Canikli: Şike yasasını aynen Köşk'e göndermekten yanayız

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, şike cezalarında indirim öngören ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından bir kez daha görüşülmek üzere TBMM'ye geri gönderilen yasa için ''Biz AK Parti Grubu olarak, yasayı aynen Köşk'e göndermekten yanayız'' dedi.

Canikli, Mecliste gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

AK Parti olarak kararlarını değiştirecek bir hususun söz konusu olmadığını belirten Canikli, ''Takdir Cumhurbaşkanınındır. Anayasal yetkisini kullanmıştır'' dedi.

Canikli, yasayla ilgili olarak bundan sonra ne yapılacağı sorusuna ise ''Biz AK Parti Grubu olarak, yasayı aynen Köşk'e göndermek taraftarıyız'' cevabını verdi.

MHP Lideri Bahçeli: Sözümüzün arkasında duracağız

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada şike yasasındaki değişikliğin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından veto edilmesine değindi.

Kanun değişikliğinin 4 partinin katılımı ve işbirliği ile çıkartıldığını hatırlatan Bahçeli, sözlerini şöyle sürdürdü: Kanun değişikliği, tekrar Meclis gündemine aynı haliyle gelirse, biz sözümüzün ve kararlılığımızın sonuna kadar arkasında duracağız. Meclis iradesinin sulandırılmasına ve milletimiz nezdinde değersizleşmesine tahammülümüz yoktur ve muhataplarımızı da aynı yaklaşım ve kararlılık içinde görmeyi istememiz en tabii hakkımızdır. Doğaldır ki, zihniyet değişmeden ve ahlaki prensipler her alana hakim olmadan sırf hukuki kaidelerle sorunların üstesinden gelmek mümkün değildir. Buna inandık ve inanıyoruz." dedi.

CHP'li Toprak: İmzamızın arkasındayız

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, "Türk sporu büyük bir kaosun içindedir. Sayın Cumhurbaşkanın vetosu kaotik ortamın daha da derinleşmesine neden olmuştur. Parti olarak attığımız imzanın arkasında duruyoruz" dedi.

TBMM'nin sporu siyaset üstü bir konu olarak gördüğünü ve bu çerçevede bir tavır ortaya koyduğunu belirten Toprak, şöyle dedi:

"Daha önce çıkan yasanın eksikliklerini gidermek ve spordaki belirsizliği ortadan kaldırmak parlamentonun görevidir. Bu durum parlamentonun görevleri arasında yer alan olağan bir durumdur. Türk futbolunda bir kaos yaşanıyorsa parlamentonun görevi yaşanan olumsuzluklara çözüm üretmektir.

Bugün Milli Takımımız Avrupa Şampiyonasına katılamıyorsa bu belirsizlik ve kaostan dolayıdır. Bu veto ile birlikte sporumuzdaki kaos devam edecektir. Buna ek olarak takımların sponsorluk, canlı yayın, bilet gelirleri, malzeme satışlarındaki düşüş daha da artacaktır. Ekonomik alanda yaşanan kriz çoğu kulübü iflasın eşiğine getirecektir.

Sonuç olarak biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak attığımız imzanın arkasındayız. TBMM'nin itibarı ve güvenirliğinin zedelenmemesi için bütün partiler attıkları imzanın arkasında durmalılar. Eğer futbolumuz kaosa teslim edilirse çok uzun yıllar toparlanamayacaktır. Bunun vebali herkesin boynunda olacaktır."

BDP Genel Başkanı Demirtaş: Kanuna muhalefet edeceğiz

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, şike yasasını dört değil üç parti grubunun birleşerek yaptığını ifade ederek, kendilerin hayır oyu kullanacağını söyledi.

Demirtaş partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, ''Bu yasalar o kişilerle ilgiliyse zaten kişiye özgü yasa çıkarma girişiminin kendisi hatalıdır. 6-7 ay önce çıkarılmış yasayı o kişiler tutuklandı diye değiştirmeye çalışmak ilkesizliktir'' dedi. Demirtaş, şunları dile getirdi:

''Şike davasının altından çok şeyler çıkabilir. Büyük siyasi, ekonomik oyunlar oynanıyor. Çok büyük rantlar söz konusudur. Basit sıradan ceza artırımı veya indirimi söz konusu değildir. Savcılar nereye kadar gidebiliyorsa gitmeliler. Nereye uzanıyorsa uzanmalıdır. İçeride bulunanlar da konuşacaksa bugün konuşmalıdır.

Kanun bir daha gelirse daha detaylı muhalefet edeceğiz. Gerekirse Meclis Soruşturması açılmasının peşine düşeceğiz. Bu ülkede mağdur olan yüz binlerce insan var. Hangi birinin mağduriyetini gidermek için seferber oldu bu Meclis. Biz şikeciliğe izin vermeyeceğiz, Meclisin de şike yapmasına izin vermeyeceğiz.''