi iddialarında ise Trabzonspor Başkanı Sadri Şener'in 'teşvik primi verme fiili hakkında kanaat oluşturmaya kanıt bulunmadığı oybirliğiyle mütalaa olunur.

ŞİKEYE TEŞEBBÜS

Fenerbahçe-İBB

(1 Mayıs 2011) 2-0

İstanbul Büyükşehir Belediyesporlu futbolcu İbrahim Akın'ın, savcılık ifadesinde, bu maç için 100 bin Euro aldığını itiraf ettiği hatırlatıldı. Menajeri Yusuf Turanlı'nın itirafına da yer verildi.

Ancak sonuç ve değerlendirme bölümünde şöyle denildi: "Menajer Yusuf Turanlı ve İbrahim Akın'ın şike fiilini işledikleri hususunda itirafa dayalı bir şüphenin mevcut olduğu... Aziz Yıldırım, Bülent İbrahim İşcen, Ahmet Çelebi, İlhan Ekşioğlu, Abdullah Başak, Cemil Turan, Taner Yelkovan, Serkan Acar, Ali Kıratlı hakkında şike yaptığı veya teşebbüste bulunduğu yolunda kanaat oluşturmaya yetecek kanıt bulunmadığı...

İbrahim Akın ile Yusuf Turanlı arasındaki para ilişkisinin Fenerbahçe Spor Kulübü yetkilileri ile ilgisinin kurulamaması, gözlemci raporlarında ve müsabakanın seyrinde İBB'li futbolcuların sahadaki oyunlarından şüpheye düşülmesini haklı kılacak bir anormallik gözlemlenmemiş olması nedeniyle şike şüphesinin Fenerbahçe Spor Kulübü'ne izafe edilmesinin uygun olmayacağı oybirliğiyle mütalaa olunur."

ŞİKEYE TEŞEBBÜS

G.Birliği-Fenerbahçe

(7 Mart 2011) 2-4

İddia: Aziz Yıldırım'ın bir yandan Ekşioğlu bir yandan da menajer Mehmet Şen'e, Gençlerbirliği teknik heyetindeki bazı şahıslar ve bazı Gençlerbirliği futbolcuları üzerinden şike yapılması için talimat verdiği... Ekşioğlu'nun menajer Doğan Ercan vasıtasıyla Gençlerbirliği futbolcuları ile irtibata geçerek kötü oynamaları ve maçın Fenerbahçe lehine sonuçlanması karşılığında para almaları konusunda anlaştıkları...

Ercan'ın 1 Mart'ta Ekşioğlu'nun ofisinde buluştukları, Ercan'ın Ekşioğlu'na bazı futbolcularla konuşup anlaştığını aktardığı, anlaşmanın Gençlerbirliği Genel Müdürü Zafer Önder İpek üzerinden sağlandığı... 5 Mart'ta Ekşioğlu'nun Kandilli iskelesinde Ercan'la buluşarak şike konusunda anlaşma sağlanan futbolculara ilk taksit olarak müsabakadan sonra dağıtılması için 100 bin dolar parayı teslim ettiği ve bu teslimatın yapıldığına dair Aziz Yıldırım'a bilgi verdiği...

Diğer yandan Aziz Yıldırım'ın talimatı ile Mehmet Şen'in Gençlerbirliği yardımcı antrenörü Cengiz Demirel vasıtasıyla kaleci Serdar Kulbilge'ye ulaşarak para karşılığı anlaştıkları, Kulbilge'ye sezon sonu Fenerbahçe'ye transfer sözünün verildiği...

TEŞVİK GİRİŞİMİ

Eskişehir-Trabzonspor

(22 Nisan 2011) 0-0

İlhan Ekşioğlu'nun, Şekip Mosturoğlu'nun, Ümit Karan'ın, Ali Kıratlı'nın, Zafer Tü-zün'ün teşvik primi teşebbüsü içinde olduğuna dair makul şüphe bulunduğu... İlhan Ekşioğlu ile Mosturoğlu'nun Fenerbahçe yönetici olmaları nedeniyle fiillerinin Fenerbahçe Kulübü'ne izafe edilebileceği, ancak gözlemci raporlarında ve müsabakanın seyrinde, Eskişehirsporlu futbolcuların sahadaki oyunlarından şüpheye düşülmesini haklı kılacak bir anormallik gözlemlenmediği oybirliğiyle mütalaa olunur.

Şike iddialarıyla ilgili olarak; Zeki Mazlum'un Trabzonspor adına şike fiilini işlemediği veya buna teşebbüs etmediği, Bülent Uygun ve Halil Ünal'ın şike fiilini işlemediği veya buna teşebbüs etmediği oybirliğiyle mütalaa olunur.

TEŞVİK GİRİŞİMİ

Trabzonspor-İBB

(15 Mayıs 2011) 3-1

İbrahim Akın, savcılıkta kendisine Yusuf Turanlı'dan gelen teşvik primi teklifini kabul ettiğini bildirmesine rağmen daha sonra kurulumuza bu itirafı savcılıkta psikolojik baskı altında yaptığını ifade etmiştir.

Ama cumhuriyet savcılığında müdafi eşliğinde itirafta bulunmuş olması sebebiyle teşvik primi iddiasının doğru olduğu hususundaki şüphe mevcudiyetini korumaktadır. Ancak Yusuf Turanlı'nın iddia olunan teşvik primi parasını kimden aldığına, Fenerbahçe Kulübü'nden Yusuf Turanlı'ya İbrahim Akın ve İskender Alın'a teşvik primi olarak ödenmek üzere bir para gönderildiğine dair bir iddia ve delilin de mevcut olmadığı görülmüştür.

Sonuç olarak; Yusuf Turanlı'nın teşvik primi fiilini işlediği hususunda itirafa dayalı bir şüphenin mevcut olduğu, İbrahim Akın'ın teşvik primi fiilini işlediği hususunda itirafa dayalı bir şüphenin mevcut olduğu, Aziz Yıldırım ve İlhan Ekşioğlu hakkında teşvik primi fiilini işlediği veya buna teşebbüs ettiği yolunda kanaat oluşturmaya yetecek kanıt bulunmadığı...

PFDK'ya sevk edilen diğer 17 karşılaşma

Manisaspor-Trabzonspor

(21 Şubat 2011) 1-2

Maçtan 3 gün önce İlhan Ekşioğlu, Serkan Acar, Tamer Yelkovan ve Cemil Turan'ın Manisaspor Teknik Direktörü Hikmet Karaman'ı ziyaret ettiği, futbolcuların maça asılmayacağı iddiaları üzerine rahatsızlıklarını ilettikleri, Aziz Yıldırım'ın 10 gün önce kulüp başkanı Kenan Yaralı'ya 500 bin dolar gönderdiği fakat yenilmeleri nedeniyle 1 ay sonra 125 biner dolarlık 4 parça halinde paranın iade edildiği iddiaları...

Değerlendirme ve sonuç: Ziyaret Aziz Yıldırım, Serkan Acar ve Hikmet Karaman tarafından doğrulanmıştır. Yıldırım'ın Yaralı'ya borç verdiğine ilişkin beyanlarının samimi olduğu kanaati oluşmuştur.

Banka havalesinin 10 Şubat 2011 gibi karşılaşmadan yaklaşık 10 gün önce gerçekleştiğinin altı çizilmelidir. Böyle bir durumda şayet teşvik primi amaçlı olsaydı, maçtan 3 gün önce Serkan Acar ve Cemil Turan tarafından teknik sorumlu Karaman'ın ziyaret edilmesine gerek kalmazdı. Para alışverişinin borç olduğu ve hayatın olağan akışına uygun olduğu değerlendirilmiştir.


Fenerbahçe-Kasımpaşa

(26 Şubat 2011) 2-0

Cemil Turan'ın kaleci Fırat Kocaoğlu ile 100 bin dolar karşılığında anlaştığı, maç sonrası şahısların kendi aralarında anlaşarak şike parasını 75 bin dolara düşürdükleri ve paranın ödendiği iddiası...

Değerlendirme ve sonuç: Kaleci Murat Şahin, bu maçta oynamadığını ama Mehmet Yenice'nin Fenerbahçe-Ankaragücü maçı öncesinde kendisiyle irtibata geçerek şike konusunda aracılık yapması için teklifte bulunduğunu, bunu kabul etmediğini beyan etmiştir.

Kayserispor-Manisaspor

(4 Mart 2011) 1-2

İddia: 2 Mart 2011 tarihinde Aziz Yıldırım ile İlhan Ekşioğlu arasındaki telefon görüşmesinde Ekşioğlu'nun "Vaziyet gayet iyi... 3 tarlayı da sürdük yani" dediği. 4 Mart'ta oynanan Kayseri-Manisa, 6 Mart'ta oynanan Bursa-İBB maçı ve aynı gün oynanan Beşiktaş-Trabzon müsabakasında şike yapıldığı iddiası...

Sonuç: Aziz Yıldırım, Ekşioğlu ve Önder Turacı'nın teşvik primi fiilini işlemediği ve teşebbüs etmediği....


Bursaspor-İBB

(6 Mart 2011) 1-1

Değerlendirme ve sonuç: Aziz Yıldırım ile İlhan Ekşioğlu arasında bu müsabakaya ilişkin olarak teşvik primi verilmesi kararı ya da yönlendirmesi konusunda somut bir görüşmenin bulunmadığı... Bu kişilerin arasındaki görüşmelerde 'Üç tarlayı da sürdük' şeklindeki ifadenin, üç maç hakkında dua edildiğine ilişkin olduğunun belirtilmesi; Ekşioğlu ile Kıratlı arasındaki görüşmeler şüphe oluştursa da Fenerbahçeli yöneticilerin ya da onların aracısının futbolcularla görüştüğü, teşvik primi vaadinde bulunduğu hususunun kanaat oluşturmaya yetmediği düşünülmekte.

Beşiktaş-Trabzonspor

(6 Mart 2011) 1-2

Aziz Yıldırım'ın şike veya teşvik primi fiilini işlemediği ve teşebbüs etmediği oybirliğiyle mütalaa olunur.

Fenerbahçe-Konyaspor

(13 Mart 2011) 2-0

Şike fiilini işlemediği ve teşebbüs edilmediği.

Galatasaray-Fenerbahçe

(18 Mart 2011) 1-2

Şike veya teşebbüs yok ama Etik Kurulu'na sevk.

Gençlerbirliği-Trabzonspor

(20 Mart 2011) 1-2

Aziz Yıldırım'ın teşvik primi fiilini işlediği yönünde kanıt bulunmadığı oybirliğiyle mütalaa olunur.

Eskişehir-Fenerbahçe

(9 Nisan 2011) 1-3

Değerlendirme ve sonuç: Şekip Mosturoğlu'nun avukat Sami Dinç kanalıyla maçtan önce 3 Nisan 2011 tarihinde rakip takım oyuncusu Sezer Öztürk ile transfer görüşmeleri yürüttükleri anlaşılmış, fakat bu görüşmelerin şike amaçlı olduğu yolundaki iddiayı haklı gösterecek somut delillere rastlanmamıştır.

Müsabakadan iki gün önce Fenerbahçe kongre üyesi Ali Kıratlı'nın Eskişehirspor Teknik Direktörü Bülent Uygun ile temas etmesinin talimata aykırılık yönünden değerlendirilmek üzere ilgili kurula sevki uygun olacaktır.

Galatasaray-Trabzonspor

(10 Nisan 2011) 0-1

Aziz Yıldırım'ın teşvik primi fiilini işlemediği veya buna teşebbüs etmediği...

Trabzonspor-Bursaspor

(17 Nisan 2011) 1-0

Aziz Yıldırım'ın teşvik primi fiilini işlediği veya buna teşebbüs ettiği kanaatini uyandıracak kanıt bulunmadığı...

Bucaspor-Fenerbahçe

(24 Nisan 201) 3-5

Şike fiili veya teşebbüs yok.

Karabükspor-Fenerbahçe

(8 Mayıs 2011) 0-1

Şike yapmadıkları, teşebbüste bulunmadıkları.

Sivasspor-Fenerbahçe

(22 Mayıs 2011) 3-4

Şike veya şikeye teşebbüs konusunda kanaat oluşturmaya yetecek kanıt bulunmadığı.

Bucaspor-Trabzonspor

(8 Mayıs 2011) 1-2

Sadri Şener ve Nevzat Şakar hakkında herhangi bir şüphe bulunmadığı.

Karabükspor-Trabzonspor

(22 Mayıs) 0-4

Herhangi bir şüphe yok.

Beşiktaş-İBB

Türkiye Kupası finali (11 Mayıs 2011) 6-5

Kurulumuzda oluşan güçlü kanaat, İbrahim Akın ve İskender Alın'ın menajeri olan Yusuf Turanlı'nın iki oyuncunun Beşiktaş gibi büyük bütçeli bir takıma transfer edilerek alacağı komisyonu elde etmeye çalıştığı, bu amaçla iki takımın oynayacağı final maçını kullanmak istediğidir.

Bu amaçla, her iki futbolcuya da transferin sonradan bozulmaması adına, final maçında kendilerini sıkmamaları, rahat oynamaları teklifini birkaç kez tekrarlamıştır. Ancak anılan futbolcuların dosya kapsamında bu isteği olumlu yanıt verdikleri kanaati kurulumuzda oluşmamıştır.

Beşiktaş yöneticileri ve teknik direktörünün de bu futbolculara şike yapmalarına ilişkin bir taleplerinin sporculara ya da doğrudan menajerleri Yusuf Turanlı'ya ulaştığına dair hiçbir kanıt bulunmamaktadır.

Savcılıkta itirafta bulunan İbrahim Akın'ın, Fenerbahçe ile oynanan lig maçında şike yaptığını itiraf ederken Beşiktaş maçında kesinlikle yapmadığını belirttiği görülmektedir.

Şikeye ilişkin etkin bir şüphe oluşmamıştır. Serdar Adalı, Cengiz Zülfikaroğlu, İbrahim Akın ve İskender Alın'ın şike yapmadığı veya teşebbüste bulunmadığı, Yusuf Turanlı'nın şike teşebbüsünde bulunduğu oybirliği ile mütalaa olunur.

Karar yarın açıklanabilir

Yıldırım Demirören başkanlığındaki TFF Yönetim Kurulu'nun aldığı kararlar sonrası gözler Disiplin Kurulu'na çevrildi. Yoğun bir mesaiye giren PFDK, 16 takımla ilgili süreci tamamlamak üzere. Kulüplerin verdikleri savunmayı değerlendiren PFDK'nın yarın yapılacak toplantıda, dosyaları tek tek karara bağlaması ve cezaları açıklaması bekleniyor.

Disiplin Kurulu'nun ardından gözler Tahkim Kurulu'na çevrilecek. PFDK ceza verirse muhtemelen her takım itiraz edecek. Tahkim, 7 gün itirazları değerlendirecek. Bu süre dolduktan sonra Tahkim, son noktayı koyacak. Tahkim Kurulu'nun aldığı karara herhangi bir itiraz mercii bulunmuyor.


ZAMAN