Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu, Haziran 2012'de Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu'nun (PFDK) şike ve teşvik dosyasında yer alan tüm cezaları onadı. Buna göre şahıslar ceza alırken, kulüpler için herhangi bir yaptırım olmadı. Aradan geçen bir yılda 'konu kapandı' diye düşünülüyordu. Ancak dün akşam UEFA'dan gelen sert cezalar(Tahkim tarafından onanırsa), orta ve uzun vadede krizin habercisi oldu.
 
Fenerbahçe'ye 2+1 yıl, Beşiktaş'a 1 yıl Avrupa kupalarından men eden UEFA, kulüplere ceza vermeyen TFF'ye 'Kararlarınızı yeniden gözden geçirin. Bizim kararlarımız doğrultusunda yeni bir inceleme başlatın' uyarısı/tavsiyesinde bulunabilir. UEFA, Tahkim Kurulu tarafından cezaların onanması halinde harekete geçebilir veya Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi (CAS) sürecinin sona ermesini bekleyebilir. TFF'nin UEFA kararına rağmen yeni yargılamayı kabul etmeme hakkı bulunuyor. Ancak böyle bir yaklaşım, UEFA ve FIFA tarafından Türkiye 'yi uluslararası organizasyonlardan men edilmesi tehlikesini de beraberinde getirebilir.
 
İstanbul Baraosu Spor Hukuku Komisyonu Başkanı Alpay Köse, Avukat Emin Özkurt ve Avukat Metin Ünlü, bu karışık gündemi radikal.com.tr için yorumladı ve olası senaryolarla ilgili bilgiler verdi.

1- UEFA-TFF ARASINDA NEŞER YAŞANACAK?

İstanbul Barosu Spor Hukuku Komisyonu Başkanı Alpay Köse: Şu an için TFF, UEFA'daki hukuksal sürecin bitmesini bekleyecek. UEFA'nın tavrına göre strateji belirleyecek. UEFA hukuksal sürecin bitmesinden sonra kendi kararları ile TFF kararları arasındaki çelişkinin giderilmesini direkt ya da endirekt olarak isteyebilir. Daha önce bunun örnekleri mevcut. Endirekt, perde arkasında baskı yoluyla olur ki bunu yapma ihtimali daha yüksek. Çünkü kendisini hukuksal bir sıkıntıya sokmak istemez. Bunun karşısında TFF'nin tavrı belirleyici olacaktır.

Avukat Emin Özkurt: Şu aşamada UEFA'nın TFF'ye bir yönlendirmede bulunması mümkün değil, henüz bunun için çok erken. Zira öncelikle UEFA kendi hukuk sürecini tamamlamalı. UEFA Tahkim Kurulu'na yapılacak itirazlar bir neticeye bağlanmalı, ancak bundan sonra bir gelişme bekleyebiliriz. Öte yandan UEFA'nın nihai kararına karşı bir de CAS itirazı söz konusu olabilir. Bunun da seyri önemli. Tüm bunları belirtmekle birlikte şunu da vurgulamak lazım, bu gelişmelerin Türkiye'ye yansıması öyle veya böyle olacak. UEFA, TFF ile konuyu ele alacak, şu aşamada yaklaşımı nasıl olur kestirmek güç. Acaba ısrarcı ve dayatmacı bir duruş mu sergiler, bu henüz belli değil. UEFA kendi iç hukuk sürecinin sonuçlanmasını bekleyecektir. Karar, UEFA Tahkim Kurulu'ndan çıktıktan sonra TFF ile iletişime geçilmesi olasıdır.

Avukat Metin Ünlü: UEFA'nın verdiği bu kararın yürürlüğe girmesi için Tahkim Kurulu'ndan onanarak geçmesi lazım. Tahkim Kurulu'nun kararına karşı CAS'a gidildiği taktirde kararların infazı engellenmez. Gerek Trabzonspor gerekse TFF'nin hukuk kurulları, UEFA'nın vermiş olduğu kararlar sonucu TFF Disiplin Kurulu'na tekrar müracaat edebilir.

2- TFF NE YAPMALI?

İstanbul Barosu Spor Hukuku Komisyonu Başkanı Alpay Köse: UEFA'nın her dediğini yapmak ya da UEFA'yı tanımamak doğru değil. Hukuki talepler yerine getirilmeli. Hukuk dışı talepler karşısında ise güçlü durulup Türk futbolunun menfaatleri korunmalıdır. Çok hassas bir süreç olacağı kesin. Daha önce yapılan hatalar tekrarlanmamalı.

Avukat Metin Ünlü: Yargılanmanın yenilenmesi yoluyla daha önce verilen kararlardan geri dönerek, UEFA'nın kararları doğrultusunda ilgili kulüplere disiplin yaptırımı uygulanmak zorundadır. Bu yaptırımlar küme düşmeden puan silme cezasına kadar olabilir. Bu cezaların tayininde olayların ağırlığına ve eylemin adedine bakılır. Bunun takdir yetkisi PFDK'da, dolayısıyla temyiz mercii Tahkim'dedir. Türkiye'de olması gereken prosedür budur.

3- MİLLİ TAKIM'A CEZA GELİR Mİ?

Avukat Metin Ünlü: Eğer TFF, yukarıda belirttiğim prosedürü işletmeme yolunu seçerse UEFA'nın baskısına tabii olabilir. Bu durumda da UEFA'nın taleplerini yerine getirmek zorundadır. Amir hükümler vardır, 2 ve 3. maddelerde. TFF, UEFA ve FIFA'nın bütün kurallarına uymak zorundadır. Eğer uyulmazsa UEFA, TFF'yi tüm birimleriyle birlikte Avrupa'daki tüm organizasyonlardan men etme hakkına sahiptir. Dolayısıyla TFF bu kararlara uymak, kendi iç hukukunu işletmek durumundadır.

İstanbul Barosu Spor Hukuku Komisyonu Başkanı Alpay Köse: Hukuki talepler için karşı durma tavrına girerseniz, Milli Takım'ı da kapsayacak ağır cezalar gelebilir. Bundan dolayı çok dikkatli davranılmalı.


4- ŞAMPİYONLUK KUPASI EL DEĞİŞTİRİR Mİ?

İstanbul Barosu Spor Hukuku Komisyonu Başkanı Alpay Köse: Şu aşamada kupanın el değiştirmesi söz konusu olmaz. UEFA bu konuda direkt bir talepte bulunmayacaktır. Bununla ilgili teknik problemler bulunmakta. Talimatta yapılan değişiklikten sonra bunun yerine getirilmesi zorlaşmıştır. Tahkim Kurulu'na yargılanmanın yenilenmesi talep edilse bile daha önce sadece şahıslara ceza verildiği için takımlara yönelik yeni bir karar verilmeyecektir. PFDK'ya yeni bir sevk olmadığı, gelen dosya da aynı dosya olduğu için PFDK'nın kararını değiştirmeme ihtimali çok yüksek. Ancak TFF Yönetim Kurulu'nun bu yönde bir karar vermesiyle mümkün olur. Ancak bu karar da Tahkim Kurulu denetiminden geçecek. Böyle bir sonuca ulaşılması için TFF'de mevzuat ve kurum açısından ciddi değişiklikler yapılması gerektiği aşikar.

Avukat Emin Özkurt: Bu, tamamen TFF'nin karar yetki alanında olan bir konu. Sonuçta söz konusu maçlar Türk Liginde oynanmış maçlar, UEFA müsabakalarında oynanmış maçlar değil. Fakat UEFA, kendi Tahkim Kurulu'ndan kararlar çıktıktan sonra TFF ile irtibata geçerse bu hiç kimse için şaşırtıcı olmamalı.

5- PARA ÖDÜLLERİ NE OLACAK?

Avukat Metin Ünlü: TFF, UEFA'nın baskısı sonucu içeride cezalar verirse Fenerbahçe'nin şampiyon olmadığı ortaya çıkacak. Yönetim Kurulu, daha önce alınan kararı yeniden gözden geçirip UEFA'nın kararı doğrultusunda bir karar verebilir. Karar çıkarda Fenerbahçe'nin ligde almış olduğu derecelerin iptal edilmesi gerekir. Bu durumda para ödülleri de el değiştirir.


6- PORTO ÖRNEĞİ DOĞRU BİR KIYASLAMA MI?

Avukat Emin Özkurt: Her dosya birbirinden farklıdır. Ancak Porto dosyası ile kulüplerimizin dosyaları arasında benzerlikler var. Bu benzerlikleri kulüplerin kullanacağını tahmin ediyorum.

İstanbul Barosu Spor Hukuku Komisyonu Başkanı Alpay Köse: Porto örneği bizim örneğimize benziyor. Yerel mahkemenin verdiği karar bizim karara benziyor. Ancak bu olay 2009 yılından önce oldu. UEFA disiplin talimatında 2009 ve 2011 yıllarında değişiklikler yapıldığı için bunun Tahkim tarafından direkt örnek gösterilmesi zor. Ancak savunma mutlaka bunu bir delil olarak kullanacaktır.

7- 'YENİ DELİL' İDDİASI?

Avukat Metin Ünlü: UEFA'nın bu kararı yeni bir delil yerine geçer. "Yargılamanın iadesi" diye bir kural var. Aslında UEFA'nın verdiği karar sonrası TFF, tüm birimleriyle istifa etmelidir. Tüm Türk sporu ve Türk futbolu zarar gördü. Yanlış uygulamalar Türk futbolunu bu noktaya getirdi.

İstanbul Barosu Spor Hukuku Komisyonu Başkanı Alpay Köse: UEFA'nın verdiği karar yeni bir delil olarak nitelendirilemez. Yeni bir durumdur, ama yeni bir delil değildir.


8- TALİMAT YENİDEN DEĞİŞİR Mİ?

Avukat Metin Ünlü: UEFA, Tahkim Kurulu kararı sonrası TFF'ye "talimatını değiştir" de diyebilir, bunu dikte ettirebilir. En başta UEFA'nın karalarına uyacağınızı kabul etmişsiniz. UEFA ne derse o olur. Bu organizasyonlar UEFA'nın. "İster gel, ister gelme" diyebilir. Türkiye liginde sorun olmaz, ama Avrupa'da üyeliğin askıya alınması göze alınamaz. Aynısını Yunanistan'a yaptılar. Yunanistan, geri çark etmek zorunda kaldı. Mesela Anayasa'nın 59'uncu maddesini değiştirttiler. Bundan sonra mecbur Spor Tahkim'i getirildi.

İstanbul Barosu Spor Hukuku Komisyonu Başkanı Alpay Köse: Önümüzdeki günlerde talimatlarda da yeni değişiklikler olabilir.

9- MEN CEZASININ NEDENİ

Avukat Emin Özkurt: Her iki kulüp açısından da kararın verilme sebebi şike yapıldığına ilişkin UEFA'nın yeteri derecede tatmin olması. Kararların zeminini bu oluşturuyor. UEFA, "Elimdeki veriler ışığında her iki kulübü men etmek için yeterince veriye/delile sahip olduğumu düşünüyorum" diyor. Ayrıca, UEFA'nın elinde bu konudaki tüm evraklar var. TFF kararlarının ve mahkeme kararının tercümeleri, hepsi UEFA'da mevcut. UEFA, bütün bu evrakları alt alta koyup değerlendirmesini yapıyor.

10- TAHKİM NE ZAMAN KARAR VERİR?

Avukat Emin Özkurt: UEFA Tahkim Kurulu'nun kararı en geç 15 Temmuz'a kadar neticelenir. Çok kısa sürede neticeleri göreceğiz. Umarım her şey Türk futbolunun hayrına olur.



Haber: GÖKHAN KARATAŞ / Radikal